A szakértők megmondták, miért fontos a közös családi étkezés

Borítókép: A szakértők megmondták, miért fontos a közös családi étkezés Forrás: Pixabay.com/ Dandelion_Tea
Amikor a család leül közösen az asztalhoz, hogy elfogyassza a vacsoráját vagy ebédjét; abban az étkezésen túl számos családi dinamikát erősítő tényező is megjelenik. Nem is gondolnánk, mennyi mindent tanít egy közös vacsora.

Egy család reggeltől estig folytonos mozgásban van. Iskola, óvoda, munkahely, délutáni különfoglalkozás, ügyintézés, edzés, majd este megérkezés. Egy sűrű nap végén, egy közös vacsora csak egy újabb rákészülést igénylő feladat. Sok szülő az esti étkezést, ha tehetné minimálra húzná. Ám sokaknál ez a napvégi megérkezés, a közös asztálnál való találkozás az egyetlen lehetőség arra, hogy a család minden tagja együtt, egy helyen legyen.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a közös étkezés, a táplálkozáson kívül, a családi élet egyik legfontosabb eleme.

A Stanford Children’s Health kutatásaival kimutatta, hogyha egy család együtt ül le étkezni, úgy a családtagok, a mindennapi élet stresszét és a mindennapi lét problémáit könnyebben tudják kezelni. A közös étkezés továbbá erősíti az ésszerűbb étkezési szokásokat is: a szülőket látva a gyermek is kipróbál olyan ételeket, melyeket addig még nem látott és a többiek mintáját látva, akár mérsékletességet is tanul az, aki hajlamos lenne a falásra.

Forrás: Stanford Children’s Health

A családi közös étkezés előnyei ezzel még nem érnek véget. folytatás a Galériánkban