A rakott krumplinak létezik néhány kevésbé ismert változata, például:

gratin,burgonyagratin,francia étel,recept
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A burgonyagratin egy igazi francia klasszikus, ami önmagában és köretként is megállja a helyét, hús vagy hal mellé.

Ropogós sajt, vajpuha burgonya és krémes, fűszeres mártás a gratin alapja, amit aztán a bátrabbak (vagy falánkabbak) még további finomságokkal is dúsíthatnak. A spenót, édeskömény és a bacon például nagyon jól áll ennek a rakott burgonyának, de ha valaki magáért a krumpliért nincs oda, készítheti karfiolból, cukkiniből vagy épp gombából is. Én most az alapreceptet hoztam el neked.

Klasszikus burgonyagratin

recept,gratin,burgonyagratin,francia
forrás: recipetineats.com
Klasszikus burgonyagratin

Hozzávalók

  • 375 ml tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 2 ek. vaj (olvasztott)
  • 1,25 kg keményítőtartalmú burgonya (Rózsa, Sebago, Desirée)
  • 250 g gruyere vagy mozzarella sajt (reszelve)
  • 2 tk. friss kakukkfű
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

  2. Pucold meg a burgonyát, majd nagyon vékonyan szeleteld fel – a legjobb, ha mandolint használsz.

  3. Keverd össze egy tálban a vajat, a tejszínt és a fokhagymát, a felszeletelt burgonya egyharmadát pedig tedd át egy lapos jénaiba.

  4. Öntsd nyakon a tejszín egyharmadával, majd szórd meg sóval, borssal, friss kakukkfűlevelekkel és a reszelt sajt egynegyedével.

  5. Ezt ismételd még kétszer, míg el nem fogynak az alapanyagok, végül zárd le egy réteg sajttal.

  6. Fedd le a jénait egy alufóliával, majd süsd 75 percen keresztül. Ezután vedd le róla a fóliát és süsd így újabb 10-15 percen keresztül, míg szép aranybarna nem lesz.

  7. Tálalás előtt pihentesd 5 percen keresztül.

A receptleírások tele vannak olyan utasításokkal, mint a „apró kockára” vágás vagy a „bazsalikom chiffonade”, amivel napjainkban nem árt tisztában lenni. Összeszedtük tehát a legalapvetőbb vágási és szeletelési technikákat, illetve azt is, hogyan tudod gyorsan, hatékonyan és persze sérülésmentesen felvágni egy zöldséget!

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Legyél pro a konyhában: gyors, hatékony zöldségdarabolási technikák

recipetineats.com

Tovább olvasok
Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kép
Tippek, hogy a kedvenc pulcsid jövőre is hordható legyen

Szuper kényelmes téli darabok, soha nem mennek ki a divatból. A kötött pulcsik cserébe viszont elég kényesek; könnyen bolyhosodnak, kinyúlnak, érzékenyek a mosásra. Ám akkor se ess kétségbe, ha a kedvenced kezd kimenni a formájából; néhány egyszerű, házi praktikával ugyanis látványosan megújíthatod.

Kép
Napi horoszkóp november 24.: a Kosok fontos ügyért harcolnak, a Rákok körül felpezsdül az élet

Ma is izgalmas üzenetek várnak, nem érdemes tehát kihagyni a horoszkópod!

Kép
Az érzelmi megcsalás 5 jele, amit a legtöbben túl későn vesznek észre

A félrelépést a kapcsolatok többsége nem képes túlélni, mindegy, hogy a megcsalás milyen téren történik.

Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem