Hogyan programozd át az agyad a testpozitív gondolkodásra

Borítókép: Hogyan programozd át az agyad a testpozitív gondolkodásra Forrás: Getty Images
Minden fejben dől el, tartja a mondás. Többek közt az is hogyan állíthatod át az agyadat úgy, hogy jól tudd magad érezni a bőrödben. Konkrét példákon keresztül mutatjuk, mit tehetsz érte. Ez az ÉvaMagazin.hu cikke.

Őszintén, melyikünkkel nem fordult még elő egy-egy rosszabb napján, hogy mélységesen elkeseredett a fehérneműs tükörképétől, vagy mondjuk amiatt, hogy már évek óta nem tudja összegombolni magán a kedvenc gatyóját. "Bezzeg az ovistárs anyukája mióta eljár edzeni, neki sikerült lefogynia, én pedig ugyanolyan amőba testű vagyok, mint tavaly ilyenkor" - vagy éppen így.

Veszélyes megállapítások, amiket, ha túl sokáig és túlságosan gyakran hajtogatsz magadnak, akkor egyszer csak a belső hangoddá válnak.

A gondolataid viszont befolyással vannak az érzelmeidre, azok pedig a viselkedésedre: így válhatnak ezek a nem éppen pozitív mantráid egy csapásra a valóságoddá. Nézzünk egy egész konkrét példát: ha azt mondogatod magadnak, hogy „rossz” vagy, amiért a sütit választottad a gyümölcs helyett; vagy bebeszéled magadnak, hogy hiába a gyümölcsöt etted csak, mégsem lett meg a vágyott "bícsbádi"; csak azt az üzenetet erősíted, programozod magadba, hogy elbuktál, kudarcot vallottál.

Hiába tudod az eszeddel, hogy az egészséges emberi test sokféle méretű, alakú lehet, s hogy nem a külsőd határozza meg, mennyire vagy értékes; ezek az üzenetek nagyon mélyen rátelepedhetnek a gondolataidra. Mit tehetsz ellene?

Szakértők szerint az első és legfontosabb annak a tudatosítása, hogy az egy dolog, hogy te mit gondolsz magadról; de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy az a valóságban is teljesen így van. Galériánkban összegyűjtöttünk néhány olyan mondatot, gondolatot, ami segíthet átlendíteni a nehezebb pillanatokon. A "rossz" mantra mellet annak egy lehetséges feloldását találod. Próbáld meg őket akkor felhasználni, amikor hasonló gondolataid támadnak. Folytasd le a párbeszédet magadban; hátha sikerül átfordítanod ezeket az üzeneteket, a másik olvasatba.

10 pozitív gondolat, amivel áthuzalozhatod az agyadat