Borítókép: Amikor rajtad a világ szeme, avagy hogyan neveljünk és fegyelmezzünk nyilvános helyen? Forrás: Canva (FangXiaNou)

Amikor rajtad a világ szeme, avagy hogyan neveljünk és fegyelmezzünk nyilvános helyen?

Megállíthatatlanul futkorászik körbe-körbe. A boltban, a polcok körül. Otthon nem foglalkoznál vele, de itt? Most mit csinálj? Próbálkozz életbölcsességekkel? Kérleld kedvesen? Keményítsd meg a hangod és mordulj rá? A vásárlók bíráló tekintetének kereszttüzében nehéz önazonosnak maradnod, valószínűleg rosszabbul reagálsz majd, mint szoktál. Lehetne másképp?

A Gyereklélek Magazin cikke.

Lehet, hogy otthon még azt is jól tűröd, ha a gyerek visszautasítja az elé tett zöldségeket. Nyilvános helyen bezzeg elmagyarázod neki, hogy a salátától nagy és erős lesz. Mások vélt vagy valós elvárásainak megfelelve nehezebb hallgatni anyai ösztöneidre, de sokkal könnyebb magadra venni egy autoriterebb szülői magatartást. „Mivel úgy érezzük, hogy a gyerekünk viselkedése a szülői minőségünk tükre, amikor nyilvánosan rosszul viselkedik, az szégyenérzetet válthat ki belőlünk. A külvilággal vagyunk elfoglalva ahelyett, hogy a gyerekre figyelnénk. Ez pedig tehetetlenséget vagy agressziót szülhet” – mondja Bartus Ágnes fejlesztőpedagógus, mozgásterapeuta. A gyerek viszont nemcsak a helyszínekre szabott illemszabályokat nem érti, de a nyilvánosság előtti pálfordulásunkat sem.

5 gyakori helyzet és kezelésük

1. Hatévesednek szülinapja van. Nagymamája várakozással nézi, ahogyan az ajándékokat nyitogatja, de a gyerek mindegyiket félredobja, és megkérdezi, mi van még.
Megoldás: Ne gondold túl a dolgot! A kicsik még nem éreznek empátiát mások iránt, és túlságosan őszinték. Miután egyedül maradsz vele, beszélhetsz neki arról, hogy másoknak is vannak érzéseik, melyekre szeretetből igyekszünk tekintettel lenni. Fordítsd meg a szerepeket: ültesd őt a nagymama helyére, te pedig játszd el helyette a saját szerepét. A végén kérdezd meg, hogyan érezte magát.

2. A bevásárlóközpontban a hároméves kislányod ragaszkodik ahhoz, hogy drága játékot vegyél neki. Amikor nemet mondasz, hisztizni kezd.
Megoldás: Anélkül nézelődni a játékboltban, hogy előre meghatároznád a korlátokat, olyan, mint aknamezőn sétálni. Itt a megelőzés kulcsfontosságú: mondd el, hova mentek, mi lesz ott, és tudtok-e vásárolni. Ha nem voltál ilyen előrelátó, vidd ki a boltból, és nyugtasd meg anélkül, hogy bűntudatot keltenél benne.

3. Négyévesed hangosan megjegyzést tesz egy idegen külsejére, aki ettől kellemetlenül érzi magát.
Megoldás: Ha a gyerek hangosan beszél, válaszolj neki halkan és nyugodtan. Például ha megkérdi: „ez az ember egy szörny?”, válaszolhatod azt egyszerűen: „nem, ő egy férfi”. Ha az illető meghallotta a kérdést és sértve érzi magát, kérjetek tőle elnézést.

4. Kétévesed ráfekszik a közös játékokra, és amikor más kisgyerekek is játszani akarnának, arrébb löki őket.
Megoldás: A gyerek részéről ez teljesen normális viselkedés, mivel még csak most tanulja, hogyan közösködjön másokkal. Szóval ne szégyenkezz, és ne mondd neki sem, hogy szégyellhetné magát, amiért ilyen irigy. Csupán négy-öt éves korára fogja tudni, hogy jó megosztani a többiekkel, amink van. A konfliktusok minimalizálásának érdekében türelmesen mondd el neki, hogy másoknak is engedni kell a játékot, vagy próbáld meg a figyelmét az adott játékról elirányítani másra. Ez egy alkalom, amit még pár tucatszor megismételsz majd, mire kezdi megérteni, miért jár jobban, ha a többiekkel együtt játszik.

5. Étteremben ültök egy kellemes vacsorára várva. Ám a gyerek körbe-körbe rohangál.
Megoldás: Csökkentsd az energiaszintjét azzal, hogy elviszed néhány környi sétára a házsor körül, vagy olvasol neki egy kis mesét. Minél inkább bevonódik a gyerek abba, ami az asztal körül zajlik, annál kevésbé fog rosszalkodni. Mivel az éhség és az unalom gyakran vezet ilyen viselkedéshez, vigyél magatokkal néhány egészséges falatot és pár játékot, amelyek lekötik a figyelmét, mielőtt megérkezik a rendelésetek.

Nyilvános helyen gyakran úgy érezzük, a gyerek viselkedése bennünket minősít szülőként. Ezért hajlamosak vagyunk a külvilág vélt vagy valós elvárásaira figyelni ahelyett, hogy a gyerekre koncentrálnánk.

Próbáld ki a pozitív megerősítéseket: Ne csak azt vedd észre, ha a gyerek rosszul viselkedik. Ismerd el és dicsérd meg a jó magatartást.

Megelőzés

Ismerd a korlátait: Tartsd szem előtt az életkorát, temperamentumát és igényeit. „Amikor a gyerek idegrendszere túlterhelődik, például egy ingerekkel teli szupermarketben, könnyen dührohamban törhet ki. A kisgyerekeknek még nagyon érzékeny az idegrendszerük, így hamar megtelik az érzelmi tartályuk” – mondja Bartus Ágnes.

Készítsd fel a helyzetre: Magyarázd el neki, mi fog történni, milyen elvárásaid vannak a viselkedését illetően. Például: „Az étteremben a pincérek az asztal körül egyensúlyoznak az ételekkel. Hogyan segíthetnénk őket abban, hogy jó munkát végezzenek, és ne öntsék ki az ételt?”

Maradj jelen a számára: A gyerekek gyakran azért viselkednek nyilvánosan másképp, mint otthon, mert úgy érzik, elvesztették a szülő figyelmét. Ez bizonytalanná teszi őket, ezért a viselkedésükkel szeretnék újra magukra terelni a figyelmet, hogy megnyugtató visszajelzést kapjanak.

Próbáld meg bevonni: Egy gyerek számára nem létezik olyan ok, amiért csendesen kéne ácsorognia, amíg te nézelődsz a boltban. Amikor csak lehet, vond be őt a tevékenységeidbe, például segítsen megtalálni azt az árut, amire szükséged van.

Tűzoltás

Légy empatikus: A „tudom, hogy érzed magad” mindig jó kezdet. Ezekben a helyzetekben ismerd el, min megy keresztül, mielőtt még megpróbálnád megoldani a dolgot. Ha úgy érzi, megértik és meghallgatják, nagyobb eséllyel fog megnyugodni.

Légy következetes (akkor is, ha ellenáll): Ha a gyerek nagyon szeretne valamit, természetesen elismerheted a vágyát, ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is kell tenned neki, amit akar. Például ha cukorkát szeretne, mondd el többször is (ez fontos!): „Értem, hogy most cukorkát szeretnél, hogy édességre vágysz. Megértelek.” Aztán így folytasd: „Ebéd előtt azonban ma sem édességet eszünk, nem ez a cukorkázás ideje.” Irányítsd a figyelmét olyan ételek felé, amelyek egészségesebbek. „Most a borsóleves és a krumplis tészta ideje jött el, melyiket ennéd meg szívesebben a kettő közül?” Rövid, határozott mondatokat, érveket használj, mert a határozottságod rövidre zárhatja a helyzetet. A bizonytalanság bizonytalanságot szül. Ne magyarázkodj – javasolja a szakember.

Kínálj fel néhány választási lehetőséget: Ha kitört a hiszti, adj alternatívákat: „Szeretnél magadtól felállni a padlóról, vagy inkább én emeljelek fel?”

Győződj meg arról, hogy érvényesítetted a döntést: Ha nem kel fel magától a földről, emeld fel te magad, de a viselkedésed maradjon semleges.

Ne légy túl komoly: Próbáld meg viccel tompítani a helyzet élét, mert a pozitív érzelmi légkör oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt.
Maradj nyugodt: ha semmilyen módon nem tudod megoldani a helyzetet, akkor se büntess a pillanat hevében. Emlékeztesd magad arra, hogy ő csak egy gyerek, akinek néha szüksége van egy kiadós sírásra.

Vidd privátabb helyre: Ha hisztizni kezd, lehetetlen befejezned a vásárlást. Vidd ki az üzletből, húzódjatok egy félreeső helyre, ahol nincs sok ember, és fordulj felé megértéssel. Találj ki valamit, amit a bámészkodóknak mondhatsz. A legtöbb esetben képesek vagyunk figyelmen kívül hagyni a „közönséget”, ám időnként van úgy, hogy valaki megpróbál beavatkozni. Készülj szabványos válasszal, a „rendben lesz, csak egy kis időre van szükségünk” kellően diplomatikus megoldás.

Tudd, meddig terjed a felelősséged: A hisztit csak a gyerek tudja abbahagyni, ahogyan az idegenek hisztire adott reakcióiért sem vállalhatsz felelősséget. Másokra figyelve képtelen leszel segíteni a gyereknek. A te dolgod egyedül az, hogy hogyan reagálsz a viselkedésére.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egy régebbi számában jelent meg. Korábbi számaink már megvásárolhatóak digitálisan a www.shopaholic.hu oldalon!

Ha további tippeket keresel arra, hogy mit ne tegyél hiszti esetén, nézd meg a galériánkat!