A rakott krumplinak létezik néhány kevésbé ismert változata, például:

gratin,burgonyagratin,francia étel,recept Forrás: pinterest
A burgonyagratin egy igazi francia klasszikus, ami önmagában és köretként is megállja a helyét, hús vagy hal mellé.

Ropogós sajt, vajpuha burgonya és krémes, fűszeres mártás a gratin alapja, amit aztán a bátrabbak (vagy falánkabbak) még további finomságokkal is dúsíthatnak. A spenót, édeskömény és a bacon például nagyon jól áll ennek a rakott burgonyának, de ha valaki magáért a krumpliért nincs oda, készítheti karfiolból, cukkiniből vagy épp gombából is. Én most az alapreceptet hoztam el neked.

Klasszikus burgonyagratin

recept,gratin,burgonyagratin,francia
Forrás: recipetineats.com
Klasszikus burgonyagratin

Hozzávalók

  • 375 ml tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 2 ek. vaj (olvasztott)
  • 1,25 kg keményítőtartalmú burgonya (Rózsa, Sebago, Desirée)
  • 250 g gruyere vagy mozzarella sajt (reszelve)
  • 2 tk. friss kakukkfű
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

  2. Pucold meg a burgonyát, majd nagyon vékonyan szeleteld fel – a legjobb, ha mandolint használsz.

  3. Keverd össze egy tálban a vajat, a tejszínt és a fokhagymát, a felszeletelt burgonya egyharmadát pedig tedd át egy lapos jénaiba.

  4. Öntsd nyakon a tejszín egyharmadával, majd szórd meg sóval, borssal, friss kakukkfűlevelekkel és a reszelt sajt egynegyedével.

  5. Ezt ismételd még kétszer, míg el nem fogynak az alapanyagok, végül zárd le egy réteg sajttal.

  6. Fedd le a jénait egy alufóliával, majd süsd 75 percen keresztül. Ezután vedd le róla a fóliát és süsd így újabb 10-15 percen keresztül, míg szép aranybarna nem lesz.

  7. Tálalás előtt pihentesd 5 percen keresztül.

A receptleírások tele vannak olyan utasításokkal, mint a „apró kockára” vágás vagy a „bazsalikom chiffonade”, amivel napjainkban nem árt tisztában lenni. Összeszedtük tehát a legalapvetőbb vágási és szeletelési technikákat, illetve azt is, hogyan tudod gyorsan, hatékonyan és persze sérülésmentesen felvágni egy zöldséget!