Ezt gondolja Cate Blanchett a gendersemleges díjak bevezetéséről

Borítókép: Ezt gondolja Cate Blanchett a gendersemleges díjak bevezetéséről Forrás: Getty
Cate Blanchett, akit korábban Oscar-díjra jelöltek Bob Dylan megformálásáért is, egyenes választ adott az újságírói kérdésekre.

Az instyle.hu cikke.

A jelenleg is zajló velencei filmverseny nemzetközi zsűri elnöke, Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő sem kerülhette meg a kérdést, nem is akarta.

Az 51 éves színésznő, aki korábban Bob Dylant is hitelesen megformálta, tiszta, egyenes választ adott az újságírói kérdésekre, köztük arra, hogy mit gondol a Berlinale napokban tett nagy bejelentéséről, miszerint nem díjazzák többé külön női és férfi kategóriában a színészeket, vagyis 2021-től gendersemleges lesz a díjak odaítélése.

Mindig is színészként hivatkoztam magamra. Annak a generációnak a tagja vagyok, ahol a színésznő szónak szinte mindig van egy kis lekicsinylő felhangja, amivel nem kívánok azonosulni

- nyilatkozta Blanchett, aki soha nem félt felvállalni nézeteit, síkra szállt a nők jogaiért, egyenlőségéért és függetlenségéért is a filmiparban. Meggyőződése, elérkezett a változás ideje, bízik abban, hogy egyre többen követik majd jövőre a berlini példát.

Lehet-e gendersemleges az Oscar-díj?
Igen.
Nem.