Amikor a hordozás tényleg életet menthet

Borítókép: Amikor a hordozás tényleg életet menthet
Nem is olyan régen nagyon felkavarta a hordozós közösséget több téma is. Ezek közül az egyikről, a kenguru használatáról egy ideje már terveztem írni ide, az Éva magazin online platformjára. Azonban most itt ülök, lélegzet visszafojtva, hogy hirtelen mekkorát fordult pár nap, pár óra alatt a világ, amikor egy hordozó adománygyűjtő posztban azt írom le - az eddig mondottakkal gyakorlatilag ellentétben, hogy a jelenlegi(hez hasonló), háborús helyzetben, menekülés során a jobb típusú, ágy alatt, szekrényben bujkáló nem használt, gyakorlatilag bármilyen típusú hordozó hatalmas segítséget jelenthet.

A tanácsadások során sokszor felmerül átbeszélendő témaként, hogy az újszülött gyermekben az ősi ösztönök nagyon elevenen élnek, és szüksége van az édesanyja megnyugtató, biztonságot nyújtó ölelésére az első, szinte magatehetetlen napokban, hetekben, hónapokban.

Most azonban sok újszülött gyermek, pár órás csecsemő, minden órás kismama menekül. Ilyenkor az ősi, túl élési ösztön már nem csak elfeledett, számunkra megfoghatatlan fogalom lesz, hanem itt van a küszöbön, szinte érezzük mi is, akik nem is a háborús helyszínen vannak. Így indulnak el a családok, édesanyák, édesapák, nagyszülők az újszülöttekkel, gyerekekkel hosszú, ismeretlen útra.

Ilyenkor a hordozás nagyon sokat tud segíteni, hiszen a mindennapokban is könnyebbség, ha a két kezünk szabad, pláne ha az egész életünket visszük éppen magunkkal.

Jó pár éve a Katrina Hurrikán kapcsán mozdult meg nagyon sok amerikai hordozási tanácsadó, és osztottak meg videós tartalmakat, hogyan lehetséges törölközővel, nadrággal nagyobb biztonságban, valamint gyorsabb haladást biztosítva háton hordozni. Sajnos ezek a tartalmak eltűntek, azonban igyekszem pótolni majd, hiszen lehet, hogy ez valakinek most nagy segítség lehet.

Ilyenkor dolgozik az adrenalin a szervezetben, és az ember a saját határait képes feszegetni, főleg, ha a gyermekeke biztonsága a tét, akkor mindenre képes lesz. Az újszülött, pár napos, hetes csecsemők legbiztonságosabb helye a hordozó személyen lesz.

Elől hordozás esetén a baba és a hordozó személy légzése folyamatosan szinkronizálódik, azaz kisebb arányban fordul elő légzés kimaradás, valamint a válasz készség sokkal gyorsabb. A hordozó személy nagyon gyorsan tud reagálni a baba igényeire, hiszen azonnal észleli ezeket.

Ilyenkor szinte bármivel lehet egy gyermeket hordozni, újszülött baba kerülhet simán a pulcsi alá egy övvel a teste alatt rögzítve, totyogó gyermek a hátra egy nadrággal vagy egy törölközővel is, amelynek megkötése nagyon hasonlít az afrikaiak hagyományos hordozó eszközéhez, a kanga névre hallgató kicsi, téglalap alakú 1,5 x 1 méteres kendőre.

Ilyen nehéz helyzetben, mint a mostani háborús állapot, biztosan előkerülnek a segítség nyújtás folyamán a formázott hordozók, azaz a csatos, félcsatos és mei tai eszközök is, valamint ezek mellett végső esetében egy jobb típusú kenguru is szóba kerülhet, amelyről nagyon fontos elmondani, hogy ergonómiai szempontból nem támasztja meg a babát a megfelelő, ortopédiailag tehermentes pozícióban. Mégis egy gyorsan kezelhető, biztonságot nyújtó eszköz, nem kell sokat magyarázni, gyakorolni mellé, akár megfelelő segítség nélkül is bevethető.

A hosszú kendők ilyenkor nem számítanak praktikusnak, hiszen a földre lógnak a szárak, ahol koszosak lesznek, ráléphetnek mások, aki ilyen felajánlását tud csak tenni, arra is van lehetőség, hiszen sok hordozót készítő vállalta, hogy soron kívül, ingyenesen varr formázott eszközt a menekültek számára.

Hordozási tanácsadóként ezért segítek magam is sok másik tanácsadóval és hordozó készítővel együtt, hogy a határon, és a határon túl is minél több helyre eljussanak a felajánlott hordozó eszközök, hordozós kabátok, pulóverek és takarók is.

Amennyiben szeretnél ehhez csatlakozni, és felajánlani hordozókat, akkor több helyen is gyűjtik őket tanácsadók, valamint hordozó édesanyák.

A teljesség igénye nélkül a Csepeli Hordozó Klub Gerhát Petra, a Zuglói Hordozó Klub Mátyus Évi vezetésével gyűjt eszközöket, valamint Gödöllő környékén nálam, vagyis a cikk írójánál is hagyhattok felajánlott eszközöket a rászorulóknak, egy része a Magyar Ökumenikus Segélyszervezethez kerül, a ClauWi Magyarország jóvoltából szakszerű segítséget is kapnak majd a szülők, családtagok, nagy része a határra kerül a Beli Buba Babahordozó Iskola jóvoltából, ahol ők nyújtanak majd szakmai segítséget. Azonban lesznek olyan eszközök is, amelyek átjutnak a határon, és a háborúhoz közel eső területeken fognak segíteni.

A határ mellett Lógjunk Anyuval Klub Nyíregyházán, és a Möbius márka anyukája extra felajánlásokat is ad, ráadásul kedvezményt is ad a felajánlott hordozókért cserébe.

RingaBaby márka is több hordozóját ajánlotta fel segítségképpen.

Felli márka pedig Budapest 17. Kerületében varr a hosszú kendőkből eszközöket.

Romániából az Isara márka ajánlott fel alapból nyereményjátékra szánt hordozókat, és várják mindenki felajánlását márkától függetlenül, a román ukrán határra juttatják az eszközöket.

Remélem, hogy hamarosan mindenki békességben hajthatja álomra a fejét.

ITT TALÁLHATÓ A GYŰJTŐPONTOK TELJES LISTÁJA