Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására
Forrás: Unsplash / Sergiu Nista

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Egy hazugságon kapott gyereket is sokszor nehéz rávenni a vallomásra, nem is beszélve azokról a harcedzett személyekről, akikkel a CIA igyekszik zöldágra vergődni. Saját dolgukat megkönnyítendő, az ügynökség az 50-es és 60-as években egy sor emberkísérletet hajtott végre, amiben – többnyire illegális – pszichológiai és gyógyszeres kezelésekről próbálták kideríteni, alkalmasak-e az elme irányítására és a vallomások kicsikarására.

MKUltra

A CIA talán leghíresebb, az elme irányítását megkísérlő projektje volt az MKUltra. A hidegháború alatt a szervezet számos eszközt bevetett annak érdekében, hogy sikeres agymosást hajtson végre kísérleti alanyain, többek között elektrosokkot, hipnózist, valamint egy akkor újdonságnak számító tudatmódosító szert, az LSD-t – olyan eljárásokat, amikről úgy gondolták, „megnyitja” az ember elméjét.

A CIA ezután olyan parancsokat ültetett volna a feltárt és kiüresedett agyba, amit korábban az adott személy soha nem hajtott volna végre.

A helyzet önmagában is elég félelmetes volt, de mindezeken felül az alanyok sokszor nem is tudtak róla, mire vállalkoztak – ha vállalkoztak egyáltalán.

Az LSD egy rendkívül erős hatású pszichedelikus drog, a használók színes, élénk, megvilágosodás-szerű, ugyanakkor gyakran félelmetes és nyomasztó hallucinációkról számolnak be. A CIA egészen konkrétan arra volt kíváncsi, az LSD segítségével ki lehet-e törölni az adott személy emlékezetét (ha itt eszedbe jutott a Men in Black, jó nyomon vagy), majd újraprogramozni őt, hogy kérdés nélkül végrehajtson bizonyos parancsokat. Az LSD mellett alkalmaztak például heroint varázsgombát és morfiumot is.

A hipnózissal kapcsolatos kísérletek célja főleg az emlékezőképesség javítása volt: a környezet részletes megfigyelése, és ezeknek a részleteknek a nagyon pontos felidézése később.

Emellett feltételezték, hogy a hipnotizált emberek könnyen át tudják verni a poligráfot, ismertebb nevén a hazugságvizsgálót.

Hasznos képességek egy kém számára.

Operation Midnight Climax

Az MKUltra „kistestvére” hasonlóan működött, ebben az eljárásban is LSD-vel kísérletezett a CIA. Az ügynökség bordélyházakat létesített, ahol a „vendégek” kaptak egy adag LSD-t (tudtuk és beleegyezésük nélkül), a CIA munkatársai pedig egy detektívtükör mögül figyelték az eseményeket. A „találkozókról” videofelvétel is készült, ami később remek zsarolási eszköznek bizonyult.

Stargate Project

Valamivel az MKUltra után, a 70-es években az Egyesült Államokba eljutottak olyan információk, miszerint

a szovjetek radarok, rádiók és egyéb elektronikus eszközök segítségével képesek gondolatokat ültetni az emberek fejébe.

Ha mindez önmagában nem elég elvetemült sci-fi, van folytatása is: az USA a – megbízhatatlan forrásból érkező – hírek alapján kidolgozta saját, médiumok képességeit felhasználó projektjét (a résztvevő médiumok egyike egyébként maga Uri Geller volt). A Stargate projekt lehetővé tette volna az amerikai ügynökök számára, hogy a médiumokon keresztül olvassanak politikai személyek gondolataiban, valamint olyan helyeket is feltérképezzenek – mondjuk egy jól őrzött szovjet katonai bázist –, amikhez fizikailag nem tudtak volna hozzáférni. A médiumok képességei sajnos nem hozták meg a várt eredményeket.

Bár az MKUltra projekt dokumentumai nagyrészt megsemmisültek még azelőtt, hogy az eset nyilvánosságot kapott volna, a megmaradt feljegyzések (és jelenlegi tudományos ismereteink) arra utalnak, hogy a fenti eljárások nem jártak sikerrel, és a CIA nem tudta a résztvevők agyát kénye-kedve szerint átprogramozni.

Az MKUltra projekt szerencsére nem folytatódott, a 60-as évek divatja azonban velünk maradt:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Menő 60-as évek
Tovább olvasok
Kép
Ez történik a testeddel, ha nincs szex

Erősíti az immunrendszeredet, mérsékli a stresszt, és a vérnyomásod is alacsonyabb lesz, ha rendszeresen hancúroztok a pároddal. Ha viszont csak kevés, vagy egyáltalán nincs szex, a tested ahhoz fog alkalmazkodni és problémák sora jelentkezhet.

Kép
Mikor kezdhető újra a sport a koronavírus fertőzés után?

Bár a koronavírus fertőzöttek többsége szerencsére teljesen felgyógyul, bizonyos esetekben viszont komolyabb szövődmények alakulhatnak ki, akár hónapokkal később is. Sportolók esetében különösen fontos lenne egy kardiológiai ellenőrzés.

Kép
Jelek, melyek arra utalhatnak, a gyerekedet is nagyon megviseli a jelenlegi helyzet

Amíg te kibeszélheted a feszültséget; egy gyereknek ez közel sem ennyire egyszerű. Pedig őt is biztosan nyomasztja, hogy egyik napról a másikra fölfordult a kis élete. S ha szavakkal nem is biztos, hogy ki tudja fejezni, ez a viselkedésén keresztül talál kiutat. Olvass a néma üzenetekből.

Kép
Napi horoszkóp november 29.: az Oroszlánok érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, a Mérlegekre nagy meglepetés vár

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Még mindig nagyon kevés a családbarát munkahely

Bár elméletileg visszavárják dolgozni a kisgyermekes anyákat, többségük nem érzi igazán családbarátnak a munkahelyét. Van, aki inkább eltitkolja, hogy szült; sokuk feleslegesnek érzi magát a munkaerőpiacon. Az is gyakori, hogy a gyerek miatt eleve nem mernek magasabb pozícióban gondolkodni.

Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem