10 szuper immunerősítő tea, ami garantáltan kilövi a bacikat

Echinacea, az immunerősítő
A kasvirág (echinacea) segít a vírusos eredetű megfázások megelőzésben. A növény hatóanyagát tartalmazó szerek szedése akkor is segít, ha már megbetegedtünk, mert gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő kezelésére alkalmas.
Kamilla, minden betegség doktora
A kamillavirág a legsokrétűbb gyógynövényünk, amelyet külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk. A kamillában előforduló illóolajok gyulladáscsökkentőek, főzete enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszer működését. Kamillateás gargarizálással megszüntethető a torokgyulladás. Hörghurut esetén pedig inhalálószerként alkalmazható.
Bodza, a vírusölés bajnoka
A bodzának a virágzata és a bogyója is értékes. Míg az előbbi flavonoidokat, illóolajat, addig az utóbbi ezeken kívül gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint valamint antociánokat tartalmaz. A bodzából készíthető tea, de a hatóanyagait tartalmazó gyógykészítmények is nagyszerűen bevethetők meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként. Hársfával együtt alkalmazva verhetetlen párost alkotnak a vírusok visszaverésében.
A hársfa, a meghűlés első számú doktora
A hársfavirág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajokat, antibakteriális hatású. Izzasztó, lázcsillapító, köptető hatású és görcsoldó. Enyhíti a köhögést, a hörghurutos panaszokat, mivel nyákoldó. Külsőleg alkalmas száj- és toroköblítésre és inhalálásra is. A meghűléses tünetek enyhítésére nem kell mást tenni, csak forrón meginni egy-két bögre hársfateát, melegen betakarózni és várni a hatást.
Verbena, amitől olyan erős leszel, mint a vas
A vasfű már a középkorban is igen kedvelt volt, igaz, akkor szerelmi bájitalt főztek belőle. Hogy ilyen minőségében használt-e azt nem tudjuk, viszont aki megitta, az olyan erős lett, mint a vas, s ez adta a gyógynövény nevét. Bizonyítottan jó nyálkaoldó, megkönnyíti a letapadt váladék felköhögését, ezért forrázatát megfázás és influenza ellen használják. Készítményei alkalmasak az orrmelléküregek és a légutak gyulladásainak kezelésére, valamint antibakteriális kezelés kiegészítésére is.
Kakukkfű, fűszer és gyógynövény a betegségek ellen
A mezei kakukkfű nagyon erős immunerősítő hatással bír, fűszer és gyógynövény. Tea formájában fogyasztva napi 1-2 csésze elkortyolásával megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. A kakukkfű hatóanyagai az illóolajok, a tannin, a szaponin, a kávésav és a flavonoidok, melyek kiváló antibakteriális tulajdonságát adják. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, inhalálással pedig az orrdugulás ellenszere. Nyálkaoldó, köptető hatása is van és újabban vírusos betegségekre is javasolják. A már beteg szervezettel is csodát tesz, különösen megfázás idején, csillapítja a torokfájást, az erős köhögést megszünteti.
Csipkebogyó, a C-vitamin sztár
Főleg télen népszerű a fanyar zamatú bogyó, amelynek C-vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is érdemes teaként a mindennapokba beépíteni. A bogyóból készített gyógytea ugyanis influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején segít a megelőzésben, flavonoid tartalma enyhíti a gyulladást, antibiotikus és immunerősítő hatást fejt ki és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, pektinjei pedig segítik az emésztést. Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban beszerezhető, de a készítésénél fontos, hogy szobahőmérsékletű vízben legyen áztatva, hiszen a C-vitamin a forró víz hatására erejét veszti.
Lándzsás útifű, a köhögés ellenszere
Leginkább köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és váladékoldó hatásáról ismert, ezért a köptetők egyik kiemelt hatóanyaga. Ám ezen felül is számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: baktériumölő, sebgyógyító, légúti betegségek kezelésében rendkívül hatásos, csökkenti a gyomorégést, szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedést és hasmenést egyaránt).
Orbáncfű, ami még a herpesszel is elbánik
Az orbáncfüvet hangulatjavításra, lelki bajokra is ajánlják. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nagyon erős vírusölő, akár herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál is alkalmazható, immunerősítő. Csak kúraszerűen fogyasztható 6 hétig, utána 4 hetes szünetet kell tartani. Orbáncfüvet kismamák, 12 év alattiak, epekövesek és magára a növényre érzékenyek nem fogyaszthatnak, mivel mellékhatásokat idézhet elő. A teát gyógynövényboltokban lehet beszerezni, lefekvés előtt ajánlják a fogyasztását, ízesítők hozzáadása nélkül.
Gyömbér, a légutak fertőtlenítője
A gyömbértea jellegzetes illatáról és csípős zamatáról ismert, nagyon hatásos immunerősítő, megfázás idején is érdemes inni. Fertőtleníti a légutakat, felgyorsítja a gyógyulást. Segít leküzdeni a betegségeket, tele van antioxidánsokkal, segíti az emésztést. A gyömbértea elkészítéséhez friss gyömbért kell lereszelni, elég csak egy kicsit, amit egy bögrényi vízzel össze kell forralni. Hidegen és melegen is fogyasztható, mézzel lehet ízesíteni.
Tudtad?
- A tea a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően kivédi a baktériumok elszaporodását a szájüregben, így mindig kellemes marad a lehelet.
- Tudományosan bizonyított tény, hogy aki reggel egy erős teát iszik, napközben pedig kétszer teázik – mondjuk 11 és 15 órakor -, teljesítménye 50%-kal jobb lesz.
- Míg a kávé koffeinje a gyomorban szívódik fel, a zöld teáé fokozatosan és a bélben.
- Nem az angolok, hanem az írek a legnagyobb teafogyasztók Európában. A világ legnagyobb teafogyasztója pedig Paraguay, fejenként 11,7 kg teát fogyasztanak el évente, vagyis napi 15 csészével.
- A magyarok általában nem a leveles teát, hanem a filterest választják. A kettő között azonban jelentős minőségi különbség van. A filterekbe a kevesebb aromát tartalmazó, de méretéből adódóan sötét színt gyorsan adó, ún. fannings teák kerülnek. Vagyis azok a kb. 0,4 mm-es teadarabok, amelyek a feldolgozás során az utolsó szitán fent maradnak. Ezeknek a színe hamar kioldódik, aromájukat gyorsan elveszítik, ezért a természetes aromát mesterségesen előállítottal pótolják.
- A gyógynövényekből készült teáknál nagyon oda kell figyelni a mennyiségre, mert nagymértékben fogyasztva méreg is lehet. Érdemes ismerni pontosan, hogy melyik gyógynövény mire való, milyen hatásai vannak, a pontos elkészítési módjukat, és hogy milyen mennyiség fogyasztható belőle naponta.
- A vizet ne mikróban, és ne műanyag vízforralóban melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.
- Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú, tiszta, klórmentes vizet használjunk, mert a víz minősége, íze befolyásolja a belőle készült tea minőségét.
- A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj! Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!