Borítókép: Mit tegyetek, ha sosem egyszerre van kedvetek a szexhez? 5 tipp a szexuálterapeutától Forrás: GettyImages

Mit tegyetek, ha sosem egyszerre van kedvetek a szexhez? 5 tipp a szexuálterapeutától

A szexuális vágy és maga a szex, a férfi-női kapcsolat egyik mozgatórugója. Előfordulhat azonban, hogy a felek szexuális igénye eltérő, ami komoly problémaforrás lehet. Főként akkor, ha erről nem beszélnek őszintén. Mike Lousada, amerikai szexuálterapeuta elmondja, hogyan hozzátok szinkronba a libidótokat.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miként lehet kiküszöbölni egy kapcsolatban, ha másképp működik a libidó. Az, hogy ki mennyire kívánja a szexet, sok dologtól függ: habitustól, életkortól, általános leterheltségtől, de akár a pillanatnyi élethelyzettől is. Ám ha a partnerek szexuális étvágya nagyon különbözik, vagy idővel teljesen megváltozik, az mindig problémát okoz, amelyet a kapcsolat érdekében meg kell oldani.

Előfordulhat, hogy a kisebb szexuális igénnyel rendelkező fél nyomás alatt érzi magát, míg partnere a folyamatos elutasítások miatt veszít az önbizalmából. Egy 2019-es tanulmányban, amelyet az Egyesült Államokban készítettek, a férfiak és nők közötti libidókülönbséget vizsgálták és a kutatás során kitértek arra is, hogy ez az eltérés milyen hatással van a házasságuk korai szakaszára. A résztvevők hat-nyolc havonta kérdőíveket kaptak, amelyekből kiderült, hogy a házasság kezdetén a férfiak valamivel magasabb vágyszintről számoltak be, mint a nők. Az ezt követő időszakban a nők szexuális igénye egyre csökkent, a férfiak pedig nem mutattak visszaesést. A meglepő eredmény mégis az volt, hogy a nők alacsonyabb libidóval is ágyba bújtak a férjükkel, de a szexet egyik fél sem találta kielégítőnek, ami a házas életükre is kihatott.

A nőknél már csak a hormonális változások miatt is gyakoribb a libidó visszaesése, például a menopauza idején. De nemi vágy csökkenést a mindennapok monotonitása, a stressz is okozhat. A szakemberek szerint a hanyatló szexuális étvágynak általában van egy bevezető, kezdeti tüneteket produkáló folyamata. Ez leginkább akkor jelentkezik a párkapcsolatokban, ha hosszú ideje tart a házasság, az együttélés, és a hétköznapok rutinja valamint a lelkesedés hiánya a párok közé fészkeli magát.

Lássuk, mik a leggyakoribb libidógyilkosok és hogyan orvosolható, ha eltűnt a szexuális vágy a kapcsolatból!