Pont emiatt húzz magadra UV szűrős fürdőruhát most nyáron a strandon

Borítókép: Pont emiatt húzz magadra UV szűrős fürdőruhát most nyáron a strandon Forrás: Pixabay.com/ Ben Kerckx
Kened, fújod, de vajon fel is veszed? Az UV szűrős fürdőruha jobb védelmet biztosít a káros UV-sugárzással szemben.

5 éve hordok nyaranta rendszeresen UV szűrős fürdőruhát vagy pólót. Sajnos a saját bőrömön tapasztaltam meg- bár ne kellett volna- mit jelent az, ha a nap káros sugarai megbetegítik a bőrt. 2015-ben rosszindulatú laphám karcinóma alakult ki a mellkasomon egy apró helyen, egész pontosan napfény károsodásból fakadó bőrrákom lett. Műtéttel, sikeresen kimetszették a sérült bőrfelületet, így komolyabb beavatkozásra -amit rák esetében végeznek- nem került sor.

Nem szoláriumoztam, nem égettem magam soha szénné a napon, nincs is hóka, fehér bőröm; egyszerűen attól a teljesen átlagos napmennyiségtől -ami érte a bőrömet- besokallt.

UVA, UVB sugárzás

A mostani sugárzással kapcsolatban -ha csak egy kicsit is utána olvasol az ózonréteg mostani állapotáról- tapasztalni fogod, hogy nem olyan mint 40-50 évvel ezelőtt. A napból érkező káros sugarak könnyebben és nagyobb mennyiségben jutnak el hozzánk, melyet a bőrünk nem jól tolerál. Ezért nagyon fontos a napvédelem!

A bőrünket leginkább károsító sugarakat ultraibolya (UV) sugaraknak hívjuk. Az ultraibolya sugaraknak két alapvető típusa van, melyek eljutnak a föld felszínére: UVB és UVA. Az UVB sugarak felelősek a leégésért. Ezeknek van a legnagyobb szerepük a bőrrák, beleértve a bőrrák halálos fekete anyajegyének, a rosszindulatú melanoma kialakulásában is.

Az UVA-sugarak is okozhatnak bőrrákot. Ezenkívül az UVA-sugarak mélyebben hatolnak be a bőrbe, és nagyobb mértékben felelősek a bőr idő előtti öregedéséért.

Körülbelül 500-szor több UVA-sugár van a napfényben, mint UVB-sugár.

Mindkét behatás ellen hasznos védekezései forma a naptej vagy az UV szűrős ruházat.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mire figyelj, mielőtt naptejet választasz, most a UV szűrős ruházatról olvashattok.

Mi szól az UV szűrős ruházat mellett?

Galériánkban megtalálod a mellette szóló érveket!