Ne szorongj, szeress! Avagy légy tudatos szex közben is!

Borítókép: Ne szorongj, szeress! Avagy légy tudatos szex közben is! Forrás: Getty Images
Talán ellentmondásnak tűnhet, de ha lelassítunk szex közben, akkor javíthatunk a szexualitásunkon, és annak minőségén. Nem szabad, hogy megtévesszenek minket a filmekben látott gyors szexjelenetek, mert azoknak vajmi köze a valósághoz.

A tudomány bebizonyította, hogy az éber figyelem, az izgalom tudatos kontrollálása, lassítása több szempontból is javíthatja a szexet. Valójában nem is lehetne egyértelműbb bizonyíték, mint az, hogy a lassabb szex egyben szenvedélyesebb is. A tudatosság jelenléte aktus közben az “itt és most” elfogadására összpontosít, és elengedi a “mi lenne, ha” kérdést, a “rosszat” és a “kellett volna” felvetéseket.

A szexuális tudatosság enyhíti a szorongást, és ösztönzi a kapcsolatteremtést

A szorongás az izgalom ellensége. Amikor teljesítményi szorongást, vagy szexuális díszfunkciót tapasztalunk, stresszelünk és félünk, akkor ítélőképességünk és szégyenérzetünk izomfeszültséget okozhat, megjelenhet a bizonytalanság, az önbizalomhiány, ami kihat a szexualitásra és a párkapcsolatra is. A szexuális tudatosság az egyik lehetséges módja annak, hogy megszakítsuk ezt a folyamatot.

Lassítsd le magad

Kutatások kimutatták, hogy azok a férfiak, akik lelassították a gondolataikat, és kizárták az előítéleteiket, félelmeiket, azoknak javultak az erekciós problémái, és a szexuális tapasztalataikkal való elégedettségük.

A tudatosabb gondolkodású, szexuális problémával küzdő nők enyhíteni tudták a szex nyomasztó természetét, és jobban át tudták magukat engedni a folyamatnak.

Tény, hogy az agy és a test kölcsönhatásba lép egymással a fizikai kontaktus közben is, ezért az éber figyelem azáltal segíthet a fizikai reakciós készségben, hogy kezeli azokat az érzelmi tényezőket, mint a stressz, és a szorongás. A szexuális tudatosság ilyen módon ellenszere lehet a szorongásnak és a szexuális stressznek.

A tudatosság ösztönzi a szexuális vágyat

Amikor fokozott stresszt élünk meg, vagy folyamatosan aggódunk, az kihat a szexuális vágyunkra is. Egyeseknek a vágy komolytalannak, vagy lényegtelennek tűnhet, azonban, ha a stressz folyamatosan jelen van, akkor az erodálja a libidót. A fizikai stressz azonban megszakítható. Szánjunk egy percet arra, hogy csukott szemmel a légzésünkre fókuszálunk: kilégzéskor kifújjuk a stresszt, és minden érzést, ami aggaszt bennünket. Ha kell mantrázzunk, forduljunk befelé, meditáljunk, hogy felébreszthessük magunkban a vágyat.

A tudatosság növeli a szexuális élvezetet és az elégedettséget

Nehéz élvezni az együttlétet, ha gyors, és alig van időnk észrevenni, hogy megtörtént. Az izgalom lassítása, az éber jelenlét, az apró részletek érzékelése az intimitás szempontjából éppen olyan fontos, mint maga az izgalom. Amikor teljesen elmerülünk a pillanatban, megízlelhetjük szexuális élményünk apró elemeit.

Ennek az ellenkezője is igaz. Ha nem vagyunk képesek kikapcsolni magunkat, akkor tele lesz a fejünk gondolatokkal, teendőkkel, félelemmel, vagy akár szorongással is. Mit tehetünk? Pillanatról pillanatra kapcsolódjunk újra és újra, hogy valóban jelen legyünk önmagunk és a partnerünk számára. Ha ezt megtesszük, akkor a szexuális interakciónk is javulni fog.

A tudatosság teret ad a következetesebb orgazmusnak

A legújabb kutatások azt bizonyították, hogy azok a párok, akik tudatosságot visznek az együttléteikbe, azoknál szinte állandó az orgazmus megélése, és sokkal nagyobb a szexuális elégedettség is. A nők nagy része soha nem élte még meg az orgazmust. Azonban a férfiak egy része is arról számolt be, hogy azok a nők, akik tudatosságot, éber figyelmet vittek a szexualitásba, azok megélték és elérték az orgazmust.

Lassítsd le az együttléteiteket, élj meg tudatosan minden pillanatot. Érezd, ahogy érintenek, érezd, ahogy érintesz! Ítélkezés helyett legyél kíváncsi, hagyd abba az önostorozást, engedd el magad, legyél természetes, ne akarj megfelelni, és érezd, hogy vonzó vagy. Öleljétek át egymást, gyönyörködjetek egymásban, és közösen lépjetek egy új szintre.

Ha te is szeretnél változtatni a szexuális szokásaidon, annak a minőségén, szeretnéd felébreszteni a tüzet, és újradefiniálnád a szexuális kultúrát, hozzátennél egy csipetnyi tudatosságot, akkor látogass el hozzánk, a Kamadevába, hogy utat mutathassunk!

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

https://kamadeva.hu/

Hangolódj az intim együttlétekre! Íme szakértőnk 5 tippje, hogy csináld!