Hogyan legyek jófej és tudatos szülő egyben?

Borítókép: Hogyan legyek jófej és tudatos szülő egyben? Forrás: Getty
Meleg is van, gyerekek is vakáción, valakinek még dolgozni is kell a nyári szünetben. OLvasd el a cikket, hogyan legyél tudatos szülő, aki figyel a gyerekei kérésére is és figyelembe is veszi azokat!

Tombol a nyár, a vakációnak még csak az elején járunk. Sok szülőnek okoz kihívást megoldani az iskolai vagy óvodai szünetet segítség híján.

Nem elég, hogy „vigyázunk” a gyerekünkre, nem árt, ha program is van és közben akad, aki dolgozik is. Egyszóval igazi kihívás tudatos szülőnek maradni a vakáció alatt – és persze közben még a gyerek is szeressen.

Összeszedtem 5+1 Tippet, ami nekünk bevált a nyári szünet alatt. Nem kell utazni hozzá, hogy mindezt bevesd. Találj egy hetet, mikor épp nincs mit csinálni és próbáld ki ezeket az ötleteket!

RUGALMASSÁG

Nyár van, jó idő, meleg. Ilyenkor mindig korábban indulok el a gyerekekkel, hogy még ne forróság legyen a játszótéren. Akkor már máskor lesz ebéd és a délutáni alvás idő is borul. Indulj úgy neki a napnak, hogy ne az időkeretekre hagyatkozol, hanem a gyerekeidre. Figyeld őket, mikor éhesek, fáradtak. Sokkal könnyebb lesz neked is és nekik is. Engedd el bátran az időpontokat és hagyj egy kis teret az improvizációra. Mindenki élvezni fogja, bízz magadban!

KREATIVITÁS

Akár otthon vagy, akár nyaralsz, egy idő után a szülőnek elő kell vennie a kreativitását. Az otthoni játékok uncsik lesznek és az utazás alatt nem lehet elvinni a fél lakást, így jöhetnek az új ötletek. Nézz körül, mi van a lakó vagy nyaralókörnyezetedben. Milyen tárgyak – természetben megtalálható apró szépségek vannak körülötted? Milyen kavicsok, botok, virágok? Építs, rajzolj a természet adta lehetőségekkel.

ADJ TERET

Sokszor veszem észre magamon is, hogy a gyerekeimet nehezen engedem ki a védőszárnyaim alól. Pedig ha nem a sarkukból, hanem kis teret adva nekik figyelem őket és engedem nekik felfedezni az új helyet, helyzeteket, akkor Ők is sokkal többet tudnak belőle tanulni.

MONDJ IGENT!

Nyáron mindenki (köztük Én is) sokkal megengedőbb – elsősorban magammal, de milyen jó, hogy ezt másoknak is meg tudom adni, például a gyerekeimnek. Ha kérik a fagyit - miért ne adnám meg nekik – akár mindennap egy hétig. Aztán majd tartunk szünetet. Vagy ha szeretnének két hétig mindennap dinnyét enni. Inkább egyenek most, mert télen nem lesz. Ha szeretnének kicsit később lefeküdni – hadd tegyék –, utána majd visszaáll a rend. A hangsúly nem ott van, hogy ne aludjanak és nem a végletekig húzom – csak éppen addig, hogy tőlem kicsivel talán többet hagyják azt, hogy IGEN, mint hogy NEM.

LEGYÉL VELÜK

Ami szerintem a legfontosabb, hogy együtt legyetek – lehet ez nyaralás vagy ha éppen otthon vagytok –, de egy hétig mindenki otthon van. Játsszatok, pancsoljatok, társasozzatok, legyetek kint minél többet együtt! Ezeket az éveket, ha elmúlnak, senki se hozzá már vissza.

Nézzetek szét a galériában, ha az otthon töltött napokat akarjátok feldobni!