A szeretet ünnepe? Akkor miért karácsony után válnak a legtöbben?

Borítókép: A szeretet ünnepe? Akkor miért karácsony után válnak a legtöbben? Forrás: Getty Images
Az angolszász országokban január első munkanapját „Divorce Day”-nek, azaz a Válások Napjának nevezik, az elmúlt években ugyanis tendenciává vált, hogy a válóperek jelentős hányadát közvetlenül az ünnepek után kezdeményezik a felek.

A Famiily.hu cikke.

Azt gondolhatnánk, hogy ennek pont az ellenkezője igaz, azaz karácsonykor több a kibékülés, hiszen mégiscsak a szeretet ünnepéről van szó, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor rengeteg a konfliktushelyzet és ez sodorhatja az egyébként is kapcsolati mélyponton levő párokat végleg a válás útjára.

A másik ok, amiért a régóta dédelgetett sérelmek és ki nem tárgyalt problémák leginkább az év végéhez közeledve kerülnek felszínre, és vezetnek robbanásszerű konfliktusokhoz, az nem más, mint az együtt töltött idő mennyisége.

Ünnepek alatt ugyanis sokkal többet vannak együtt a családtagok, mint az év egyéb időszakában, így több a lehetőség a veszekedésre is.

Ha évközben a családtagok sok időt töltenek külön, nehezebben tudják kezelni az összezártságot és a folyamatos alkalmazkodást.

A pszichológusok szerint közrejátszik ebben a jelenségben az is, hogy az év vége munka szempontjából kifejezetten stresszes időszak, mindenkinek pattanásig feszültek az idegei. Ehhez jönnek a szervezési feladatok, az ünnepi készülődés és a megnövekedett kiadások is.

Ráadásul a karácsonyra még felnőttkorban is hajlamosak vagyunk kicsit úgy tekinteni, mint egy olyan időszakra, amikor akár csoda is történhet. Ezt pedig sok esetben a partnerünktől várjuk.

Az egymással szemben támasztott túlzott elvárások azonban könnyen csalódáshoz vezethetnek.

Ha túl nagy a kontraszt a vágyak és a realitás között, akár úgy is érezhetjük, hogy reménytelen a helyzetünk és ebből csak a válás jelenthet kiutat.

A cikk folytatásáért kattints ide.

  • Famiily.hu