Átlagapu bevállalta: egy hónapig ő bénázik a konyhában, hogy láthatóvá tegye sokunk, sokszor észrevétlen munkáját

Borítókép: Átlagapu bevállalta: egy hónapig ő bénázik a konyhában, hogy láthatóvá tegye sokunk, sokszor észrevétlen munkáját Forrás: Kuthi Áron felvétele
Bevállalta, hogy egy hónapig ő főz a családjára és ezt dokumentálja is, hogy a saját „csetlés-botlásain” keresztül megpróbálja láthatóbbá tenni a háziasszonyok sokszor észrevétlen munkáját. Kuthi Áron, alias Átlagapu akciójával nem mellesleg egy (másik) jó ügyet is támogat.

„Az a munka, amit általában az anyák, a háztartást vezető házastársak „beletesznek” a családba, jószerivel láthatatlan. A férfiak pedig általában nincsenek is képben ezekkel a dolgokkal; nem is igazán veszik mindezt észre. Az egész egy kicsit olyan, mintha folyamatosan futó szoftverek, alkalmazások pörögnének a nők agyában a család ellátása, a főzés és az egyéb házimunkával kapcsolatban. Ezek a szoftverek viszont belőlem és sok férfitársamból hiányoznak, vagy legalábbis csak valami olcsó verzió fut bennünk” – mondja Kuthi Áron, „civilben” a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom sajtófőnöke.

Annyira felgyorsult az élet, hogy egyszerűen nincs, vagy alig van idő arra, hogy normális ételt szeretettel kitalálj a másiknak, a családodnak.

Pedig a közös étkezés nagyon fontos, főleg a hétvégén. Sokan viszont mit csinálnak? Lekattintanak a netről gyorsan valamilyen ebédet, amit a futár pillanatok alatt letesz a küszöbre.

Viszont amit az én feleségem hoz e téren a családunkba, az egy „régi világ”; meg kell becsülni. Átszőve a hagyományokkal, benne a nagymama kézzel írott receptjeivel. Az ízeinkben, a szép, terített asztal látványában pedig benne van a kultúránk, a múltunk, a családról, a másokról való gondolkodásunk is, a másik iránti megbecsülés – ez egy nagyon összetett dolog. És ezeket általában mind az édesanyák „cipelik”, csak ezt nem látjuk.

Na és az csak az egyik dolog, hogy a feleségem elképesztően jól főz, de a zsigereiben van a gasztronómiai világ követése, a konyhakultúra művelése. Nagyon nyitott, folyton figyeli az újdonságokat. Amint hall, lát egy új receptet, és ami megtetszik, azt rögtön meg is akarja csinálni. Én itt csak a kezdő kukta vagyok. Azzal is tisztában vagyok, hogy a tervezés, a logisztika is legalább ugyanolyan fontos része a háztartás vezetésének, a heti menü megtervezésének.

Tény és való, hogy sütés-főzés terén én például kimondott antitalentum vagyok, amolyan elefánt a porcelánboltban. Ilyen „előzményekkel” futok neki annak, hogy egy hónapig én állítom össze, és elő a hétvégi menüt a családomnak.

Ez a vállalás pont arról szól, hogy egy férfi mutatja meg, hogy milyen lehet egy nőnek a helyzete, aki háztartást vezet, gyerekeket nevel és emellett esetleg még dolgozik is. Egyrészt.

Másrészt egyben egy jó ügy követe vagyok, mert vállalásommal egy bizonyos célt támogatok a jougyekert.hu oldalon futó rengeteg más jótékonysági akcióval egyidőben. Én adománygyűjtő követként a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom Iránytű című, lelki egészségmegőrzéssel, párkapcsolati kérdésekkel foglalkozó előadássorozatát támogatom. Ezek a főként párkereső fiataloknak szóló előadások nagyon népszerűek, de azt szeretném, ha minél több emberhez eljutna a híre".

Galériánkból ihletet meríthetsz ahhoz, hogyan vedd rá a férjedet, hogy többet segítsen az otthoni teendőkben