A családból csak én állok szóba az apósommal, aki verte a feleségét és a gyerekeit

Borítókép: A családból csak én állok szóba az apósommal, aki verte a feleségét és a gyerekeit Forrás: Myriams-Fotos / Pixabay
Apa, anya, gyerekek, panellakás, gyár, iskola… Átlagos családi élet a 70-es években. Mígnem egyszer csak – a férjem olyan tizenkét éves lehetett – az apja a fejébe nem vette, hogy a felesége biztosan megcsalja őt. Onnantól pokollá változott az élet. Ordítozás, ital, erőszak.

Én csak a töredékét tudom a történteknek. Bevillan például, hogy az anyukának egyszer a bordája is eltört. Hogy az apa olyan félelmetes volt, miközben a gyerekét kergette a dohányzóasztal körül, hogy a kisfiú bepisilt.

A férjem vidéki egyetemre menekült a fájdalmas családi tűzfészekből, ahol újra összerakta önmagát. Az apjával való kapcsolatot minimalizálta, sőt, évekig nem is beszéltek. Amikor az előző házasságából megszülettek a gyerekei, akkor a nagyszülő-unoka kötelék érdekében újra felvette vele a kapcsolatot, így alakult ki a pár havonta esedékes udvariassági látogatások rendszere. Azért volt közben néhány további mosolyszünet, és a férjem már nem szorgalmazta a rendszeres kapcsolatot.

Soha nem beszélték át rendesen a dolgokat. Egy Szabó István – Koltai Lajos filmben el tudnék képzelni egy könnyes, feloldozó beszélgetést a nyolcvanas apa és az ötvenes fiú között. A valóságban ez nem történt meg. Apósomnak szerintem a mai napig nem esett le, hogy a tettei kitörölhetetlenül fájdalmas nyomot hagytak a családtagjaiban. A férjem eltemetett magában egy traumát. (Azt hiszi, túlvan rajta.)

Én hét évvel ezelőtt kerültem a családba. Tiszteld apádat, anyádat. Apósodat, anyósodat. Kötelez ez a belső parancs. Miután közös gyerekünk is lett, az apósomnak pedig ezáltal egy új unokája is született (akinek a világra jöttét anyósom sajnos már nem érhette meg), úgy érzem, kötelességem fenntartani valamiféle kapcsot az apósommal. De az az igazság, hogy rajtam kívül senki nem fáradozik ezen, magát apósomat is beleértve. (Akivel egyébként a másik fia sem tartja a kapcsolatot.)

Én már nem látom benne az erőszaktevőt, csak a fogatlan oroszlánt. Ettől még nem egy kellemes ember: sokat beszél (magáról), tele van vádaskodással a családtagjai és úgy általában az emberiség felé. És soha, de soha nem hív fel bennünket magától. Ellenben amikor néha én felhívom és meghívom magunkhoz, rendszeresen megkapom, hogy „őt nem hívja senki”.

Nem veszem a szívemre. Kábé félévente veszek egy nagy levegőt, felhívom és meghívom magunkhoz. Talán örül neki. Eljön. (Kivéve, amikor több mint fél év telik el két hívás között, mert akkor megsértődik, és először visszautasít, akkor csak a második telefonhívásra jön el.) A gyerekeknek hoz paradicsomot, banánt, csokit és pénzt. Előfordult, hogy nekem hozott egy csokor virágot. Elbeszélgetünk, pontosabban kábé két órán át az egészségügyi problémáiról és a buszokon kütyüző hülye fiatalokról beszél. Elmeséli, hogyan emlegeti az unokáit a piacon, amikor róluk kérdeznek. Keserűen mondja, hogy alig tud róluk valamit. „Úgy látszik, ezt érdemlem” – mondja ironikusan, de nem gondolja komolyan. A férjem igen. Egy ilyen látogatása után rádöbbentem, hogy tőlünk nem is kérdezett semmit. Nem fogad el mást, csak egy kávét, feketén, de érződik a leheletén, hogy már alapozott valahol.

Egy nyári és egy karácsonyi látogatás. Ennyi. A kettő között pedig akkurátus pontossággal érkező, vonalzóval húzott vonalakra illeszkedő sorok, név- és születésnapi köszöntések postai képeslapokon. Amik a kislányomnak érkeznek, azokat elteszem neki egy dobozba: legyen meg neki, hogy tudja majd: az anyai nagyapján kívül volt neki egy másik papája is, aki megpróbálta szeretni.

Felkavaró apa-fiú történetek filmen:

Éva Psziché Est (online közvetítés) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (online közvetítés) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most már trénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy a válságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett, életvidám és sikeres akarsz lenni?
Molnár Ádámot régóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet:   https://www.evamagazin.hu/evaest/

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

„A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

 

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA VELÜNK TARTASZ, MEGTUDOD!

Vedd meg az online közvetítésre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 1990 Ft-ért!

1990 Ft