Szökik a�pénz! 6 energiatakarékos tipp

Borítókép: Szökik a�pénz! 6 energiatakarékos tipp
Vegyük át még egyszer, hogyan spórolhatunk az energiával az otthonunkban...

Otthon két fronton érheted tetten a pazarlást: az áram és a fűtés terén. Megnyugtathatod a lelkiismeretedet azzal, hogy a telefontöltőt nem hagyod a konnektorban, de ezzel annyi energiát takarítasz meg, mint ha az autót napi két másodperccel rövidebb ideig használnád. Nem itt van a kutya elásva.

1. Villanyáram: a legfőbb mumus
Kezdjük azzal, hogy hol áll a hűtőnk. Na nem afengsuj szerint, hanem kizárólag az energiahatékonyság szempontjából. Egy átlagos háztartás áramfogyasztásából ez harapja ki alegnagyobb szeletet: 28százalékot.

Avilágítás avillanyszámla 18 százalékát teszi ki, amosógép 16százalékát, a számítógép 11százalékát, a tévé, dvd és hifiberendezés 9százalékát.
Mégiscsak érdemes tehát megvizsgálni, jó helyen van-e az a hűtő. Mert ha épp a lakás legmelegebb sarkába dugtuk – közel egy fűtőtesthez –, máris többet fogyaszt, és ezzel nemcsak apénztárcánkat terheli, de az idegeinket is, mert folyamatosan morog. Azzal is segíthetünk rajta, ha a hőmérsékletét egy fokkal melegebbre állítjuk – ettől a hatásfoka még nem romlik. Ahogy a fűtés esetében 15százalékos költségmegtakarítást jelenthet mínusz 1 fok különbség, úgy itt a plusz 1 fok is sokat számít.

2. Naná, hogy „A”

A lakás második energiazabálója a mosógép, ezt ésszerűen kellene használni – fél töltéssel nem, és 40 foknál magasabb hőfokon ritkán. Alegnagyobb változást azonban akkor érhetjük el, amikor lecseréljük. Az új készüléknél már figyeljünk az energiahatékonysági besorolásra! Az Aosztályú gépek akár 30 százalékkal kevesebbet fogyaszthatnak, mint aBkategóriába soroltak.

3. A dugasz mítosza
A mosógép dugóját nem érdemes ki-be huzigálni akonnektorból, mert ha a gép nem megy, nem fogyaszt áramot. A konnektorban felejtett dugók csak akkor lopják az energiát, ha a készülékeiknek van standby üzemmódja. Ezeket kössük egy elosztóra, és egyetlen gombnyomással áramtalanítsuk.

4. Környezetbarát izzó – de nem mindenhova!

A lakás világítását nem érdemes mindenütt környezetbarát izzóval működtetni, csak ott, ahol sokat tartózkodunk. A már nem gyártott, de még kapható régi körtéket nyugodtan használjuk aspájzban, avécében, vagy ahol rövid ideig maradunk, mert az energiatakarékos égőknek nem tesz jót agyakori kapcsolgatás, és kell egy kis idő nekik, amíg bemelegszenek.

5. Fűtés: tekergessük a gombot

A szakemberek egyetértenek abban, hogy afűtésszámlát legalább annyira befolyásolják a fogyasztási szokások, mint maga a rendszer. Ezért érdemes beszerezni egy elektromos termosztátot, amin beprogramozhatjuk, mikor milyen hőmérsékletre tartunk igényt. Ha pár óráig nem tartózkodunk alakásban, elég 19 fokra állítani aberendezést. Onnan még nem kerül túl nagy energiába felfűteni a helyiségeket 22fokra – aminél többre nincs is szükség.

6. Ha húz az ablak

Persze a fűtés csak akkor hatékony, ha jók anyílászárók. De akkor sem kell rögtön lecserélni őket, ha régik és rozogák. Mi magunk is betömhetjük aréseket szilikonprofillal, amit bármelyik barkácsboltban megvehetünk. Még jobb, ha szakembert hívunk aművelethez, ő tartósabban tudja felhelyezni. Ez akis ráfordítás egy éven belül megtérül.

Szöveg: Gyárfás Dorka, fotó: Europress, Pinterest. Cikkünk az Éva egy régebbi számában jelent meg.