Nők, akik a szüléskor döbbentek rá, hogy terhesek

Borítókép: Nők, akik a szüléskor döbbentek rá, hogy terhesek Forrás: GettyImages/fizkes
Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de tényleg van olyan, hogy valaki nem is tud róla, és csak akkor döbben rá, hogy terhes, amikor beindul szülés. A jelenségnek neve is van: rejtett terhesség.

„Nem tudta, hogy terhes, a fogorvosnál szült meg a fiatal anyuka”

„A szülés előtt pár órával tudta meg, hogy terhes”

„Ikreket szült, nem is tudta, hogy babát vár”

Szinte minden hétre jut egy ilyen hír, és már meg sem lepődünk rajta. Persze hitetlenkedni ér, hiszen elég elképesztő, hogy valaki ennyire ne ismerje a saját testét, és ne legyen tisztában azzal, hogy ha nemi életet él, akkor bizony a terhesség sem kizárt.

Mindig csodálkozok rajta, hogyan lehet az, hogy valaki azt sem veszi észre, amikor a baba elkezd mozgolódni, rugdalni. Persze pálcát törni senki felett sem szeretnék, más a hátterünk, a szocializációnk, sőt, a testünk működése sem ugyanolyan. És valószínűleg hatalmas sokkot jelenthet, amikor valaki egyik pillanatról a másikra döbben rá, anya lett.

Ráadásul ennek a jelenségnek már orvosi magyarázata is van, amelynek a neve: rejtett terhesség.

A rejtett terhességek közé nemcsak azok az esetek tartoznak, amikor szülésig nem tudja a nő, hogy terhes – 2500 terhességből egy esetben történik ez –, hanem az a gyakoribb felállás, amikor a 20. hét után fedezi fel a kismama a terhességet, ami 475 terhességből egyre jellemző.

A rejtett terhességnek fizikai és pszichés okai is lehetnek, és megjelenése függhet attól is, mennyire vagyunk tisztában testünk működésével, részesültünk-e valaha szexuális felvilágosításban. És van olyan is, amikor az anyuka azért nem gondol terhességre, mert meddőnek nyilvánították és orvosi papírja van róla, hogy nem lehet gyermeke. Ugyancsak a terhesség tényének megállapítását nehezíti, ha valakinek rendszertelen vagy éppen nagyon ritka, akár hónapokig is kimarad a menstruációja, így az érintett egyáltalán nem is gyanakszik rá, hogy áldott állapotban van.

A rejtett terhességek hátterében akár betegség is állhat, amellyel összefüggésben az anya fejében erősebb az a hit, hogy lehetetlen számára a teherbeesés, mint a tapasztalás, ezért minden terhességi tünetre talál más, számára észszerűbb magyarázatot. A pszichés okok között pedig gyakran előfordul, hogy valaki teljes erejével tagadja tényt, mert retteg szembenézni a terhesség tényével és következményeivel. Sajnos, a rejtett terhességet átélőknek a társadalom – és gyakran a saját családtagjaik – negatív előítéletével is meg kell küzdeniük, pedig az érintettek számára az együttérzés és a támogatás jelentené a legnagyobb segítséget.

Ha elolvassuk a rejtett terhességekről szóló történeteket, szinte mindegyikben közös, hogy a nő teste egyszerűen nem jelezte rendesen a terhességet. Dr. Christine Greves szülés-nőgyógyász szerint a rejtett terhességnek pontos oka van. Gyakran előfordul, hogy valóban nincsenek tünetek és egy tanulmány szerint arra is van magyarázat, hogy miért nem nő nagyra az anya hasa: az ilyen terhességből születő babák általában kisebb súllyal és korábban születnek.

A tünetmentesség mellett a rendszertelen menstruáció is ludas lehet abban, hogy a terhesség észrevétlen marad. A felmérések szerint minden tíz nőből egyet érint valamilyen menstruációs probléma, és az sem ritka, hogy az egész terhesség alatt minden hónapban menstruál az anya, úgyhogy a menzesz nagyjából az utolsó tünet, amire megbízhatóan támaszkodhatunk, ha várandósságról van szó.

Hamis biztonságérzetet adhatnak a fogamzásgátlók is, pedig ha akár egyetlen tabletta is kimarad, már drasztikusan csökken a védettség és megnő a teherbeesés valószínűsége.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy aki nemi életet él, annak bizony számolnia kell a lehetséges következménnyel is. A terhességhez ugyanis elég egyetlen aktus is.

Hírességek, akik eltitkolták a világ elől a terhességüket: