10+1 tipp a biztonságos online vásárláshoz

Borítókép: 10+1 tipp a biztonságos online vásárláshoz
Az idei évben is rengetegen vásárolnak online, az utolsó pillanatban is. Természetesen ezzel arányosan a csalások száma is növekszik.

A 2013-as évben az eNET becslései alapján várhatóan a 200 milliárd forintot is elérheti majd az internetes kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. A korábbi évek adatai alapján ez 46 milliárd forintos karácsonyi forgalmat jelentene idén.


Fotó: Photl.com

Az ESET biztonsági szakértői összegyűjtötték azokat a biztonsági tippeket, amivel elkerülhetjük, hogy az internetes rendelés, webáruházas vásárlás csalódással, esetleg átveréssel végződjön. Íme.

1. Készítsük fel a számítógépünket és digitális eszközeinket
Szeressük a számítógépünket! Lássuk el frissített, komplex védelemmel, frissítsük és javítsuk a böngészőnket és a beépülő alkalmazásokat (plug-inek, java, flash stb.) és természetesen az operációs rendszert is.

2. Óvakodjunk az ismeretlen oldalaktól
Csak megbízható portálokon, webshopokban rendeljünk, vásároljunk. A megbízható hátterű, saját tapasztalatból vagy ismerőseink ajánlásai alapján megismert, pontos szállítási határidőt kínáló helyeket válasszuk.

3. Védjük jelszóval (de ne ugyanazzal) eszközeinket
Bármennyire is csábítóan egyszerű az újabb regisztrációhoz ugyanazt a korábbi jelszót megadni, mint amit levelezőnkben, a Facebookon, vagy bárhol máshol már használunk, sose tegyük! Tipp: a karácsonyi online vásárlásokhoz rendszeresítsünk egy új e-mail címet, így az ünnepek utáni promóciós e-mailek hadától is megkíméljük magunk.

4. Inkább PC-ről, mint telefonról vásároljunk
A PC-n jobban láthatóak a linkek és az is, ha valahova észrevétlenül megpróbálnak átirányítani minket.

5. A „kihagyhatatlan ajánlatokat” kezeljük fenntartással
Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az, főleg, ha ez a szezon egyik legnépszerűbb termékére vonatkozik.

Mellékeltük a 71 legjobb webshopot a decemberi Évához - már csak pár napig kapható az újságárusoknál. A részletekért kattintsatok.

6. Ne vásároljunk hotspotokon keresztül
Lehetőség szerint nyilvános, ingyenes wifiről ne rendeljünk árukat, ne gépeljük be személyes és banki adatainkat.

7. Gyerekbarátok a legújabb kütyük?
Ma már természetes, hogy a kisgyermekek is digitális kütyüket kapnak ajándéka. Mielőtt gyermekeinknek óriási örömet okozva odaadjuk az ajándékot, győződjünk meg arról, hogy a megvásárolt digitális eszközben található-e beépített gyermekvédelmi program, amelynek segítségével szűrhetjük a gyermekeink által elérhető online tartalmakat. Sok kütyü tartalmaz ilyen beállítási lehetőségeket, mégis nagyon kevés szülő él ezekkel. Legyünk figyelmesebbek!

8. Használjunk elektronikus kártyát a vásárlásokhoz
Minden banknál létezik külön internetes vásárlásokhoz való elektronikus (unembossed card) kártya, amelynek a számát bátran megadhatjuk akár még a három jegyű ellenőrző kóddal együtt is, ám erre az alszámlára csak a vásárlás előtt közvetlenül netbankunkon vezetjük át a vásárláshoz szükséges pontos összeget, ami csak pár percig lesz rajta, egyébként a számla üres. Ezzel nem tudnak tőlünk lopni, és megadni sosem az igazi bankkártyánk adatait kell.

9.Vigyázzunk a sok személyes információt kérő oldalakkal
Ha egy webáruház regisztrációjánál úgy érezzük, hogy túlságosan sok, és a vásárlás szempontjából nem releváns adatot is kérnek tőlünk, akkor azonnal fogjunk gyanút, és hagyjuk el az oldalt. Érdemes ilyenkor egy teljes vírus- és kémprogram-ellenőrzést is lefuttatni a gépünkön.

10. Ingyen kapott pénz még az interneten sem létezik
Ha egy weboldal vagy még inkább, egy felugró pop-up ablak adatok, űrlapok kitöltögetése fejében értékes ajándékot, iPhone-t, iPad-et, "ingyen pénzt" vagy egyebeket ajánl, távozzunk.

+1: Az ünnepek után is maradjunk figyelmesek
Az online vásárlás közbeni csalások, átverések során keletkezett kár a számlaegyenlegen mutatkozik meg először. Ha igénybe vesszük az SMS értesítési lehetőséget, percre készen láthatjuk a terheléseket a számlánkon.

Titeket vertek már át internetes vásárlásnál?