Online oktatás: mostantól a 14 éves lányomnak is van digitális lábnyoma

digitális lábnyom,virtuális,internet,függő,távoktatás Forrás: Getty Images
Marcsi igyekezett kizárni a gyerekei életéből a képernyő minden formáját és az internetet is. Eddig sikerült, de amikor a koronavírus-járvány miatt bezártak az iskolák, 14 éves lányának pár nap alatt kellett elvégeznie egy digitális gyorstalpalót. Marcsi beletörődött, Franci pedig szélsebesen felzárkózott.

Nem mondom, hogy az internet az ördögtől való, nagyon hasznos és az én munkámat is nagyban segíti, de azt gondolom, hogy egy gyerek, sőt még egy kiskamasz sem képes arra, hogy igazán vigyázzon magára a virtuális térben, amitől ráadásul nagyon könnyen függővé is válhat – mondja Marcsi.

Nagylányom, Franci ráadásul az átlagnál befolyásolhatóbb, naiv, gyermeklelkű kamasz: arra megy, amerre viszi az ár, és nem vagyok benne biztos, hogy a megfelelő pillanatban bekapcsolna a segélyhívó ösztöne.

Nemrég még telefonja sem volt, de most már van. Persze tettünk rá szülői szűrőket: látom, merre jár, mit csinál a neten, és ha valami hülyeségbe szaladna bele, leállíthatom.

A távoktatás most rákényszerített bennünket arra, hogy Francinak e-mailcímet hozzunk létre. A tanárok először a Kréta rendszerben küldték az anyagokat, de elég hamar kiderült, hogy az nem jól használható, és áttértek a Google Classroomra. Franci már a Google Drive-ot is tudja használni, valamint a táblázatkezelőt. Redmentában írják a teszteket, a Discordba is be kellett regisztrálnia, és néha egy-egy YouTube-videót is meg kell néznie, máskor pedig Google-kérdőív kitöltését kérik tőle. Az osztály közös Viber-csetcsoportjába eddig nem engedtük belépni, de most már igen, azt gondolva, hogy ott hasznos eszmecsere folyik majd (már látjuk, hogy nem).

A Facebook- és az Instagram-regisztrációt továbbra sem engedjük, és amikor egy tanár Facebook-linken küldött egy feladatot, bevállaltam, és azt mondtam, hogy Franci ezt nem fogja megcsinálni. Erre még nem reagált a pedagógus.

Azt sem értem, az osztályfőnök a keddi osztályfőnöki órát miért egy alapvetően gamerek számára fenntartott platformon szervezi, amikor vannak kifejezetten erre a célra létrejött alkalmazások.

Eléggé megváltozott az életünk. Azt tulajdonképpen nem bánom, hogy Franci most képbe került a digitális eszközökkel kapcsolatban, mert a gimi, amit kinézett magának, sok digitális módszert alkalmaz. Csak abban reménykedem, hogy nem csúszik ki a kezünk közül az irányítás.

Csak pár év, és az iskolákban már űrjogot is fognak tanítani. Meg még a következőket: