Lehetséges, hogy túl sokat költesz erre a 6 dologra?

Borítókép: Lehetséges, hogy túl sokat költesz erre a 6 dologra?
Apró kiadások, amelyek hamar összeadódnak... Nézzük, hogyan veheted elejét a nem kívánt költekezésnek!

Még egy karamellás macchiato... egy újabb müzliszelet a gyereknek... Persze, egész biztosan megérdemlitek. Ugyanakkor el tudod képzelni, hogy meg tudnátok úszni ezen fölösleges kiadások nélkül? Nézzük, mik azok a fölösleges dolgok, amelyekre túlságosan gyakran költünk:

1. Elvihető kávé
A tejszínhabos latte szójatejből és cukormentes eperöntettel nagyszerű jutalom egy fárasztó nap végén (vagy elején). Azonban otthon is el tudod készíteni a kedvenc kávéfőződdel, a kedvenc (akár kávéházban kapható) kávédból,a kávézóban főzött készítmények árának töredékéért! Ráadásul ha sietsz, termoszpohárban még magaddal is viheted a kávédat.

2. Ásványvíz
Biztosan nem mondunk nagy újdonságot, amikor kijelentjük: a csapvíz szinte ingyen van, és környezetbarát módon juthatunk hozzá, ellentétben az ásványvízzel, amelyet általában palackban veszünk meg. Nem azt mondjuk, hogy soha ne igyál ásványvizet, de ha a kiürült palackot nem eldobod, hanem csapvízzel töltöd újra, máris 100–150 forintot spóroltál! Ha pedig unalmas a csapvíz, ízesítsd citrommal, mentával, igyál teát – rengeteg módja van annak, hogy a napi folyadékadagunkhoz jussunk.


3. Sorsjegyek
Reméljük, minél gyakrabban jársz szerencsével; ám ha sorsjegyet vásárolsz, ennek az esélye megcsappan. Mert a sorsjegyek rendszere úgy van kitalálva, hogy csak kevesen nyerhessenek igazán sokat. Szóval gondold át: biztosan szükséged van minden nap arra, hogy így tedd próbára a szerencsédet?


4. DVD-k
Filmeket a tékákból vagy a könyvtárból is lehet kölcsönözni, de az internet is tele van ingyenes (vagy olcsó)és legális mozicsatornákkal. Ha a kelleténél gyakrabban bedőlsz a zsúfolt dvd-polcok csábításának a kioszkokban és a hipermarketekben, akkor nem csak pénzt adsz ki valamiért, amit csak egyszer használsz, de az a valami helyet is foglal. Persze jó filmeket érdemes megvenni dvd-n, és ezek ajándéknak is kiválók, szóval semmiképp nem tanácsolnánk el véglegesen a dvd-vásárlástól.

Te min spórolsz mostanában? Olvasóink tippjei – katt!

5. Kompakt kiszerelésű kozmetikumok
Világos: a 200 ml-s arcvizet már nem engedik fel a repülő utasterébe. És ez már elég ok arra, hogy megvedd a körülbelül ugyanilyen drága kisebbet? Mi lenne, ha inkább erre a célra gyártott tégelyeket vásárolnál, amibe egyszerűen beletöltheted a sampont vagy akár a fogkrémet? Itt egy
, ahol beszerezheted ezeket. Vagy: a szállodákban is vannak ilyen kis kiszerelésű kozmetikumok, ezeket, ha félig elhasználtad, magaddal is viheted hazafelé, és a következő utazásodon nem kell rá költened.


6. Házhoz rendelt meleg étel
Sokszor nincs időnk főzni – de még egy szendvicset sem érünk rá összedobni –, ezért aztán az irodában marad az ételrendelés. De egyáltalán nem muszáj minden nap ehhez a megoldáshoz folyamodnod. Több módszer is létezik, amellyel pénzt is spórolhatsz és az idődből sem kell sokkal többet rászánnod. Például főzhetsz előre több napra. Vagy beoszthatjátok a munkatársaiddal, hogy melyik nap ki főz több emberre. Így hetente mondjuk csak egyszer kell főznöd. De az is megoldás lehet, ha hetente csak kétszer rendelsz ebédet, a többi napon megpróbálod megoldani máshogy. A lényeg, hogy tudj előre tervezni!