A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

orvosnő, covid-19, állatmenhely Forrás: youtube
Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Susana Somali, ez klinikai patológus orvos egyben az állatok megmentője is. A koronavírus-járvány kezdete óta a frontvonalban harcol a vírus ellen, miközben ő igazgatja a Pejaten állatmenhelyet Dzsakartában. Becslése szerint több mint ezer kutyát mentett meg azóta, de akár 1200-1400 között is mozoghat a mentett állatok száma.

Márpedig az állatmenhelyekre most nagyobb szükség van, mint valaha, mivel a járvány miatt egyre többen hagyják magukra házi kedvencüket, hol betegség, hol pedig nehéz gazdasági helyzet okán.

Sokan elvesztették a munkájukat és már nem engedhetik meg maguknak, hogy háziállatuk legyen. Mások nem mehetnek haza a korlátozások miatt. Ezalatt a kutyáik éheznek

– magyarázza Dr. Somali. Elmondása szerint naponta akár tíz új kutya kerül a menhelyre.

Somali gyerekkora óta él együtt mentett állatokkal. 2009-ben beteg és kóbor kutyák számára indított adománygyűjtő kampányt, de rájött, hogy az emberek inkább el akarják passzolni a kutyájukat, mint hogy pénzt adományoznának. Ezért állatmenhelyre költöztette a mentett kutyáit, akikből addigra már kábé 70-en laktak nála.

Az állatmenhelyén ma már 30 alkalmazott dolgozik. De a menhely is filléres gondokkal küzd, adományokból élnek, és a járvány okozta gazdasági helyzet miatt egyre kevesebben adakoznak.

Dr. Somali nem adja fel, azt mondja, muszáj erősnek maradnia, hogy a körülötte élők se essenek szét. Közben a napi munkáját is végzi: laboratóriumban elemez teszteket (koronavírusteszteket és másféléket is).

Hírességek, akik menhelykutyát fogadtak örökbe: