Édes lángos, avagy a mexikóiak kedvenc desszertje
Forrás: GettyImages
A buñuelos egy latin édesség, ami egyben a mexikóiak hagyományos karácsonyi desszertje is, de lévén, hogy nem vagyunk mexikóiak, én arra biztatlak bátran edd az év bármely napján, mert isteni finom.
Kétfajta buñuelos létezik: az egyik 5-6 centis golyókká, míg a másik – a mexikóiféle – laposra van formázva, épp, mint a mi lángosunk, bár való igaz, tésztája jobban emlékeztett a fánkéra. Ők így is nevezik: szélfák.
De ahogy Rómeó is mondta:
Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos.
Szóval nevezzük akár lángosnak, lepénynek, vagy épp fánknak, mindenképp megér egy próbát!
Buñuelos
Forrás: GettyImages
Hozzávalók (10-12 adag)
- 280 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 ek. vaníliakivonat
- 1 ek. olvasztott vaj
- 2 tojás
- meleg víz
- 2 csészényi növényi olaj
- 48 g cukor
- 2 tk. fahéj
Elkészítése
- Egy nagy tálban öntsd össze a lisztet, a sütőport, add hozzá a vaníliakivonatot, vajat és a tojásokat majd miközben összedolgozod, lassanként adagolj hozzá kanállal melegvizet, míg szép rugalmas nem lesz a tészta.
- Ezután fedd le és pihentesd 30 percen keresztül.
- Vágd ketté a tésztát, majd nyújtsd ki és egy kistányér segítségével vágj ki belőle egyforma nagyságú köröket.
- Hevíts olajat egy serpenyőben, majd, ha kellőképpen forró, 1-2 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra benne a lángosokat.
- Ha kisült egy buñuelo, tedd papírtölőre.
- Keverj össze cukrot és fahájat, majd forgasd meg benne a lángoskákat.
Forrás: thesweetestjourney.com