6 terhességi mellékhatás, amiről nem biztos, hogy minden anyuka vallani fog

terhesség, hányás, émelygés Forrás: Photo by freestocks on Unsplash
A gyermekvárás áldott állapot – mantrázod valahol a harmadik és a negyedik hányás közt a vécékagylót ölelve, és igyekszel magad szép csendben összeszedni, mert ilyenkor nem illik panaszkodni. Egy kismamának a várandóssága során viszont jó eséllyel számtalan, kevésbé csodás testi, lelki tünetet el kell elviselnie, ezekről pedig általában senki sem beszél szívesen. Pedig sokat segíthetne vele a sorstársain. Az Éva magazin írása.

Hányás, lábdagadás, puffadás, szédülés, aranyér; szélsőséges hangulatingadozások - hogy csak néhányat említsünk azok közül a problémák közül, melyekkel egy várandós nő a terhessége során találkozhat. (Kivételt képez persze az a szerencsés kisebbség, akiket minden, nem kívánatos terhességi mellékhatás elkerül.) Két gyerek után veszem a bátorságot ahhoz, hogy azt mondjam, hiába olvastál már ezekről egy-egy mondatot valahol, ezt igazán csak az tudja igazán leírni, elmesélni; aki átélte, megtapasztalta. Ami viszont nagyon is hasznos lehet másoknak, hasonló cipőben járva.

Visszagondolva a második terhességemre, nekem például a folyamatos émelygés és a szédülés okozott nehézségeket az első 3 hónapban és kb. sóskán, meggylevesen és paradicsomon éltem túl ezeket a heteket. A vége felé pedig folyamatos vizesedéssel, boka dagadással bajlódtam olyannyira, hogy emlékszem, szülni már fűző nélküli tornacsukában mentem.