Borítókép: A long-covid 5 leggyakoribb tünete - Vedd komolyan, ha ezekre panaszkodik a gyermeked! Forrás: Getty Images

A long-covid 5 leggyakoribb tünete - Vedd komolyan, ha ezekre panaszkodik a gyermeked!

Immár hivatalosan is megérkezett hazánkba a koronavírus járvány negyedik hulláma. Egyre többen betegszenek meg a delta és a delta plusz variáns okozta fertőzés miatt és sajnos ezek a mutációk a gyerekeket sem kímélik. Egy friss kutatás szerint a 18 év alattiak minimum tizennégy százaléka az enyhe tüneteket követően még fél-egy évvel a megbetegedést követően is maradandó panaszokkal küzd. Sokan pedig arról sem tudnak, hogy koronavírusosak voltak, csak azt érzik, valami nagyon nincs rendben velük.

Sok gyerek esik át úgy a koronavírus fertőzésen, hogy szinte észre sem veszi: mert egy kis nátha, hasfájás, hasmenés, torokkaparás egyébként is előfordulhat az őszi-téli időszakban. A gyerekek könnyen átvészelik a betegséget, de a kutatások szerint minimum tizennégy százalékuk elhúzódó tüneteket mutat: akár azok is, akik nem is tudtak a fertőzöttségükről, mert lábon hordták ki a vírust.

A tanárok, szülők sokszor arra fogják a már hetek, hónapok óta tartó fáradtságot, gyengeséget, hogy az iskola, a tanulás, a különórák és a sport terhelik meg a gyerekek szervezetét és nem is foglalkoznak vele komolyabban.

A long-covidos gyerekek mintegy tíz százaléka hónapokon át tartó, súlyos panaszokról számol be. Következzen az 5 leggyakoribb tünet, ami long-covidra utalhat!

A long-covid jelenséget már világszerte vizsgálják, az okát, gyógyításának lehetőségeit kutatják. Hazánkban a Semmelweis Egyetem I. Sz. Bókay Gyermekgyógyászati Klinikájának sürgősségi osztályán, a SE Tűzoltó utcai Gyermekklinikáján valamint a SE Debrecenben és Miskolcon megnyílt intézményeiben is fogadják azokat a gyerekeket, akik nem múló – és az életminőségüket jelentősen rontó- tünetekkel küzdenek már hetek-hónapok óta.

A long-covid szimptómák egyértelmű diagnózisa azért is nehézkes, mert sok tünetet a pandémia miatt megnövekedett stressz-szint, szorongás és félelem is okozhat: sok gyerek veszítette el a nagyszüleit, szüleit vagy aggódott a megbetegedett családtagok miatt, felborult a megszokott napi ritmusuk, elszigetelődtek a kortársaiktól, így teljesen természetes, hogy a tüneteik megjelenésében, felerősödésében a pszichés tényezők is nagy szerepet játszhatnak.

Mi lehet a megoldás? Az első és legfontosabb a védettség kialakítása a koronavírus fertőzés és annak súlyos szövődményei ellen, ennek pedig mai tudásunk szerint is az oltás a legjobb eszköze a 18 év alatti korosztály esetében is. Ezen kívül érdemes gyermekeink elhúzódó testi-lelki szimptómáira is odafigyelni, mert könnyen lehet, hogy nem puszta nyavalygás, ha folyamatos fáradtságra, a koncentrációs képessége csökkenésére, hasfájásra, mellkasi szorításra, szorongásra panaszkodik. Van segítség, érdemes szakemberhez fordulni!

Itt a koronavírus járvány negyedik hulláma, a megfertőződés miatt érdemes a következő helyeket kerülni: