Borítókép: „Hárman vagyunk a kapcsolatban és egyszerre szeretnénk gyereket ugyanattól a férfitól” – Egy édeshármas története Forrás: Getty Images/Narvikk

„Hárman vagyunk a kapcsolatban és egyszerre szeretnénk gyereket ugyanattól a férfitól” – Egy édeshármas története

Bár boldog házasságban élt, Saskia mégis megismerkedett valakivel, akibe menthetetlenül beleszeretett. Azt vette csak észre, hogy két ember van az életében, akik között egyszerűen képtelen dönteni: a férje, Marcin és az új barátnője, Luise. Így lett a kettősükből édeshármas.

Barátaik szerint Saskia és Marcin mindig is olyanok voltak, mint a „borsó meg a héja”, elképzelhetetlenek egymás nélkül. Mindenki számára egyértelmű volt hát, hogy előbb vagy utóbb összeházasodnak és abban is biztosak voltak, hogy az elköteleződésük egymás iránt nem pár évre szól, hanem egy életre. A forgatókönyv azonban csöppet másként alakult.

„Eleinte azt gondoltam, nem lehet két embert egyszerre és ugyanúgy szeretni. Ez egyszerűen képtelenség!”- emlékszik vissza Saskia, aki kezdetben hadakozott az érzés ellen, hiszen boldog házasságban élt Marcinnal.

Saskia számára nem volt opció, hogy elhagyja a férjét, hiszen nagyon szerette, ő volt élete párja és az érzései Marcin iránt az évek alatt mit sem változtak. Titkolózni azonban nem szeretett volna, tudta, hogy mielőbb meg kell osztania a történteket vele.

„Az volt a legnehezebb, hogy mindezt úgy tálaljam, hogy Marcin ne azt érezze, ő szúrt el valamit vagy hogy nekem hiányérzetem van a kapcsolatunkban.”- meséli Saskia.

Szerencsére az őszinte kommunikáció mindig is a kapcsolatuk egyik erős építőköve volt, többek között ennek is köszönhető, hogy soha nem volt olyan probléma, amit ne tudtak volna megbeszélni és közösen megoldani.

„Mindig is jó párost alkottunk, Marcin rendkívül intelligens és nyitott személyiség, de még engem is meglepett, ahogyan reagált, amikor kiöntöttem neki a szívem. Nem volt elutasító, sőt, úgy éreztem, kifejezetten felkeltettem az érdeklődését. Azt mondta, nem zárkózik el az édeshármas elől, nézzük meg, működik-e.”

Így vette kezdetét a Marcin, Saskia és Luise életét összefonó poliamoria. S hogy milyen a mostani felállás? Saskiát Marcinhoz és Luihoz egyaránt intim, mély érzelmi szálak fűzik, Marcin és Lui között azonban nincs romantikus kapcsolat.

„Bár egy szív és lélek vagyunk mi hárman, Marcin és Lui nem szerelmesek, közöttük egyáltalán nincs szexuális kapcsolat, nem érzik azt, amit én mindkettőjük iránt: a pillangókat a hasukban, amikor együtt vagyunk. Azt mondják, ők inkább testvérként tekintenek egymásra. Sokan kérdezgetnek bennünket, mi, hogy van nálunk, de mi értelme túlbonyolítani a dolgot? A lényeg, hogy mi így vagyunk egy család.”- magyarázza Saskia.

A hármas ma már együtt is él, az otthonukban pedig két hálószoba van. Soha nem terveznek előre, általában Saskia az, aki spontán dönt arról, aznap éjszaka éppen ki mellett szeretne elaludni.

Hogy egy kapcsolat hármasban is működőképes lehet, azt Saskia, Marcin és Lui is alátámasztják, ennek ellenére még mindig nagy a társadalom ellenállása az ilyen poliamor felállással szemben.

„Nem tartjuk erkölcstelennek a polamoriát, mi így vagyunk boldogok. Ráadásul tudjuk azt is, hogy nem mi vagyunk az egyedüliek, akik így érzik harmonikusnak az életüket. Azért is indítottuk útjára saját Instagram és TikTok profilunkat, hogy megmutassuk, ez nem valami szégyenletes és titkolnivaló dolog. Mindenkinek joga van a boldogsághoz.”

„Sajnos, a poliamoria még mindig tabu témának számít. Őszintén nem értem, miért kell mások életébe beleszólni. Miért nem lehet mindenkit hagyni, hogy úgy éljen, ahogy szeretne. Pláne, ha ezzel senkinek sem árt. Nagyon sokan keresnek meg bennünket üzenetben és kérnek tanácsot tőlünk. Olyanok, akik szenvednek, mert a társadalmi előítéletek, a diszkrimináció és beskatulyázástól való félelem miatt nem merik felvállalni a valódi érzéseiket, önmagukat.”- mondja Saskia.

A hármasuk missziója, hogy megmutassák, egy család nem a szexről szól elsősorban, még akkor sem, ha valaki poliamor kapcsolatban él.

„Nem értem, miért kellene mindenáron hierarchiát felállítani egy családon belül. Gyakran kérdezik tőlem, kit szeretek jobban: Luise-t vagy Marcint. Erre azt szoktam válaszolni, hogy mindkettőjüket ugyanúgy szeretem, és eszem ágában sincs priorizálni vagy rangsorolni. Nekünk így jó. De nincs általános recept arra, hogy kinél milyen modell válik be, mi tesz minden családtagot egyaránt boldoggá.”

Érdekes módon Saskia követőtábora zömében olyan emberekből áll, akik monogám párkapcsolatban élnek.

„Szerintem ez egyáltalán nem meglepő. Mindenki keresi, mivel tehetné még teljesebbé a kapcsolatát. Mi pedig egy olyan mintát mutatunk, ami valóban működőképes.”

Hármasuk arra is jó példa, hogyan lehet megküzdeni olyan párkapcsolati problémákkal, mint a féltékenység, a bizalmatlanság vagy az őszinte kommunikáció hiánya.

Saskia-ék már gondoltak a hármas házasságra is, de ez Németországban, ahol élnek, nem engedélyezett.

„Nem megoldás az sem, ha külföldön kelnénk egybe, mert akkor „házasságszédelgés” címszóval akár három év börtönbüntetést is a nyakunkba varrhatnának.”- mondja Saskia.

Így marad az eddigi felállás, ami a törvény szerint úgy néz ki, hogy egy házaspár megosztja az otthonát egy szinglivel. A privát életben azonban annak ellenére, hogy Saskia Marcin házastársa, Luival is eljegyezték egymást, a jövőben pedig egy szimbolikus esküvőt is terveznek, ami ugyan a törvény értelmében érvénytelen, az ő szemükben nem az.

Az édeshármas már azt is eltervezte, hogy közös gyermeket is szeretne. A legjobb az lenne, ha Saskia és Luise egyszerre lennének várandósak, az apa pedig természetesen mindkét esetben Marcin lenne (Luise esetében mesterséges megtermékenyítés útján, a spermadonor Marcin közreműködésével).

„Egy olyan társadalomért küzdünk, ahol mindenki szabadon szerethet és nem közösítik ki azért, mert egyszerre több emberrel is meg szeretné osztani az életét.”- mondja Saskia.

További észveszejtő édeshármas sztoriért kattints a galériára!