Ezzel a pofonegyszerű módszerrel megtudhatod, mennyire vagy hidratált

Borítókép: Ezzel a pofonegyszerű módszerrel megtudhatod, mennyire vagy hidratált Forrás: Pixabay.com/Engin Akyurt
Ha túl keveset, az a baj, ha túl sokat; az sem egészséges. Te mennyi folyadékot iszol általában? Figyeled, hogy meglegyen a napi minimum? Létezik egy tuti módszer, amivel azonnal megtudhatod, hogy pótlásra szorul-e a folyadékháztartásod.

Egyszerű és nagyszerű trükköt osztott meg a közösségi médiában többszázezres követőtáborral rendelkező Karan Raj doktor. Az orvos szerint a turgor-teszt néven futó, bevett módszerrel valóban meg lehet mondani, hogy szükséged van-e folyadékpótlásra. Csupán annyit kell tenned, hogy a hüvelyk és a mutatóujjaddal összecsippented a másik kézfejeden a bőrt.

Ha azonnal visszamegy, akkor minden rendben; ám ha az összecsippentett bőr egy rövidke ideig, „sátorként” felpúposodva úgy marad, akkor az azt jelezheti, hogy a szervezetednek folyadékra van szüksége. Minél hidratáltabb vagy ugyanis, a bőröd annál rugalmasabb; annál gyorsabban áll vissza az eredeti formájába.

Amit ilyenkor figyelünk; az a bőr "turgora", azaz a szövetrugalmassága, ami a csökkent folyadékszinttel megváltozhat.

Persze a mérsékelt, vagy súlyosabb dehidratáltságnak egyéb jelei is lehetnek, melyekre nagyon oda kell figyelned; a mostanság egyre gyakoribb, hőségriadós időszakokban pedig aztán mindenképpen. A komolyabb dehidratáció akár görcsrohamot, dezorientációt, hőgutát is okozhat, egyéb súlyos problémák mellett.

Folyadékot lédús zöldségekből is nyerhetünk; galériánkban megmutatjuk, leginkább melyekből!