Nagyszerű hír: craniosacralis terápia alkalmazható a babaterápiák között

Borítókép: Nagyszerű hír:  craniosacralis  terápia alkalmazható a babaterápiák között
Az elmúlt években a szoptatási problémák megoldása, a szoptatás támogatása mellett, munkám jelentős részét alkotja, ez a gyengéd és hatékony módszer, a kranioszakrális(craniosacralis) terápia, meséli Besszer Mónika, a téma szakértője. De hogy mi is ez a terápia, milyen problémák esetén alkalmazható? Erről mesélt.

Ez egy újdonság?

Magyarországon még csak néhány éve ismerik, szerte a világban viszont több mint negyven éve jelen van, és nagy népszerűségnek örvend ez a hatékony, gyengéd alternatív gyógymód. Dr John Upladger amerikai oszteopatha dolgozta ki a terápiát. A terápia maga több síkon hat egyszerre a szervezetben, érinti a fizikai, mentális, energetikai, érzelmi oldalt. Több országban, koraszülött osztályokon kötelező terápia, pl. Ausztriában, Angliában. A kranioszakrális terápia egyfajta manuálterápia (mikromanipulációs technika) melynek különlegessége, hogy finom érintés technikákkal dolgozik a terapeuta, a központi idegrendszeren. Mivel nagyon finom a módszer, így kora- és újszülött babákon is kiválóan alkalmazható, teljesen fájdalommentes.

A fascia (kötőszöveti) rendszer jellegzetessége az, hogy hatással van a központi idegrendszerre (és fordítva is igaz), az agy-és a gerinc burkait is fascia képezi. Az idegrendszer nem csak az idegi folyamatoknál központi jelentőségű, hanem a gerincvelőidegeken keresztül minden testi, élettani folyamatra, élettani rendszerre befolyással van. Ennek következménye, hogy a kranioszakrális terápia az idegek felszabadításával, a kötőszövet oldásával, lazításával, minden élettani folyamatra hatni tud. A kranioszakrális rendszeren keresztül hathatunk az idegrendszerre, az érrendszerre, a nyirokkeringésre, a légzőrendszerre, a hormonális folyamatokra és a csont-izomrendszerre is. Emellett az agyhártyák feszültségmentesítésével az agyon belül található agyalapi mirigyre és a tobozmirigyre is hatással van, így javítja a belső elválasztású mirigyek és a hormonháztartás működését.

Mennyiben különbözik a Dévény tornától vagy gyógytornától?

Gondolom azért merült fel kérdésként a Dévény módszer, mert a legtöbbet hallott, alkalmazott terápiával hasonlítjuk össze. A Dévény módszer mellett, azonban sok egyéb, újszülött korban alkalmazott terápia létezik még. Nincs egyedülálló, „csak ez a terápia” a legjobb, legalkalmasabb „módszer". A kérdésedre válaszolva, más a kivitelezése a kranioszakrális terápiának, mint a Dévény módszernek, mely maga egy speciális! „masszázstechnika”. Fontos tudni, hogy a kranioszakrális terápia jól alkalmazható más módszerekkel együtt (pl. gyógytorna, Dévény terápia, Katona módszer, TSMT, Pfaffenrot, masszázs, stb.) párhuzamosan, illetve kiegészítheti a szoptatási tanácsadó, a védőnő, illetve más egészségügyi szakember munkáját.


Nézzük, mely esetben alkalmazzuk a legtöbbször a kranioszakrális terápiát babáknál:

Babák esetében kíméletes megoldást jelenthet szopási nehézségek (nehéz, fájdalmas szoptatás, a baba csak az egyik mellből szopik, stb.), alvásproblémák, hasfájás (colica), székletgondok (nehezen van széklet), tartási aszimmetriák, izomtónus problémák esetén. A gyermek állapotát, izomtónusát, tartását meghatározhatja a várandósságban eltöltött idő, mekkora volt a helye az anyaméhben, hogyan zajlott a baba megszületése. A terápia maga, mivel hat mentális, érzelmi oldalról, ezért sokszor keresnek meg nagyon síró, nehezen vigasztalható babákkal. A terápia maga egy nyugalmat, békét eredményez azáltal, hogy hatással vagyunk a paraszimpatikus (nyugtató) idegrendszerre, ugyan is a paraszimpatikus idegek a fejből és a gerinc alsó szakaszából lépnek ki.

Sok esetben a terápiát szoptatás közben végezzük, ezzel is segítve a baba megnyugvását, és erősítem az anyai kompetencia érzését. A terápia maga újszülött és kicsi csecsemő esetében úgy néz ki, hogy nem biztos, hogy külön lefektetem a kezelő ágyra, hanem vagy a szülője tarja az ölében, vagy ép szopi közben kezelődik. Előfordult már olyan eset is, mikor a babahordozóban történt meg a kezelés, mert mikor megérkezett a család, a babácska aludt. Nem ébresztettem fel, hanem megtörtént a kezelés alvó állapotban, majd haza érkezésük után a szülők elmondása alapján, még egy jó pár órát alvással töltött a gyermekük. Én magam kezelek nagyon súlyos állapotú gyermekeket is. Gyermekek kezelést csak az a kranioszakrális terapeuta végezheti, akinek erről tanúsítványa és gyakorlata van.

Nagyobb gyermek, totyogó, vagy ovis korban mikor merülhet fel ennek a kezelésnek a létjogosultsága?

A kranioszakrális terápia 0-100 éves kor között alkalmazható. Én kezelek kisebb- és nagyobb (serdülő) korú gyermekeket, felnőtteket, akiknek bármilyen jellegű fájdalmai vannak, vagy ép zúg a fülük (tinitus). Külön említeném a várandósok kezelést, melyet jó szívvel ajánlok, mert segíti a lazulást, csillapítja a várandósság alatt jelentkező kellemetlen tüneteket. Ráadásul dolgozom a terápiával lelki síkon is, mint perinatális szaktanácsadó.

Nagyobb gyermek esetében, segítheti a hiperaktív, diszlexiás tüneteket, illetve alkalmazható koncentrációs, tanulási nehézségek, autisztikus problémák esetén is. Sajnos egyre több szorongó kisgyermekkel találkozom, melynek tünetei lehetnek, hogy nem alszanak jól, éjjel többször megriadnak, kiabálnak, sikítoznak, nappal fáradtak, nehezen illeszkednek be a közösségbe. A kranioszakrális terápia nagyon széles körbe alkalmazható. Érdemes felkeresni terapeutát, aki elmondja, hogy mely esetekben, kinek ajánlott a kezelés.

A lenti galériánkban 7 híres anyukát mutatunk be, akik büszkén vállalják a nyilvános szoptatást.