Borítókép: Minden, amit a spermáról tudni szeretnél, de nem mered megkérdezni Forrás: Pixabay.com/ mohamed_hassan

Minden, amit a spermáról tudni szeretnél, de nem mered megkérdezni

Meglehet az iskolai nemi felvilágosító órán, a védőnőtől hallottál elsőként a spermiumról. Bár, ha szemérmesebb volt annál, hogy részleteibe menően meséljen róla, akkor még lehet rengeteg kérdés megválaszolatlan benned.

Találós kérdés: Közel 100 millió indul útnak, de csak egy ér célba, Mi az? Igen, igen ez a spermium vagyis a férfi hímivarsejt, mely nélkül, mint tudjuk nem tud, nem indul el az élet. Egyik nincs a másik nélkül. Hímivarsejtek milliói utaznak az ondóban vagy más néven a spermában. Feladatukat jól tudják: megtalálni és megtermékenyíteni a petesejtet.

Ennek a folyamatnak a fontosságára talán akkor döbben rá igazán az ember, amikor családtervezésben van és nem jön össze a gyermek.

Számos tényező okozhatja a sikertelenséget, de most fókuszáljunk csak a spermára.

Mennyi az annyi?

Egy ejakuláció (magömlés) során 2-6 mililiternyi sperma lövell ki, mely körülbelül ½-1 teáskanálnyi mennyiség. A mennyiség függ az életkortól, a férfi egészségi állapotától és a szexuális intenzitás mértékétől.

A férfi hímivarsejt mennyiségét lehetetlen biztosan megmondani. Átlagosan 40-100 millió spermium távozik a hímvesszőből egy ejakuláció során. Jó esetben 80 %-uk vagy csak fele életképes. Összmennyiségüket szintén befolyásolja az életkor és az egészségi állapot.

A spermiumok a herében 35 Celsius fokon termelődnek, a folyamat 72 napig tart, mely állandóság az élet előrehaladtával sem szűnik meg. A hőmérséklet fontos tényező. 35 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten nem termelődnek spermiumok, illetve a már meglévők elpusztulnak. Idősebb kor ellenére is képesek a férfiak gyermeknemzésre, bár az idő múlásával az aktív hímivarsejtek száma csökken.

Milyen a színe, illata, íze?

Az ondó fehéres-szürkés színű folyadék, mely néha sárgás is lehet. Illata gesztenyére emlékeztető, íze pedig az elfogyasztott ételektől, a dohányzástól és a húsfogyasztási szokásoktól megváltozik. Édes, keserű és savanyú ízű lehet.

Meddig él egy spermium?

A spermiumok a nő testében akár 5 napig is életben maradnak, így csak óvatosan az együttlétekkel -vagy épp pont hajrá!- az ovuláció időszakában. A száraz helyeken, ágyneműn, ruházaton addig él, amíg a sperma meg nem szárad. Vízben, például egy meleg fürdővízben, tovább életben maradhat, lévén, hogy a nedves, meleg hely az ideális közeg az életben maradásához.

Hány sperma kell a teherbeeséshez?

Egy női petesejt megtermékenyítéséhez mindössze egy spermium szükséges. De akkor egyszerre miért ürül ki annyi spermium?

Mert az út a megtermékenyítésig igen hosszú és kalandos. A milliónyi spermiumnak a nő hüvelyéből el kell jutnia a petevezetékig, mely egy nehéz feladat. Már ekkor sok-sok spermium elpusztul az iránykeresésben. A szakértők azt mondják, nem véletlen ez a természetes kiválasztódás, hisz a legjobbak közül csak a legeslegjobbnak kell célba érnie ahhoz, hogy megtermékenyítse a petesejtet. Így gondoskodik a természet arról, hogy a lehető legegészségesebb kisbaba születhessen meg a várandósság végén.

Hogyan növelhető a spermium egészsége, hogyan fokozható a férfi termékenység?

Ahogyan egy férfi testének komplex egészségéért tesz, úgy jó eséllyel tesz spermája egészségéért is.

Ne dohányozzon, és ne használjon tiltott kábítószereket, különösen anabolikus szteroidokat. Kerülje a toxinokkal, például peszticidekkel és nehézfémekkel való érintkezést. Korlátozza az alkoholfogyasztás mennyiségét. Táplálkozzon egészségesen, és tartsa kontroll alatt a súlyát. Tartsa hidegen a herezacskót, mert a hő lelassítja a spermiumok képződését. Ennek érdekében kerülje a forró fürdőt, viseljen laza boxert a passzos alsó helyett, és kerülje a szűk nadrágokat.

Forrás: WebMD Házipatika

És hogy mit mondanak a nők a sperma ízéről?

Galériánkból kiderül!