Casey Affleck úgy döntött, hogy szembemegy egy fontos hagyománnyal az idei Oscar-gálán – lehetséges, hogy ezzel beismeri a szexuális zaklatásra vonatkozó vádakat?

Borítókép: Casey Affleck úgy döntött, hogy szembemegy egy fontos hagyománnyal az idei Oscar-gálán – lehetséges, hogy ezzel beismeri a szexuális zaklatásra vonatkozó vádakat? Forrás: Getty Images
A 42 éves Casey tavaly kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot A régi város című filmben nyújtott színészi teljesítményéért.

Casey Affleck nem vesz részt a 2018-as Oscar-gálán. Ennek azért van jelentősége, mert a legnagyobb presztízsű filmes díjátadó ceremónia hagyományai szerint az előző évi díjazottak mindig felvonulnak, hogy átadjanak egy-egy szobrot; aki a férfi főszerepért kapott Oscart, mint Casey, az például mindig a legjobb női főszereplő kategória győztesét tünteti ki, és fordítva.

Ben Affleck öccse feje felett már 2017-ben is gyülekeztek a fellegek; a színészt, aki A régi város című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscart, két nő is vádolta azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket 2010-ben.

Affleck azért marad távol az Oscar-díjátadótól, hogy „ne vonja el a figyelmet a kategóriában jelölt színésznőkről” – tudósít névtelen forrásokra hivatkozva a deadline.com hírportál.

Casey Afflecket egy producer és egy operatőr perelte be zaklatás vádjával, akikkel a Joaquin Phoenix főszereplésével készült I’m Still Here című áldokumentumfilmen dolgozott együtt. Az ügy peren kívüli megállapodással végződött és az összes szereplő hallgatási megállapodást írt alá, ezért nem beszél Affleck sem arról, hogy mi történt.

Úgy hiszem, hogy bármilyen rossz bánásmód bárkivel szemben s bármilyen okból elfogadhatatlan és megvetésre méltó. Mindenki megérdemli, hogy tisztelettel bánjanak vele a munkahelyen épp úgy, mint bárhol másutt
nyilatkozta egyszer egy interjúban, a bántalmazási vádakra vonatkozó kérdésre válaszul.

Már a tavaly februári Oscar-gálán, hónapokkal a #metoo-forradalom kirobbanása előtt is komoly ellentmondások és kritikák kísérték Casey Affleck jelölését és díjazását. Például Brie Larsson, aki a megelőző évben A szoba című film főszerepéért kapott Oscart, és ezért neki kellett átadnia a szobrot Casey-nek, tüntetően nem tapsolt.

Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam a téma kapcsán, amit el kellett mondanom
nyilatkozta az ügyben később.

A szoba egy fiatal nőről szól, akit fiával együtt éveken át bezár egy erőszakos fogva tartó, és Larsson már jó ideje szenvedélyes szószólója a szexuális bántalmazás elleni küzdelemnek.

Mit nézel a hétvégén? Lapozd át a filmajánlatainkat rosszkedv esetére: