A gyermeknevelés nem egyszemélyes feladat – beszélgetés a Mamakör alapítóival

Borítókép: A gyermeknevelés nem egyszemélyes feladat – beszélgetés a Mamakör alapítóival Forrás: Mamakör
Szülés előtt állsz? Örökbefogadnál? Pár hónapos kisbabáról kell gondoskodnod? A Mamakör segít, hogy igazi szülővé válhass. Az alapítókkal, Köhler Kata pszichológus-gyermekterapeutával, Roszik Linda klinikai szakpszichológussal, és Takácsy Márta pszichoterapeutával beszélgettünk.

Meséltek általában a Mamakör keletkezéséről? Honnan jött az ötlet, kik az alapítók?

Az élet úgy hozta, hogy mi hárman közel egy időben kerültünk hasonló élethelyzetbe: kisbabával otthon maradó anyákká váltunk. Ez közös volt bennünk, a körülményeink viszont nagyon különbözőek, így megélhettük az időszak összes kihívását, nehézségét – persze a sok öröm mellett. Ezek a sokoldalú élmények mindhármunkban megerősítették, milyen kiemelt jelentősége van egy olyan közösségnek, amely érzelmi támogatást, őszinte kapcsolódásokat kínál. Linda külföldön vált anyává, Kata negyedik gyermekével volt otthon, Márti pedig azzal a kihívással nézett szembe, hogy a nagyszülői segítség csak nagyon korlátozottan áll a rendelkezésére.

Ez egy nagyon érzékeny időszak…

A szülésre sokféleképp készülnek a várandósok, a gyermekágyas időszakban azonban magukra maradnak. Korábbi munkánkban és személyes tapasztalataink alapján is láttuk, milyen fontos, hogy támogatást nyújtsunk, és leginkább anyaságukban – szülőségükben kapjanak megerősítést a Mamakör-csoportokba 0-5 hónapos babáikkal járó anyák. Az első csecsemős csoportok mellett azután a tagok igényeit meghallgatva alakultak tesós (nem első gyerekes) és várandós csoportok, valamint egyéni konzultációk is. Hamar kiderült, hogy az anyák igénylik ezt a fajta lehetőséget - a kezdetek óta közel 180 csoportot tartottunk, jelenleg négy helyszínen nyolc vezető tartja a foglalkozásokat, vagyis közel 1000 anya, család fordult már meg nálunk. Egy éve pedig alapítvány lettünk, mert szeretnénk, hogy az ügy fennmaradjon, legyen egy olyan rendszer, ami biztosítja a Mamakör működését akkor is, mikor mi már nem tudjuk vállalni.

Tulajdonképpen mindent próbáltok felölelni, ami a gyerekkérdést illeti, a vetéléstől kezdve a terhességen keresztül az örökbefogadásig. Ez nagyon széles skála, érzelmileg is sok kérdést érint, eufóriát, kétségbeesést, szorongást, vagy akár a legmélyebb gyászt. Sokféle végzettségű, tapasztalatú szakember segíti a hozzátok fordulókat?

A jelentkezők normatív krízist élnek át, ami az élet természetes velejárója. A csoportok lerövidítik a krízisen való átlendülést tagjaik, sőt az egész család számára is. Az ezen túlmutató nehézségek felismerésében segít, hogy minden munkatársunk képzett szakember. Csoportvezetőink pszichológusok, szakpszichológusok, akik egyéni konzultációkat is tartanak, így a Mamakör csoportok mellett tanácsadói és pszichoterápiás segítséget is nyújtunk az ezt igénylőknek. Nagyon sokféle érzést élhetnek át a tagok a nyolc hét alatt, akár egy szülésélmény, korábbi baba elvesztése, esetleg az anyai mintákkal való szembesülés kapcsán. A csoport megtartó ereje fontos tényező ebben, így válnak a nehéz élmények kibírhatóvá, szembe lehet nézni olyan érzelmi kihívásokkal is, amik egyedül lehetetlennek tűnnek. A foglalkozások segítenek annak a felismerésében, hogy sokféleképp lehet anyának, társnak, nőnek lenni, a sokszínűség elfogadásával pedig utat találhatunk a saját anyaságunkhoz.

Kikből áll össze a klientúra? A leggyakrabban kik és milyen kérdésekkel keresnek fel titeket?

Leginkább frissen szült anyák és 0-5 hónapos gyerekeik jönnek, akár első, akár többedik kisbabáról van szó. Várandós csoportjainkba pedig főként a második, harmadik trimeszterben járók jelentkeznek. Mindenkihez szólunk, aki ebben az élethelyzetben van, nem kell hozzá különösebb életnehézség vagy diagnosztizált betegség. Azt látjuk, hogy a kihívások és örömök őszinte megosztása megerősítő élmény a legtöbb anyának, és a csoportok erejét az is mutatja, hogy a pszichológusok által vezetett nyolc alkalom után sokszor a tagok tovább találkoznak egymással.

Hol működik a Mamakör?

Egyelőre Budapesten, de további városokban is szeretnénk elérhetővé tenni. A covid járványra reagálva elindítottuk online csoportjainkat, ahova vidéken vagy külföldön élő anyák is be tudnak csatlakozni.

Épp most láttam a Legjobb tudomásom szerint c. magyar filmet, és miközben a honlapotokat néztem, arra gondoltam, de jól jött volna a férfi főhősnek a Mamakör…

A férfi főhős valószínűleg nem tudná, hogy milyen témában lenne szüksége segítségre, hogyan támogassa erőszakot elszenvedett feleségét, hogyan birkózzon meg azzal, hogy nem tudja, erőszak történt-e valójában. Az örökbefogadás, elköteleződés, kitartás, szülőség témájában is fordulhatna hozzánk segítségért, a Mamakör páros konzultációval ez utóbbiban tudná leginkább segíteni a párt.

Hány férfi keres fel titeket, és általában mik a legfőbb gondjaik, kérdéseik? Nem érzik kellemetlennek, hogy segítséget kérnek?

Szuper lenne, ha férfiak is felkeresnék az alapítványt, és jó lenne egyszer rendszeresen induló Papakört is indítani, de mi Mamakör vagyunk, ami azt jelenti, hogy elsősorban az anyákat célozzuk meg. Közvetve vonjuk be az apákat, a szélesebb családot, ezt viszont nagyon hangsúlyosan tesszük. Építünk a férfiak támogatására, az alkalmakon fókuszba kerülnek az apai minták, a változó párkapcsolatok is. A felvetődött kérdéseket aztán otthon sokszor tovább beszélik az anyák a párjukkal.

Megosztanátok velünk néhány emlékezetes személyes élményt, esetet, találkozást?

Most ünnepeltük a tizedik szülinapunkat. Ennek kapcsán kértük a valaha hozzánk járt csoporttagokat, osszák meg velünk, mit jelent nekik a Mamakör. Felemelő és megható, amikor úgy emlékeznek vissza ránk, mint életük egyik legjobb döntésére. Néha tényleg olyan, mintha már az egy-két alkalom után pár centivel magasabban mennének ki az ajtón, mint ahogy bejöttek… Az elfogadás, a társaság mindenkinek jót tesz, de ez különösen rendkívüli helyzetekben látszik, amikor olyan anya érkezik hozzánk, aki nehéz élethelyzetben van betegség, veszteség, párkapcsolati nehézség miatt, vagy pedig a támogató családi környezet hiánya, esetleg egy nehezen megnyugtatható kisbaba hoz számára sok nehéz pillanatot. Nagy élmény, amikor apák mesélik el nekünk, mennyi jót hozott a családnak a Mamakör, hogyan szűrődött be az életükbe egy-egy segítő mondatunk. Alapítvánnyá válásunkkor az első rendszeres támogatónk is egy volt csoporttagunk párja lett. Óriási élmény az is, amikor visszatérnek hozzánk a régi tagok, ezek mindig nagyon különleges találkozások.

Anyák napján mit üzennétek azoknak, akik épp most váltak szülővé?

Egy gyermek felneveléséhez egy egész falu kell – tartja a régi bölcsesség. A gyereknevelés nem egyszemélyes feladat, kellenek hozzá támogatók, társak, akikkel osztozni lehet a nehézségekben, akik értik, hogy milyen kihívásokkal jár a szülőség. A Mamakör csoportok a mai falvak építőkövei lehetnek, kisközösségek, ahol olyan környezet alapjait rakjuk le, amiben a nehezen vállalható érzések is megoszthatók, ahol otthon érezhetik magukat anyák, babák, szülőtársak. Ezért azt üzennénk mindenkinek, bárhol is tart az úton, hogy bátran kérjen segítséget - ez nem a szülőség elégtelenségének, hanem annak a jele, hogy nagyon is igyekszik, szeretné jobban csinálni, és nem söpri a szőnyeg alá a problémákat.

Galériánkban fotókat láthattok a Mamakörről, a csoportokról!