Az apa GYES úri luxus vagy a kiegyensúlyozott család kulcsa?

Borítókép: Az apa GYES úri luxus vagy a kiegyensúlyozott család kulcsa? Forrás: Pexels
Mos, főz, gyereket nevel, de nem anya. Ki az?Több tanunlmány, kutatás és a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy a családban kettő ember neveli a gyermeket, amire egy államnak kutya kötelessége lenne, hogy megadja a legjobb lehetőséget és támogatást. Hogy megy ez külföldön, és mi a helyzet itthon?

Amikor először Svédországban jártam, nem értettem miért látok ennyi apukát a parkban babakocsit tologatni vagy akár a játszótéren rohangálni, és játszani a gyerekekkel. Aztán hamar megtudtuok, hogy ott jár az APA GYES az apukáknak, amit kivehetnek szabadon. Olyan jó volt látni, hogy ennyire aktív részesei a családnak, hogy ezáltal milyen köteléket tudnak létrehozni gyerekeikkel.

Emlékszem itthon először akkor volt hasonló érzésem, amikor 2020 márciusában bejött a COVID, és mindenki otthon maradt, otthonról dolgozott. Nyilván így a családok többsége a délelőtti programokat együtt töltötték és tele voltak a játszóterek apukákkal akik önfeledten játszottak a gyerekekkel. Nehéz úgy “kivenni a részt” a családi létből ha az ember nem részese 9-10 órán keresztül, szóval szerintem szuper volt ezt több egészségesen funkcionáló családnak megélni, hogy milyen is lehetne a családozás.

Azért írom, hogy egészségesen funkcionáló család, mert sajnos tudjuk, hogy a bezártság és karantén sok, feszültséget, konfliktust és erőszakot hozott elő bizonyos családokban, ami viszont mindenképp említésre méltó. Ha a környezetedben is tudsz hasonló esetről, mindenképp érdemes ezt a linket elolvasnod.

Svédországban mindkettő szülő 480 nap fizetett szabadságot vehet ki a gyermek születése után, érdekes tény, hogy miután 1974-ben bevezették ezt a támogatást az országban csupán a férfiak 0,5 százaléka élt a lehetőséggel míg manapdásg már közel 25%-a a férfiaknak él a gyeremekükkel töltött fizetett szabadságnak a lehetőségével. Sokan nem gondolnák, de párhuzamosan a férfiak GYES-re való hajlandóságával a válások száma folyamatosan csökkent.

A kormány tovább motiválja az apákat, a szabadságuk kivetére azzal, hogy egyrészt kiemelkedően magas a fizetés erre az időszakra, továbbá amennyiben az anyuka és az apuka szétosztja egymás között ezt az időszakot, úgy még több családi támogatást kapnak. Igyekeznek sokszor kommunikálni, ennek az előnyét nem csak anyagilag, hanem hosszútávon a szülő gyerek kapcsolatok alakulásában, az normális családikép kialakulásában és nem utolsó sorban abban, hogy ledöntsék azokat a berögzött nézeteket, hogy mi számít férfias szerepnek. Szerintem a gyerekkel minőségi időt eltölteni mindenképp férfias, otthon ebédet főzni is az, de akár mosni, takarítani vagy bevásárolni is igazán maszkulin, és mint feleség jól eső cselekedetnek tud hatni.

Magyarországon ezzel szemben, annak ellenére, hogy az EU-ban 2019-ben megszületett irányelv szerint több szabadság kellene, hogy járjon az apukáknak, nem sikerült változtatni a Munka Törvénykönyvében a mostani 5 szabadnapról. Nem a svéd 480 napos apagyes volt az ajánlott szabadnapok száma, hanem a mindössze 10 napos szabadság bevezetése. Fontos itt megjegyezni, hogy a gyermekágy a szülést követő 6 hétig tart, tehát eddig az anyuka és a babajá (vagy babái) még szoros kötelékben, együtt békében kellene, hogy alkalmazkodjanak az újonnan kialakult helyzethez és világhoz.

De nem kell Svédországig utazni a jobb példáért elég szomszédunkhoz, az osztrákokhoz átnézni, ahol a 2019-es javaslat után gyakorlatilag elsőként vezették be a 30 napos apanapokat.

„A szomszédban a 4 hetes apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart” – írja a MASZSZ.

Több tanunlmány, kutatás és a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy a családban kettő ember neveli a gyermeket, amire egy államnak kutya kötelessége lenne, hogy megadja a legjobb lehetőséget és támogatást.

Persze érdemes mindennek a humoros oldalát megfogni, így a következő galériában arról olvashatsz, hogy Ryan Reynolds mit gondol az apaságról.