A rakott krumplinak létezik néhány kevésbé ismert változata, például:

gratin,burgonyagratin,francia étel,recept
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A burgonyagratin egy igazi francia klasszikus, ami önmagában és köretként is megállja a helyét, hús vagy hal mellé.

Ropogós sajt, vajpuha burgonya és krémes, fűszeres mártás a gratin alapja, amit aztán a bátrabbak (vagy falánkabbak) még további finomságokkal is dúsíthatnak. A spenót, édeskömény és a bacon például nagyon jól áll ennek a rakott burgonyának, de ha valaki magáért a krumpliért nincs oda, készítheti karfiolból, cukkiniből vagy épp gombából is. Én most az alapreceptet hoztam el neked.

Klasszikus burgonyagratin

recept,gratin,burgonyagratin,francia
forrás: recipetineats.com
Klasszikus burgonyagratin
Olvasd el ezt is!

Hozzávalók

  • 375 ml tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 2 ek. vaj (olvasztott)
  • 1,25 kg keményítőtartalmú burgonya (Rózsa, Sebago, Desirée)
  • 250 g gruyere vagy mozzarella sajt (reszelve)
  • 2 tk. friss kakukkfű
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

  2. Pucold meg a burgonyát, majd nagyon vékonyan szeleteld fel – a legjobb, ha mandolint használsz.

  3. Keverd össze egy tálban a vajat, a tejszínt és a fokhagymát, a felszeletelt burgonya egyharmadát pedig tedd át egy lapos jénaiba.

  4. Öntsd nyakon a tejszín egyharmadával, majd szórd meg sóval, borssal, friss kakukkfűlevelekkel és a reszelt sajt egynegyedével.

  5. Ezt ismételd még kétszer, míg el nem fogynak az alapanyagok, végül zárd le egy réteg sajttal.

  6. Fedd le a jénait egy alufóliával, majd süsd 75 percen keresztül. Ezután vedd le róla a fóliát és süsd így újabb 10-15 percen keresztül, míg szép aranybarna nem lesz.

  7. Tálalás előtt pihentesd 5 percen keresztül.

A receptleírások tele vannak olyan utasításokkal, mint a „apró kockára” vágás vagy a „bazsalikom chiffonade”, amivel napjainkban nem árt tisztában lenni. Összeszedtük tehát a legalapvetőbb vágási és szeletelési technikákat, illetve azt is, hogyan tudod gyorsan, hatékonyan és persze sérülésmentesen felvágni egy zöldséget!

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
Legyél pro a konyhában: gyors, hatékony zöldségdarabolási technikák
Olvasd el ezt is!

recipetineats.com

Tovább olvasok
VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

Marie Kondo-idézetek, amelyek segítenek visszanyerni az irányítást az életed fölött

„Képzeld el, hogy olyan térben élsz, amely csak örömöt sugárzó tárgyakat tartalmaz. Nem erről az életről álmodtál mindig?” (Marie Kondo)

Milyen kutyafajtákból válassz, ha magányosnak érzed magad?

Azt gondolhatnánk, hogy magány ellen bármilyen kutya jó – vagy bármilyen háziállat, ha már itt tartunk –, de ha jobban megnézzük, vannak olyan fajták, amelyek alkalmasabbak erre a célra.

A burgonyasaláta őszi változata – melegen és gazdagon

Meleg, felezett burgonya lágytojással, ropogós szalonnával, dijoni mustáros vinaigrettettel és friss kaporral. Máris izgalmasabban hangzik, mint a hagyományos majonézes változat, nem igaz?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem