Amikor az élet egy lombikban kezdődik

gyerek,szülő,születés,szülés,lombikprogram Forrás: Peter Oslanec/unsplash
A legcsodálatosabb dolog az életben új életet a világra hozni. Sajnos vannak, akiknek a gyermekáldás természetes úton nem adatik meg, így a legtöbben a mesterséges megtermékenyítéshez folyamodnak azért, hogy ezt a csodát átélhessék.

A lombikbébi eljárás

Maga az eljárás abszolút veszélymentes, de elég összetett. Az in vitro fertilizációként, röviden IVF-ként nevezett eljárás eredményeképpen az első gyermek 1978-ban látta meg a napvilágot Magyarországon. A lombikbébi elnevezést az üvegedényről kapta, amelyben laboratóriumi körülmények között a petesejteket a hímivarsejtekkel termékenyítik meg.

A mesterséges megtermékenyítés során több életképes embriót is létrehoznak, ezekből maximálisan hármat a legideálisabb időpontban az anyaméhbe helyeznek. A többi életkezdeményt az esetleges későbbi felhasználás céljából lefagyasztják.

Fagyasztott esélyek

Az eljárás sikerességét több minden is befolyásolhatja. Vannak, akiknél már az első beültetés sikeres lesz, másoknál ez többedjére sem jön össze. Természetesen befolyásolja az anya életkora és az embrió egészségi állapota egyaránt. A megfigyelések eredményei azt mutatják, hogy a fagyasztott embrióból született kisdedek általában nagyobb súllyal jönnek világra, mint a természetes úton fogant gyermekek.

Az embriófagyasztási eljárást több mint 25 éve végzik világszerte. A beültetés sikerességét nem befolyásolja, hogy az embrió mióta van fagyasztott állapotban. Sokkal meghatározóbb inkább a fagyasztást és az olvasztást végző személy szakértelme. A teljes eljárás szigorúan szabályozott, az előírt protokoll betartása elkerülhetetlen az eljárás sikerességéhez.

szülés,születés,gyerek,szülő
Forrás: TamTraCo
A születés csodája

Lombikesélyek

Világszerte különböző statisztikákat és megfigyelési eredményeket publikáltak. Az USA-ban a Pennsylvania Állami Egyetem kutatócsoportjának megállapítása szerint a lombikprogramot eredményesebbnek találták a fagyasztott embriók beültetésével a megtermékenyült petesejtekkel szemben. Sőt a fagyasztott életkezdetek felhasználása esetén ritkábban fordultak elő vetélések is.

A londoni Reprodukciós és Genetikai Egészségközpont embriológiai osztályán végzett kutatás szerint a fagyasztott embriókból fejlődő kisbabák egészségesebben születnek, mint a normál fogantatású társaik. Hasonló eredményre már korábban Dániában is jutottak. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a friss beültetésekkel ellentétben a méhet nem stimulálják.

A lombikbébi eljárás, mint láthatjuk, nem kockázatos. Megéri megpróbálni, hogy a világ legnagyobb csodájának mi magunk is részesei lehessünk. A rendkívül érzékeny biológiai minták szállítását pedig bízzuk gondos és hozzáértő kezekre. A TamTraCo a teljes IVF logisztikában a rendelkezésünkre áll, és akár a későbbiekben az egészséges élethez hozzásegítő őssejt szállítást is rájuk bízhatjuk. A biológiai mintaszállításban megtalálta a tökéletes partnert, akit eddig keresett.