Családban marad - Ezért működik nagyon jól számos területen a családterápia

Borítókép: Családban marad - Ezért működik nagyon jól számos területen a családterápia
Mindannyian családban kezdjük az életünket, és ez annak minden aspektusát befolyásolja az első pillanattól az utolsóig. A legtöbb problémánk innen ered, és itt is orvosolható igazán. Ebben a rendszerben senki problémája sem szigetelhető el a másikétól, a gyereké sem, ezért a tartós javulás kulcsa gyakran az egész család terápiájában rejlik.

A Gyereklélek magazin korábbi cikke.

Az 1950-es években született családterápia a pszichológiai problémákat és kezelésüket a családtagok közötti kölcsönhatások szempontjából szemléli, és így őket integrált, egymással összekapcsolt egységnek tekinti. A köztük lévő kapcsolatra, kommunikációra összpontosít.

„A terápiás foglalkozásban a család minden szerves tagja részt vesz a szülőktől, sőt akár a nagyszülőktől kezdve egészen a legkisebb gyerekekig. Mivel a gyerekek még nem kifejlett, önálló individuumok, őket nagyban befolyásolja a családi rendszer működése, a problémájuk nem különíthető el a családtól. Ha magában a rendszerben nincs egyensúly, akkor hiába dolgozunk egyéni terápiában a gyerekkel, az elért fejlődés csak tiszavirág-életű lesz” – magyarázza Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus, a MentaLife Központ egyik alapító tagja.

Gyakori, hogy a család a gyerek problémája mentén kezd el működni, és akkor sem tud másképp viselkedni a gyerekkel, ha ő közben már jobban lesz. Ezért a gyógyuláshoz, egy viselkedés megváltoztatásához sokszor elengedhetetlen, hogy a család az új rendhez is képes legyen felállni.

Gyorsabb és tartósabb eredmény

A szakember szerint a családterápia a leghatékonyabb terápiás eljárás a különböző evészavarok esetén, mert azok szinte minden esetben a család dinamikájának diszharmóniájában gyökereznek. De a módszere olyan viselkedési zavarok, például ADHD esetében is nagyon jól alkalmazható, amikor a gyerek viselkedése rendkívüli módon meghatározza a család dinamikáját.

"A módszer hatékonysága ellenére azt látjuk, hogy a család számára hatalmas energia-befektetés belehelyezkedni egy közös terápiás helyzetbe, a szülők igyekeznek inkább a gyerek problémáját a családé elé helyezni. A hozzánk járó kliensek csupán 2-3%-a vonható be családterápiába, pedig a szakmai indokoltság közel 40–50% körüli lenne. Ugyanakkor ha a folyamat beindul, sokkal hatékonyabbá válik, mint az egyéni terápia. Míg egy viselkedési zavarral például akár egy évig is járhat a gyerek egyéni terápiára, addig ugyanennek a problémának a megoldása pár hónapra rövidülhet egy családterápiás folyamatban” – mondja Rédei Zsuzsanna.

Erre számíts egy ülésen

Az egyéni terápiától eltérően a családterápia általában kéthetente, minimum másfél, de gyakran kétórás ülések formájában valósul meg. A családterápiának jól strukturált forgatókönyve van. „Ideális esetben mindig kettős vezetéssel, egy terapeuta és koterapeuta segítségével folyik, ugyanis egy terapeuta esetén felmerülhet a veszélye annak, hogy a családtagok állásfoglalást várnak tőle, vagy azt érzik, az azonos nemű szülővel szolidáris. Páros vezetésnél (ideálisan egy férfi és egy női terapeutával) nem tolódik el ilyen könnyen az egyensúly” – magyarázza a szakember.

A családterápia eszköztára igen gazdag, gyakran használnak projektív diagnosztikus eljárásokat (pl. Rorschach-teszt), akciós technikákat (szoborépítés, pszichodráma, helycserés, szituációs játékok), szimbolikus terápiás módszereket (rajzolás, gyurmázás stb.) – a terapeuták terápiás repertoárjától, kreativitásától függően.

Sok esetben szerves része a terápiának, hogy a családok házi feladatot kapnak, például meg kell szervezniük egy programot, amelyen mindenki részt vesz.

Korhatár nélkül

A pedagógiai szakpszichológus szerint a családterápia a kamaszoknál az esetek kb. 70%-ában hatékonyabb lenne, mint az egyéni terápia, míg az óvodásoknál körülbelül 30–40%-ban lenne indokoltabb az egyéni foglalkozásoknál. „Egy óvodás-, kisiskoláskorú gyerek még nagyban függ a szülőktől, őket inkább az óvodai, iskolai hatások terhelik. A kamaszoknál már elindul a leválás, függetlenedés, amelyre gyakran rosszul reagál a család. A kamasz számára a család már nem támasz, hanem épp olyan harctér lesz, mint az iskola vagy a barátok. Fontos lenne megélniük azt, hogy az a család, amelyet ellenséges területnek látnak, még mindig tud számukra támogatást nyújtani” – fejti ki a szakember.

A családterápiában az egészen pici, akár karon ülő gyerekek a puszta jelenlétükkel vesznek részt a folyamatban, de így is a családtagok viselkedésének indikátorai lehetnek. Szerepük a terápiában informatív, jelenlétükkel rámutatnak olyan működésekre, viszonyulásokra, amelyek egyébként fel sem tűnnének a családtagoknak.

Családon belüli bántalmazás esetén tilos

A szakember szerint válás esetén meg kell fontolnia a terapeutáknak, hogy bevonják-e a gyerekeket is a folyamatba, hiszen az elszakadás egyedül két szülő döntése, a gyerek viszont elszenvedője a helyzetnek. Ebben az esetben inkább a párterápia javasolt, még akkor is, ha mindenképpen válásra kerül a sor. „A családon belüli bántalmazás esetén azonban kifejezetten kontraindikált a családterápia módszere” – figyelmeztet Rédei Zsuzsanna.

Galériánkban pedig olyan filmeket ajánlunk, amik elé lehet, hogy még a kamaszod is leül veletek!