"Apa már nem lakik itt" - kisfilmeken az egyszülős családok mindennapjai

Borítókép: "Apa már nem lakik itt"  - kisfilmeken az egyszülős családok mindennapjai Forrás: Pixabay.com/Ratna Fitry
Magyarországon többszázezer kisgyerek éli az életét egyszülős családban, küzd az egyszülős élethelyzet feldolgozásával; mégis csak ritkán esik szó róluk. Azt, hogy milyen érzés egy ilyen családban felnőni, egy, a gyerekek szemszögéből készült kisfilmsorozattal szeretné bemutatni az Egyszülős Központ március végéig, az egyedülálló szülők világnapjáig.

Annak, hogy valaki csak az édesanyjával, vagy csak az édesapjával él, több oka is lehet: a legtöbbször a válásra gondolunk, de sok gyerek elveszti az egyik szülőjét, illetve van, ahol az édesanya a várandósság alatt marad magára, egyedül vállal gyereket vagy a szülő egyedül fogad örökbe. Ezek az élethelyzetek nemcsak a szülőknek, de a gyermekeknek is egyedi, sokszor kihívásokkal teli helyzetet teremtenek.

Egyszülőként kettő helyett kell helytállni a mindennapokban, egyedül kell megküzdeni a nehézségekkel és egyedül kell a gyereknevelés kihívásaival is megbirkózni.

Március 21-én lesz az egyedülálló szülők világnapja. ekik és gyermekeiknek szeretne segíteni az animált sorozat – írja közleményében az Egyszülős Központ. A kisfilmek négy élethelyzetet mutatnak be a gyerekek szemszögéből: a válást, különválást; az édesanya elvesztését; az apa hiányát, az apanélküliséget; illetve az örökbefogadást egyetlen szülővel.

A kisfilmek részben segíteni szeretnének a gyerekeknek abban, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a veszteségüket és olyan témákról beszélhessenek, amelyek érzékenységüknél fogva még mindig tabunak számítanak. Másrészt a szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek is segítséget nyújtanak abban, hogy nyitott, befogadó módon tudjanak beszélgetni a gyerekekkel ezekről a nehéz élethelyzetekről. A videókat hetente teszik elérhetővé. Az első már nézhető.

Ha egyedülálló anya vagy apa vagy, kövesd az alábbi 10 tanácsot, amivel csökkenteni tudod a rád nehezedő stresszt!