5 kérdés, amivel felmérheted a gyereked érzelmi intelligenciáját

érzelmi intelligencia Forrás: Unsplash
Valószínűleg minden szülő arra vágyik, hogy gyerekéből egy olyan kiegyensúlyozott, sikeres ember váljon, aki amellett, hogy jól tud boldogulni az életben, másokkal is képes egészséges kapcsolatokat kialakítani. És bár erre sajnos nincsen garancia, léteznek olyan, tudományos módszerek, amelyek segíthetnek elérni ezt a célt. Ilyen például a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése. De honnan tudhatja egy szülő, hogy milyen szinten is áll a gyereke érzelmi intelligenciája? És hogyan lehet azt fejleszteni? Segítünk.

Érzelmi intelligencia alatt azt a képességet értjük, hogy egy ember milyen jól tudja megérteni és kezelni mind a saját érzelmeit, mind másokét. Akinek magas az érzelmi intelligenciája (EQ-ja), az érzékenyebb más emberek érzéseire, illetve szociálisan is aktívabb, és könnyebben alakít ki kapcsolatokat.

Az érzelmi intelligencia azonban nem egy velünk született képesség, hanem tanult folyamat. Tapasztalatok útján fejlődik már az egészen korai gyerekkortól kezdve. A feladat tehát a szülők kezében van, a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlődése ugyanis nagyon nagy részben rajtuk is múlik.

Ha szülőként nagyjából képet szeretnél kapni arról, hogy gyereked EQ-ja milyen szinten is áll, érdemes az alábbi 5 kérdést feltenni magadnak.

Kattints a galériára!