34 év után visszakapták az elrabolt gyereküket

gyerekrablás,kína Forrás: YouTube
Egy kínai asszony sok-sok éven át harcolt, hogy még egyszer láthassa a gyermekét, akit kétéves korában raboltak el tőle. A hosszú, gyötrelmes történetnek happy end a vége.

A kétéves Maót édesapja éppen a bölcsődéből hozta haza, amikor elrabolták a kisfiút. Ez 1988-ban történt Senhszi tartományban. Egy szálloda bejáratánál haladtak el, amikor Mao néhány másodpercre félrenézett, és ez a röpke idő elég volt ahhoz, hogy valaki magával ragadja. Az édesanya, Li Jingzhi otthagyta a munkáját és egész életét annak szentelte, hogy megtalálja a fiát. Végigjárta a várost, a környező városokat és falvakat. Szórólapokat gyártott, amiken részletesen leírta a történetét és kiragasztotta őket mindenhol. Kínai tévéműsorokba is küldött belőlük, összesen több, mint százezer szórólapot. Néhány tévéműsorban meg is jelent Li, és utólag kiderült, hogy Mao maga is látta az anyját, amint az eltűnt fiáról beszél, csak nem tudta, hogy őt keresi. Eközben Li önkénteskedni kezdett egy “Baby Come Back Home” nevű csoportban, amely eltűnt gyerekekről gyűjt információkat és segít visszatérni a családjukhoz. Az itt végzett munkája során 29 más eltűnt gyereket segített megtalálni.

Közben minden erejével azon volt, hogy a saját fiát is megtalálja. 2020 áprilisában valaki értesítette a hsziani rendőrséget, hogy egy Szecsuán tartománybeli férfi egy gyereket vitt oda a 80-as évek végén. Az is kiderült, hogy valaki 6000 jüant (kb 270 ezer forintot) fizetett, hogy örökbefogadhassa. A rendőrség arcfelismerő technológiát alkalmazott: Mao egy babakori fotójából rekonstruáltak egy képet, ami megmutatta, hogy fog kinézni felnőttként és a nyomára bukkant egy férfinak Mianyangban, egy szecsuáni városban, amely 800 kilométerre fekszik Hsziantól, ahol a szülők laktak. A férfi hasonlított a szimulált portréhoz. DNS-tesztet végeztek rajta, ami bebizonyította, hogy tényleg ő Mao, akit édesanyja 34 éve kerestek. Li és férje, Mao Csencsing éppen anyák napján kapták a jó hírt. Mao, akit Gu Ningning néven neveltek fel örökbefogadó szülők, nem tudott arról, hogy vannak vér szerinti szülei is. Most úgy döntött, hogy egy időre hozzájuk költözik Hszianba; egyébként lakberendezési vállalkozása van Szecsuánban.

A New York Times 12 évvel ezelőtti videójából kiderül, hogy hosszú éveken át virágzott az illegális gyerekkereskedelem, mert sokan szerettek volna a családjukba fiú leszármazottat:

Felemelő történetek, amelyek (többnyire) a koronavírus idején születtek: