Diákmunka, de hogyan?

Borítókép: Diákmunka, de hogyan?
Pénzkereseti lehetőség és szakmai tapasztalat is lehet egyben, de nem mindegy, hol vállal munkát a diák.

A tanév végének közeledtével egyre több diák töri a fejét azon, hogyan szerezzen pénzt a nyári fesztiválokra. Zsebpénz-kiegészítésnek ideális megoldás lehet számukra a diákmunka, amely egyszerű és viszonylag kényelmes pénzkereseti megoldás néhány hónap erejéig.

A diákmunka ráadásul nagyon sok fiatal számára már nem csak pénzkereseti lehetőséget biztosít. Ma már minden jó állás betöltésének elengedhetetlen feltétele a szakmai tapasztalat. Friss álláskeresőként viszont nagyon kevesen tudnak szakmai tapasztalattal büszkélkedni.


Fotó: Pinterest

Diákmunka-szervezettel vagy anélkül?

Ma már számtalan diákmunka-szervezet kínál lehetőségeket: leggyakrabban fizikai, telefonos, adminisztratív, gyorséttermi, áruházi vagy promóciós területekre keresnek embert, de az ügyesebbek kifoghatnak szakmailag releváns, esetleg idegennyelv-igényes alkalmi munkákat is, amelyek később az életrajzban is jól mutatnak. A tanév végeztével így az oktatási intézmény által előírt kötelező szakmai gyakorlati idő is letölthető, és a gyakorlati idő alatt az elvégzett munka után fizetés is jár, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Ma már néhány kattintással hozzájuthatnak a munkakereséshez szükséges alapinformációkhoz, a munkavállalás veszélyei viszont ismeretlenek maradnak számukra. A munkáltatók egy része a nem iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállaló diákokat sajnos gyakran becsapja, kihasználva tapasztalatlanságukat és tájékozatlanságukat.

Az egyszerűnek tűnő, számukra magas jövedelemmel kecsegtető munkalehetőségek könnyen rosszul sülhetnek el. Tipikus eset, hogy a „trükköző” munkáltatók nem kötnek munkavállalóikkal szerződést, és a munka elvégzését követően döbben rá a pórul járt diák, hogy semmilyen bért nem fizetnek számára az elvégzett munka után, és szerződés híján reklamálni sem tud.

--pagebreak--


Fotó: Pinterest

Mire figyeljünk?

Fontos: bármilyen munkát is vállal egy fiatal, soha ne kezdjen el szerződés nélkül dolgozni! A munkaszerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a pontos munkafeladatokat, annak helyszínét, idejét, a munka elvégzéséért járó munkabért és az esetleges balesetvédelmi és tűzvédelmi leírást. A visszaélések elkerülése érdekében mindenképp a szervezett körülmények közötti munkavállalás a megoldás minden diák számára.

További fontos érvek a szövetkezetek mellett:

- Nem csak a nyári szünet ideje alatt biztosítanak munkalehetőséget, hanem a tanév ideje alatt is, ebből kifolyólag lehetőségük nyílik arra, hogy a szabadidejüknek megfelelően tudnak munkát vállalni, akár egy napra is.

- Az iskola alatt a tanuló nem csak a szakmai tapasztalatot szerezheti meg, hanem a hőn áhított állást is, hiszen diákmunkásként bizonyíthatja, hogy kiválóan képes az adott munkakör ellátására.
Felkutatják helyettük a munkalehetőségeket, és a munka elvállalásakor, szintén az iskolaszövetkezet köt velük szerződést.

- Megtartják számukra a balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást,
melynek anyagát a munkaszerződés mellékleteként megkapják. Ebben az esetben biztos lehet abban, hogy amennyiben az általa elvállalt munkát a munkaszerződésben leírtaknak megfelelően elvégzi, az érte járó fizetését biztosan meg fogja kapni.

--pagebreak--


Fotó: Pinterest

Hol keresgéljünk?

Kiindulásnak kiválóan alkalmas az internet. A különböző gyűjtőoldalakon az összes iskolaszövetkezet képviselteti magát. A legtöbb helyen már online jelentkezhetnek a munkalehetőségekre, és csak a szervezet munkatársainak írásos vagy telefonos visszaigazolását követően kell az ügyfélszolgálati irodába bemenni a szükséges munkaszerződés aláírása miatt.

Ma már okostelefonnal is lehetséges az álláskeresés: a különféle alkalmazások nagyban megkönnyítik a keresést, illetve az adott munkára való jelentkezést. Ezek segítségével azonnal értesülhetnek az új munkalehetőségekről, illetve az elvállalt munkát érintő változásokról.

Nyári diákmunkához is kell a jó CV: összegyűjtöttük, melyek azok a tipikus jelentkezési hibák, amiket a diákok elkövetnek, kattintsatok ide a cikkért!