JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Bicskanyitogató mondatok szakemberektől és a hozzátáplálásról

Borítókép: Bicskanyitogató mondatok szakemberektől és a hozzátáplálásról Forrás: Getty images
Minden anyuka tudja, hogy amiből van több verzió, abból valószínű legalább kettő ellentábor is létezik. Az anyukák még csak csak kialakítják a saját véleményüket, kiválasztják a hozzájuk közelálló irányzatokat, de a szakemberek is el tudják bizonytalanítani az édesanyákat, pláne ha első gyerekről van szó. Emlékszem nekem 4 hónapos, kizárólag anyatejes volt a kisfiam, amikor a gyerekorvos mondta, hogy kezdhetjük a hozzátáplálást. Na de ez csak egy javaslat volt, számos esetben bicskanyitogató megjegyzéseket vagy kéretlen tanácsokat kapunk pontosan arról a helyről, ahonnan a támogatást és az iránymutatást kellene megkapnunk.

Én személy szerint nagyon izgultam a hozzátáplálás elkezdésénél. Addig szerencsére kizárólag anyatejjel táplálkozott a kisfiam, így az mindig kéznél volt, mindig ízlett neki, jó hőmérsékletű volt. Egyszerű volt, nem kellett takarítani utána és mindig kéznél volt. Ezért reszketve vágtam bele a hozzátáplálásba. Pürés vagy falatkás? Zöldséggel vagy gyümölccsel? 3 napig csak egy fajtát kapjon, azt is délelőtt? Ezer meg egy nézet van a porondon, ami nagyon bonyolultnak tűnhet elsőre.

Természetesen az anyuka barátnőkkel ezt is, mint mindent kibeszéltünk és akkor derült fény azokra a megjegyzésekre, amiket egészségügyis szakember javasolt vagy tanácsolt, amik javarészt a mai világban már nem állják meg a helyüket.

Az első fiam például nem evett húst, a mai napig nem annyira szereti, sose erőltettük nála. Ami érdekes, hogy még a pocakomban volt, amikor már én se kívántam a húst enni, kifejezetten rosszul voltam tőle. Na ezt az attitűdöt ő folytatja kinti pályafutása során is és például az akkori védőnőnk teljesen ki volt ezen akadva, hogy a gyerek nem akar húst enni és én nem is adok neki szóval azt tanácsolta, hogy:

“ Szíjazza le anyuka az etetőszékbe és tömje belé”

Természetesen jópár olyan mondat is napvilágot lát, amiket a régi berögződések szülnek, mint például:

"Tudom hogy falatkáznak, de azért kap főzit ugye? Az nagyon fontos hogy kapjon főzeléket!"

És vannak az élhetetlen megjegyzések is természetesen:

"Hogy bírod ezt a maszatolást? Én nem engedem a kisfiam egyedül enni, míg meg nem tanulja, hogy nem koszolunk."

Bár nem hozzátáplálás, de azt hiszem nálam ez ütötte ki a legjobban a biztosítékot:

“Egyik ismerősöm gyerekorvosa azt javasolta, hogy a pici babának tegyenek a tápszerébe vaníliás cukrot, hogy jobban hízzon!”

Fontos tisztában lenni természetesen az egészséges mértékű gyarapodással, figyelni a megfelelő számú teli pelusokat, de azért nem a felnőttek táplálkozása a mérvadó a kicsik esetében. Nem is a BLW vagy pürés hozzátáplálás módja számít, hanem az, hogy megfelelő minőségű étellel találkozzanak a gyerekek.

És ha egy kis inspirációra vágysz gyümölcsök és zöldségek terén, nézegesd meg galériánkat!