Új családi szokások, amit a karantén miatt vettünk fel

karantén,rutin,család
Amikor már egy hónapja van összezárva a család, és a gyerekeket sem lehet a nagymamákra bízni, akkor azon kapom magam, hogy számos dolgot nem úgy csinálok, mint régen. A család minden tagja alkalmazkodott az új körülményekhez, mint a családi evolúció igazi túlélői. De mik azok az új szokások, amik a leginkább feltűnőek?

1. Az első, ami megváltozott az a napirendünk. A gyerekek később kelnek, de később is fekszenek. Eddig háromnegyed hét körül legkésőbb felébredtünk, most ez kitolódott nyolc órára. És mivel estére mindenki kiüti magát, mi, szülők home office-tól és a gyerekek is a permanens játéktól, előfordul, hogy az esti fürdés átkerül reggelre. Ennek vannak előnyei is, például az, hogy reggel valahogy minden gyorsabban megy, senki nem akar uszonyt növeszteni a kádban.

2. Tovább tart a reggeli is, több idő van átbeszélni azt, hogy mit csinálunk az adott napon, kell-e boltba menni, mi lesz az ebéd és a vacsora. Így aztán a reggeli kávézás is tovább tart. A hosszabb reggelit és a hosszabb kávézást érdemes lenne átmenteni a békeidőkre is.

3. Mivel reggel kilencig el kell intézni a gyors, hiánypótló kis bevásárlásokat, ezért már sokszor fél hét körül kiszaladok a sarki kisboltba, ahol már ekkor is sorállás van. Mivel nemcsak a liszt, az élesztő és csirkemell hiánycikk, de van kenyér-pánik is, ezért aki mindenképpen szeretne friss kenyeret, az már bizony hét óra előtt ott ácsorog a bolt előtt.

4. Reggeli után közös táncolás, a lemezeket pakolgatja: DJ Apa, minden reggel Halász Judittól a Blondie-ig című vinyl showja megy. A reggeli tánc összehozza a csapatot, utána jöhet a kerti-party, trambulin, hinta és gazszedés. Ezt hétköznap sosem sikerült összehozni.

5. Míg a munkahelyeden a kollégák föl-le járkálása és beszédkényszere zavart, otthon a gyerek jön be tízpercenként, tehát meg kellett tanulnom egyszerre két-három dologra figyelni, ugyanúgy ahogy a vezetéskor is. Index, sebességváltót vissza kettesbe, kanyarodás, sávtartás… Nem bonyolultabb. Miközben fejben benne vagy egy mondatban, közben megtanítod a gyereket mókust rajzolni, de mire elkészül a mókus, még emlékezni fogsz a félbehagyott mondatodra.

6. Leszoktam a munka utáni, késő délutáni kertlocsolásról, hiszen a gyerekek egész estig a kertben vannak, nem űzhetem el őket a vízibombával, nem burleszk filmben vagyunk. Locsolás tehát fél nyolc után, lopva, egyre többet használva az automata locsolófejet.

család,karantén,rutin
Forrás: Gettyimages

Játék a kertben

7. Többet mosunk, mert a gyerekek, ha csak lehet, a kertben vannak, mi is többször mossuk ki a ruháinkat, mert a nagybevásárlás után szennyesbe dobjuk a ruhát és mossunk - minimum 60 fokon. A törölközőket is sűrűbben cseréljük, így állandóan jár a mosógép, állandóan teregetünk. De a gyerekek is megszerették a teregetést! Sokszor beszéljük meg a dolgainkat teregetés vagy éppen vasalás közben. Egészen meghittek ezek a beszélgetések.

8. Többször van nyitva az ablak, hogy halljuk a jégkrémes autó jellegzetes kertvárosi szignálját, eleve intenzívebb a kapcsolatunk az utcával, este 8-kor ugyebár flashmob-szerűen tapsolunk az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve…

9. Lepihenünk délután. Sziesztázni amúgy is csak a nyaraláskor volt időnk, most ez napi rutin lett. Ráadásul mindenki gyakorolhatja az én-időt, amikor csak a saját dolgaival foglalkozik.

10. Este többet mesélek a gyerekeknek, ők többet játszhatnak még fürdés előtt és gyorsabban elalszanak. Remélem legalább is, mert elsőként én alszom el, mellettük.