Ebben az 5 országban a legideálisabb gyermeket vállalni: mutatjuk, milyen eredményeket hoztak a felmérések

Borítókép: Ebben az 5 országban a legideálisabb gyermeket vállalni: mutatjuk, milyen eredményeket hoztak a felmérések Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
Gondolkoztál már azon, hogy vajon melyik országban a legjobb gyereknek lenni? Nos, ezt a választ számos rendkívül fontos kérdés mentén lehet meghatározni. Ennek tekintetében pedig elengedhetetlen arról értekezni, hogy egy ország mennyire fejlett, milyen a családpolitikája, illetve milyen minőségű a közoktatási rendszer. Ezentúl azt is elengedhetetlen vizsgálni, hogy milyen életminőség jellemző azokra a családokra, akik az adott országban élnek.

Amikor a gyermekvállalás gondolata elkezd foglalkoztatni, számos olyan kérdés merül fel, melyet mindenképpen fontos átgondolni, mielőtt gyermeket vállalunk. Elsősorban a lakhatás kérdése kardinális, hiszen nem mindegy, hogy mekkora otthonba vállalunk gyermeket. Ezentúl az sem mindegy, hogy az adott országnak milyen családpolitikája van, milyen mértékben támogatja a gyermekvállalást. Rendkívül fontos azt is átgondolni, hogy milyen iskolába akarjuk íratni a gyermeket, vannak-e olyan oktatási intézmények, amelyek megfelelőek az igényeinknek.

Ezentúl nagyon fontos azt is végiggondolni, hogy az ország, amelyben élünk, elég elfogadó-e, például a nemek közti egyenlőség tekintetében, illetve bármiféle egyenlőtlenség kihatással van-e például a jövedelemben megjelenő különbségekre. Ezentúl fontos a közegészségügy helyzetét is megvizsgálni, hiszen a fogantatás pillanatától hatással van ez is a gyermekre, illetve az anyukára. Végezetül nem lehet elmenni a közbiztonság, az anyagi jólét, illetve az emberek élettel való elégedettsége mellett sem.

Forrás: Max Fischer/Pexels
Számos tényező alapján állították össze a listát.

Hol a legjobb ma gyereknek lenni?

Egy felmérés is készült a témával kapcsolatban, ahol azt vizsgálták a kutatók, hogy mely országban a legjobbak a körülmények a gyermekvállalást illetően. Az U.S. News globális felmérésben 17 000 ember kérdeztek meg arról, hogy mennyire elégedettek azokkal a feltételekkel, melyek az országukban adottak a gyermekvállalás támogatására. A lista felállítása egy pontrendszer alapján történt, ahol olyan szempontok szerint kellett osztályozni az országukat, mint az: emberi jogok, nemek közötti egyenlőség, jövedelmi egyenlőség, biztonság, közegészségügy és közoktatás fejlettsége, családbarát politika, illetve boldogság.

A lista alapján hazánk a 28. helyen végzett a 87-ből, így összességében nem is olyan rossz ez az eredmény. A legrosszabb helyen Irán végzett, előtte pedig Kazahsztán szerepel.

Nézzük is, mely országok végeztek előkelő helyen!