11 megható ajándékötlet apák napjára, amivel garantáltan örömet szerzel

Borítókép: 11 megható ajándékötlet apák napjára, amivel garantáltan örömet szerzel Forrás: Mockaroon / Unsplash
Május első vasárnapján az anyákat köszöntjük, június harmadik vasárnapja pedig az apák napja. Egy heted maradt tehát beszerezni a tökéletes ajándékot a saját és a gyereke(i)d apukájának, nagypapájának. Férfiaknak vásárolni nem könnyű, de nyugalom, van néhány szuper tippünk, mivel szerezhetnél örömöt nekik!

Emlékszem, hogy már általános iskolás koromban felmerült bennem, hogy ha az anyák napját ünnepeljük, akkor apák napja miért nincsen, hiszen (ideális esetben) ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a családban. Persze ez kb. 30 évvel ezelőtt volt, amikor még Magyarországra nem szivárgott be ez az ünnep, és a Google sem létezett, hogy pár kattintással kiderítsem, a világ több pontján már akkoriban is szokás volt köszönteni az édesapákat.

Az apák napja eredete

Az anyák napjához hasonlóan az apák napja története is több szálra vezethető vissza. Németországban például vallási gyökerekből indult ki: az Atya, vagyis az isten tiszteletére tartott szertartásból alakult ki az apának, a családfőnek a köszöntése. A németek 18. századtól kezdve a húsvét utáni 40. napon, az áldozócsütörtökön tartják az apák napját, bár ez mára nem kifejezetten az apaságról, sokkal inkább a férfiakról szól, mert közös kirándulással, sportolással, sörözéssel ünnepelnek.

A világ nagy részén azonban jóval később, június harmadik vasárnapján tartják az apák napját, és ez az amerikai Sonora Smart Doddnak köszönhető. Az amerikai lányt és testvéreit édesapja, William Jackson Smart nevelte fel, mert felesége meghalt az utolsó gyermekük születésekor. A lány annyira hálás volt apjának, hogy az anyák napja mintájára szeretette volna honosítani az apák napját. Eredetileg azt szerette volna, ha a jeles nap június 5-ére, édesapja születésnapjára esett volna, de a hatóságok húzták az időt, és végül június harmadik vasárnapján jegyezték be. Az első apák napját végül 1910. június 19-én ünnepelték.

Forrás: Tim Mossholder / Pexels
Egy újabb nyakkendő? Dehogy, van ennél sokkal jobb ajándék apák napjára!

Arra azonban viszonylag sokat kellett várni, hogy széles körben ismertté váljon az ünnep. Jó ideig nem vették olyan komolyan, mint az anyák napját, hiába igyekeztek a szivarárusok és férfi szabók mindent megtenni az ügy érdekében. Végül Richard Nixon 1972-ben ismerte el hivatalosan is ünnepként, Magyarországon pedig a 2000-es években kezdett el igazából terjedni.

Sajnos, mivel június harmadik hétvégéje már beleesik a nyári szünetbe, ezért a legtöbb bölcsődében, óvodában, iskolában nem készülnek az apák napjára. Emiatt még nagyobb jelentőséget kap, hogy mi, anyukák segítsünk a gyerekeinknek meglepni az apukájukat, nagypapájukat. Természetesen emellett magunk is felköszönhetjük édesapánkat, attól függetlenül, hogy a mi gyerekkorunkban ez még nem volt szokás.

Az alábbi galériában található néhány személyes, szívhez szóló ajándékötlet apák napjára: