JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Áldott állapot vagy terhesség?

Borítókép: Áldott állapot vagy terhesség? Forrás: Canva (pixelshot)
Ebben az “úgysem lehetsz elég jó anya, és ez már a baba születése előtt is így van” – világban hogyha kismamaként a terhességedről beszélsz, megszólnak, amiért az élet csodáját képes vagy tehernek nevezni, ahelyett, hogy értékelnéd: neked megadatott.

De ha áldott állapotként emlegeted, akkor bizonyára túlzol, és próbálod jobb színben feltüntetni a gyermekvárást, mint amilyen valójában, hamis képet sugározva a külvilág felé.

Szerintem a várandósság pont egy olyan időszak, amikor ér ezt is és azt is gondolni és érezni, egy hormonális és érzelmi hullámvasút, áldottnak és terhesnek megélt állapotok sűrű, akár percenkénti váltakozása.

Kezdve a pozitív terhességi teszttel – ami tervezett baba esetén se biztos, hogy azonnal eufórikus állapotba hoz. Teljesen normális, ha ilyenkor összezavarodsz, és a boldogság mellett vagy helyett eluralkodik rajtad a pánik. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudsz 100%-osan örülni a kisbabádnak, és máris szörnyű anya vagy. Ilyenkor tudatosul benned, hogy az életed örökre megváltozik, most már mindig lesz még valaki, akiért felelősséget kell vállalnod, és akiért máris aggódni kezdesz, hogy biztos jól van-e. Időbe telhet, amíg ez a nyugtalanság csillapodik, és lehet, hogy csak az első (második, sokadik…) orvosi vizsgálat után fogod tudni beleélni magad. Nem is baj, ha az elején még visszafogottan örülsz, ez egy normális önvédelmi mechanizmus.

Ha már az első hetekben áldott állapotban érzed magad, nagyon szerencsés vagy, de ne ítéld el, aki másképp éli meg.

Az esetek többségében a fizikai tünetek nem sok okot adnak a földöntúli boldogságra. De még ekkor se kell szégyellned magad, amiért nem vagy elég hálás, hiszen ki viselne végig mosolyogva egy heteken-hónapokon át tartó, (másnapossághoz) gyomorrontáshoz hasonló állapotot? Ilyenkor még nem érzed a babád mozgását, és nem is akkora a hasad, hogy vígan mutogasd, ha csak nem akarsz megjegyzéseket kapni a felszaladt kilóidra. A hasfeszülés, szagérzékenység, gyomorégés, hangulatingadozás mind újszerű érzés lehet, rendben van, ha nehéznek érzed. Ez az időszak tényleg terhes, megterhelő az is, hogyha még titkolnod kell, de a munkádat ugyanúgy el kell végezned, mint eddig. Lehet, hogy úgy tervezted, máris fitt kismama leszel és rendszeresen edzel, de annyira fáradt és erőtlen vagy, hogy hetekig felkelni is alig bírsz. Szerettél volna kezdettől egészségesen étkezni, ehelyett két pofára tömöd a csipszet, mert azt kívánod, és csakis a cukros kóla enyhíti a hányingered. Ezzel sincs semmi gond, csak kövesd ki az összes salátafaló kismamacelebet a közösségi oldalakon, és ne legyen bűntudatod!

A galériánkban négy érdekességet olvashatsz a várandósság alatti orgazmusról.