4 módszer, amik segítségével ellazíthatod a mindig feszes combizmokat

futás, edzés, Forrás: getty images
A futóknál, pláne azoknál, akik legalább középtávokat futnak, és mellette nem fektetnek hangsúlyt az erősíti edzésre a leggyakoribbak az állandóan befeszült combizmok - ám legyintés helyett komolyan kell velük foglalkozni!

Gyakran feszülnek be a combjaid, amikkel komoly fizikai fájdalom az edzés? A nyújtás ilyenkor nem segít, sőt, nagyon nem is ajánlott - egészen másként kell bánni a testünk egyik legnagyobb izomcsoportjával, ha nagyon befeszül ez a terület.

A következők mindig hatékonyak stretching helyett:

Hengerezz!

A négyfejű combizom, a csípőtájék hengerezése hatásos ilyenkor, mert ez a technika serkenti a vér áramlását ezeken a területeken, illetve ellazítja azokat az izmokat, amik túl sok feszültséget hordoznak. Kutatások szerint a hengerezés ilyenkor csökkenti a stresszhormonok szintjét, a gyulladásokat, és javítja a mozgástartományt is.

hengerezés, SMR,
Forrás: GettyImages

Erősítsd a hasizmokat!

Igen, ez is egy fontos megoldás: a különféle plank variációkkal ugyanis annyira megerősítheted a has területét, hogy ez elősegíti a medence stabilitását, semleges helyzetben tartását. Ha a négyfejű combizom túl erős a combhajlító izomhoz képest, könnyebben előre dőlhet a medence, ám ha az stabil, kevésbé alakul ki rossz tartás.

Erősítsd a combhajlítót!

Egylábas felhúzásokkal, egylábas híddal, célzott gyakorlatokkal érdemes erősíteni a combhajlítót, hogy ne a négyfejű combizom legyen sokkal erősebb. Ha nem kedveled a kondizást, akkor is érdemes legalább olyan erősítő edzést végezned, ami pontosan azokat az izmokat edzi, amiket futáskor a legtöbbet használsz!

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!

Gyakorlatok otthoni edzéshez, amiktől nem kopog fel a szomszéd