Franciás melegszenvicsek: croque monsieur, madame és mademoiselle

croque monsieur,francia konyha,melegszendvics Forrás: pinterest
Ezek a pompás melegszendvicsek, párizsi kávézókból származnak, ahol főként snackként fogyasztják, de nem ritka az sem, hogy ebédre, egy kiadós salátával csipegessék el.

A hagyományos croque-monsieur egy igazán könnyen elkészíthető fogás. Pirított kenyérből, ízletes szeletelt sonkából, olvasztott gruyère vagy ementáli sajtból és besamel mártásból áll össze. Az egyetlen buktatója, ha valaki nem tud igazán ízletes, krémes állagú besamel mártást készíteni, ami többek között ennek a szendvicsnek a lelke. Így hát ahhoz, hogy elsajátítsd ezt a francia kedvencet, meg kell tanulnod, hogyan készítheted el a francia öt anyaszósz egyikét, ami elsőre talán félelmetesnek tűnhet, valójában meglehetősen egyszerű összedobni. Következzen most a croque monsieur alap melegszendvics, utána pedig bemutatom női társait.

Croque-monsieur

croque monsieur,francia konyha,recept,melegszendvics
Forrás: https://myfrenchchef.com
Tradicionális Croque-monsieur

Hozzávalók

  • 300 ml tej
  • 25 g liszt
  • 25 g vaj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet fehér bors
  • 6 szelet kenyér
  • 3 szelet sonka
  • 30 g gruyère sajt

Elkészítése

Készítsd el a besamel mártást: forrald fel a tejet, majd tedd félre. Egy másik lábasban olvaszd fel a vajat, folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a lisztet (nem pirulhat). Öntsd fel a forró tejjel és egy habverővel keverd csomómentesre, sózd meg, őrölj bele borsot és reszelj bele friss szerecsendiót. Keverd el, majd alacsony lángon főzd 10 percen keresztül.

Állítsd össze a Croque monsieur-ket: melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd pirítsd meg benne a kenyérszeleteket, kend meg őket a mártással, fektess három szeletre egy-egy szelet sonkát, majd egy szelet sajtot, és zárd le őket egy-egy kenyérszelettel. Kend meg a tetejüket egy vékony réteg besamellel és szórd meg némi reszelt guyère sajttal. Tedd vissza őket a sütőbe, majd süsd addig, míg a közepük át nem melegszik teljesen, a sajt pedig rájuk nem olvad. Ez nagyjából 8-10 perc.

croque madame és modemoiselle

Croque madame,croque modemoiselle,recept,francia konyha,melegszendvics
Forrás: pinterest
Croque madame és modemoiselle

A croque madame gyakorlatilag a monsieur-ből nőtte ki magát. A különbség köztük mindössze annyi, hogy ennek a változatnak van egy kis kalapkája, egy tükör- vagy buggyantott tojás (és jó néhány kalória) formájában. Mademoiselle-nek azt a változatot nevezik, amibe nem kerül hús.

Hallottál már valaha a french toast roll-upról? Itthon egyelőre még nem akkora divat, mint külföldön -, ami meglepő, hiszen a mi is imádjuk a szendvicseket, a bundáskenyeret és a gyorsan elkészülő reggeliket -, így hát itt az ideje, hogy megismerd ezt a szuper harapnivalót is.