Segítség! Császárom lesz, hogy tudok rá felkészülni?

Borítókép: Segítség! Császárom lesz, hogy tudok rá felkészülni? Forrás: Getty Images
Hazánkban 10 anyából 4 császármetszéssel hozza világra a kisbabáját. Kíváncsiak voltunk Bartos Rita szülésznő véleményére, aki rendszeresen készít fel kismamákat császármetszésre, kompetens szakemberként mi a tapasztalat, mennyire félnek az anyák a császármetszéstől? Az ÉVA Magazin cikke.

"Nem használnám a félelem szót, hiszen a félelem oka mindig a bizonytalanság. Ám a tudatos
felkészüléssel eloszlathatjuk az aggályokat." - kezdte rögtön Bartos Rita, aki diplomás szülésznő, szülésfelkészítő specialista, szakképzett kismamatorna-oktató is.

Azt leszögezhetjük, hogy az elmúlt évek statisztikája azt mutatja, a császármetszéssel világra segített gyermekek száma hazánkban exponenciálisan emelkedik. Milyen okai lehetnek a programozott császármetszésnek?

A tervezett császármetszést egy jövőben várható, nagy eséllyel bekövetkező egészségkárosodás miatt végzik. Ez azt jelenti, hogy az orvos által meghatározott optimális időszakban, előre egyeztetett időpontban anyai, vagy magzati problémák miatt kerül sor a műtétre. Anyai ok lehet a szívbetegség, komoly szemészeti probléma, méhen végzett előzetes műtét, például a mióma eltávolítása. Magzati okok között leggyakoribbak a magzat méhen belüli elhelyezkedése, például a harántfekvés miatt végzett műtét. Ha a szülés megindul a tervezett dátum előtt és a műtéti indikáció még fenn áll, akkor kerül sor a sürgősségi császármetszésre.

Mit jelent a sürgősségi császármetszés?

Ezt a beavatkozást akkor végzik, ha egy előre nem várt anyai, vagy magzati, vélhetően egészségkárosodáshoz vezető szövődmény alakul ki a szülés alatt, esetleg közvetlenül a szülés előtt. Az azonnali – életmentő- császármetszésnél az idő faktor a legfontosabb, ilyenkor minden a gyorsaságon múlik. A műtő hangulata ilyenkor hasonlít legjobban a kedvelt kórházi sorozatainkban tapasztalt nyüzsgéshez. Az orvos dönt az érzéstelenítés módjáról, mely lehet altatás, vagy gerincközeli érzéstelenítés. A tervezett császármetszés is válhat sürgőssé. Például hiába tervezik előre a szülés (műtét) időpontját egy harántfekvéses babánál, ha ő másképp dönt, előbb szeretne világra jönni és korábban beindul a szülés.

A folytatásért kattints!