10 szuper immunerősítő tea, ami garantáltan kilövi a bacikat

Borítókép: 10 szuper immunerősítő tea, ami garantáltan kilövi a bacikat Forrás: GettyImages
Féltek a tél közeledtével egyre gyakoribbá váló felső légúti, vírusos megbetegedésektől? A védekezés leghatékonyabb módja az immunerősítés. Ám mielőtt elkezdenétek gyógyszert tömni magatokba, érdemes próbát tennetek a gyógynövényekkel. Bemutatjuk a 10 leghatékonyabb vírusgyilkost!

Echinacea, az immunerősítő

A kasvirág (echinacea) segít a vírusos eredetű megfázások megelőzésben. A növény hatóanyagát tartalmazó szerek szedése akkor is segít, ha már megbetegedtünk, mert gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő kezelésére alkalmas.

Kamilla, minden betegség doktora

A kamillavirág a legsokrétűbb gyógynövényünk, amelyet külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk. A kamillában előforduló illóolajok gyulladáscsökkentőek, főzete enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszer működését. Kamillateás gargarizálással megszüntethető a torokgyulladás. Hörghurut esetén pedig inhalálószerként alkalmazható.

Bodza, a vírusölés bajnoka

A bodzának a virágzata és a bogyója is értékes. Míg az előbbi flavonoidokat, illóolajat, addig az utóbbi ezeken kívül gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint valamint antociánokat tartalmaz. A bodzából készíthető tea, de a hatóanyagait tartalmazó gyógykészítmények is nagyszerűen bevethetők meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként. Hársfával együtt alkalmazva verhetetlen párost alkotnak a vírusok visszaverésében.

A hársfa, a meghűlés első számú doktora

A hársfavirág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajokat, antibakteriális hatású. Izzasztó, lázcsillapító, köptető hatású és görcsoldó. Enyhíti a köhögést, a hörghurutos panaszokat, mivel nyákoldó. Külsőleg alkalmas száj- és toroköblítésre és inhalálásra is. A meghűléses tünetek enyhítésére nem kell mást tenni, csak forrón meginni egy-két bögre hársfateát, melegen betakarózni és várni a hatást.

Verbena, amitől olyan erős leszel, mint a vas

A vasfű már a középkorban is igen kedvelt volt, igaz, akkor szerelmi bájitalt főztek belőle. Hogy ilyen minőségében használt-e azt nem tudjuk, viszont aki megitta, az olyan erős lett, mint a vas, s ez adta a gyógynövény nevét. Bizonyítottan jó nyálkaoldó, megkönnyíti a letapadt váladék felköhögését, ezért forrázatát megfázás és influenza ellen használják. Készítményei alkalmasak az orrmelléküregek és a légutak gyulladásainak kezelésére, valamint antibakteriális kezelés kiegészítésére is.

Kakukkfű, fűszer és gyógynövény a betegségek ellen

A mezei kakukkfű nagyon erős immunerősítő hatással bír, fűszer és gyógynövény. Tea formájában fogyasztva napi 1-2 csésze elkortyolásával megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. A kakukkfű hatóanyagai az illóolajok, a tannin, a szaponin, a kávésav és a flavonoidok, melyek kiváló antibakteriális tulajdonságát adják. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, inhalálással pedig az orrdugulás ellenszere. Nyálkaoldó, köptető hatása is van és újabban vírusos betegségekre is javasolják. A már beteg szervezettel is csodát tesz, különösen megfázás idején, csillapítja a torokfájást, az erős köhögést megszünteti.

Csipkebogyó, a C-vitamin sztár

Főleg télen népszerű a fanyar zamatú bogyó, amelynek C-vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is érdemes teaként a mindennapokba beépíteni. A bogyóból készített gyógytea ugyanis influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején segít a megelőzésben, flavonoid tartalma enyhíti a gyulladást, antibiotikus és immunerősítő hatást fejt ki és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, pektinjei pedig segítik az emésztést. Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban beszerezhető, de a készítésénél fontos, hogy szobahőmérsékletű vízben legyen áztatva, hiszen a C-vitamin a forró víz hatására erejét veszti.

Lándzsás útifű, a köhögés ellenszere

Leginkább köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és váladékoldó hatásáról ismert, ezért a köptetők egyik kiemelt hatóanyaga. Ám ezen felül is számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: baktériumölő, sebgyógyító, légúti betegségek kezelésében rendkívül hatásos, csökkenti a gyomorégést, szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedést és hasmenést egyaránt).

Orbáncfű, ami még a herpesszel is elbánik

Az orbáncfüvet hangulatjavításra, lelki bajokra is ajánlják. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nagyon erős vírusölő, akár herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál is alkalmazható, immunerősítő. Csak kúraszerűen fogyasztható 6 hétig, utána 4 hetes szünetet kell tartani. Orbáncfüvet kismamák, 12 év alattiak, epekövesek és magára a növényre érzékenyek nem fogyaszthatnak, mivel mellékhatásokat idézhet elő. A teát gyógynövényboltokban lehet beszerezni, lefekvés előtt ajánlják a fogyasztását, ízesítők hozzáadása nélkül.

Gyömbér, a légutak fertőtlenítője

A gyömbértea jellegzetes illatáról és csípős zamatáról ismert, nagyon hatásos immunerősítő, megfázás idején is érdemes inni. Fertőtleníti a légutakat, felgyorsítja a gyógyulást. Segít leküzdeni a betegségeket, tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést. A gyömbértea elkészítéséhez friss gyömbért kell lereszelni, elég csak egy kicsit, amit egy bögrényi vízzel össze kell forralni. Hidegen és melegen is fogyasztható, mézzel lehet ízesíteni.

Tudtad?

  • A tea a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően kivédi a baktériumok elszaporodását a szájüregben, így mindig kellemes marad a lehelet.
  • Tudományosan bizonyított tény, hogy aki reggel egy erős teát iszik, napközben pedig kétszer teázik – mondjuk 11 és 15 órakor -, teljesítménye 50%-kal jobb lesz.
  • Míg a kávé koffeinje a gyomorban szívódik fel, a zöld teáé fokozatosan és a bélben.
  • Nem az angolok, hanem az írek a legnagyobb teafogyasztók Európában. A világ legnagyobb teafogyasztója pedig Paraguay, fejenként 11,7 kg teát fogyasztanak el évente, vagyis napi 15 csészével.
  • A magyarok általában nem a leveles teát, hanem a filterest választják. A kettő között azonban jelentős minőségi különbség van. A filterekbe a kevesebb aromát tartalmazó, de méretéből adódóan sötét színt gyorsan adó, ún. fannings teák kerülnek. Vagyis azok a kb. 0,4 mm-es teadarabok, amelyek a feldolgozás során az utolsó szitán fent maradnak. Ezeknek a színe hamar kioldódik, aromájukat gyorsan elveszítik, ezért a természetes aromát mesterségesen előállítottal pótolják.
  • A gyógynövényekből készült teáknál nagyon oda kell figyelni a mennyiségre, mert nagymértékben fogyasztva méreg is lehet. Érdemes ismerni pontosan, hogy melyik gyógynövény mire való, milyen hatásai vannak, a pontos elkészítési módjukat, és hogy milyen mennyiség fogyasztható belőle naponta.
  • A vizet ne mikróban, és ne műanyag vízforralóban melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.
  • Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú, tiszta, klórmentes vizet használjunk, mert a víz minősége, íze befolyásolja a belőle készült tea minőségét.
  • A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj! Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!

Ha szeretnéd tudni, melyik az a 10 gyógynövény, amit mindig érdemes otthon tartani, kattints a galériára: