Hány éjszaka kell egy rossz éjszaka kiheveréséhez?

Borítókép: Hány éjszaka kell egy rossz éjszaka kiheveréséhez? Forrás: Getty Images
Szinte biztos, hogy egyetlen, maratoni alvással nem fogod tudni behozni. Az elcsípett órák szerencsére azért pótolhatók, csak nem egyszerre, hanem fokozatosan.

Persze nem most volt, viszont élesen emlékszem: az igazán pörgős, bulizós éveimben gyakran megesett, hogy egy hétvégén kétszer is belecsaptunk az éjszakázásba a barátnőkkel. Fel sem merült, hogy mi lesz másnap, hogyan leszek képes helytállni a hét eleji feladataimban. Manapság viszont már nemhogy egy éjszakázást, de egy szolidabb esti programot is nehezen heverek ki, ha éjfél tájban nem vagyok már az ágyamban. Biztosan a korral is jár, hogy egyre nehezebben pihenjük ki magunkat egy-egy nemalvásból. Az éjszakai pihenésből elcsípett órák pedig észrevétlen összeadódnak.

De akkor mennyi idő kell egy rossz, vagy átmulatott éjszaka kiheveréséhez?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy 1-2 este alatt helyre lehet billenteni a kimaradást.

Szakértők azonban úgy gondolják, nagyon alábecsüljük, mert van, hogy egy hét rendes alvással sem nyerjük még vissza a kognitív teljesítőképességünk maximumát.

Alvásszakértők szerint bár vannak olyan funkcióink, amik gyorsabban visszabillennek; a memóriánknak és az agyunk feldolgozó képességének időben hosszabb regenerálódásra van szüksége. Ahhoz, hogy új dolgokat legyünk képesek megtanulni, emlékeket tudjunk „tárolni” és hogy testünk, lelkünk felfrissülhessen egy nap végén; az agyunknak megszakítások nélküli alvási ciklusokra van szüksége.

A jó hír, hogy az alváshiány bepótolható, ám nem egy hosszabb szundimaratonnal. Ehhez éjszakánként egy-két órával több alvásra van szükség egy pár hétig, azoknak, akik pedig krónikus alváshiányban szenvednek, elképzelhető, hogy akár hónapokra is szükségük lehet, hogy behozzák a lemaradásukat.

Ha már "helyben" vagy és csak aludnod kellene; de ne megy, tippjeink hozzásegíthetnek!