Mi a különbség a faszenes és a gázgrill között?

grill,grillezés,bbq,nyár,ősz,sütőgetés,grillpláza Forrás: Unsplash/Vincent Keiman
Amikor mi még boldogan sütöttük a húst és a zöldséget a faszenes grillen, addig Amerikában és Kanadában már tombolt a grillforradalom. Noha nálunk egy ideig megrekedt a grillevolúció, manapság már egyre több gázüzemű grillsütő kígyózik be az országba és lopja be magát az emberek szívébe. Ez a fejlődés pedig nemcsak új grillsütőket, hanem új és kifinomult grillezési módszereket, technikákat és recepteket is magával hozott.

Füstös íz faszén nélkül? Lehet!

Megdöbbentő, mekkora fejlődésen mentek keresztül a gázgrillek az utóbbi húsz évben. A tervezés a formát és a füstös, valódi grillíz elérését egyaránt érintette. Mivel a grillsütő már szinte a kertek, udvarok, konyhák, nyári konyhák kiegészítője lett, külseje is egyre stílusosabb és modernebb megjelenést kapott.

Noha rozsdamentes alkatrészei praktikusak, felületei pedig egyediek és színesek, a hangsúly mégis az ételek páratlan ízén van. Hiszen éppen azért grillezünk, mert imádjuk a füstös, fás jegyeket és a BBQ jellegzetes aromáját.

grill,grillezés,bbq,grillpláza
Forrás: grillplaza.hu
Mi a különbség a faszenes és a gázgrill között?

Hogyan érhető el ez faszén nélkül?

Mindez a sütőtér felépítésének köszönhető. Mivel öntött alumíniumból készül, kiváló a hőmegtartó képessége. Sőt, akár 350-400 fokra is képes felmelegedni. Ezek a rozsdamentes és öntöttvas felületek segítik a tökéletes íz elérését.

Mi köze a zsírterelőnek az ízhez?

Sokan gondolják, hogy a grillezés lényege a faszenes füst. Pedig a lecseppenő és visszapárolgó zsír az igazi jolly joker. Ezt a faszén, illetve gázgrillek esetén a zsírterelő vagy ízhullám biztosítja.

A zsírterelőnek köszönhetően a lecsöpögő nedvesség és zsír visszapárolog a felhevült felületről. Így jutnak vissza a jellegzetes aromák és füstös ízek magába a húsba, a zöldségekbe és a gyümölcsökbe.

A gázgrill további előnye, hogy a minőségi égőfejeknek köszönhetően a hús egyenletesebben átsül – mivel a hő egyenlően oszlik el a sütőtérben.

A lehajtható tűztérborítás is segít megtartani az egyenletesen magas hőmérsékletet és felszabadítani a finom aromákat. Sőt, a külső felületén elhelyezett hőmérőnek köszönhetően folyamatosan ellenőrizheted a hőmérsékletet.

Mi a különbség a faszanes és a gázgrill között?

A gázgrill alapvető kényelmet biztosít számodra azzal, hogy egy gombnyomással életet lehelhetsz belé. Nincs szénpor, nincs tűzfújkálás. Azonban, ha te épp ebben, vagyis a szén elrendezésében és a tűz őrzésében leled az örömödet, akkor nincs kérdés.

Mivel egy gázgrill esetén a hőfokot te szabályozod, sokkal hamarabb elkészül az étel, mint egy faszenes grill esetén, ahol nem feltétlen egyenletes a hőeloszlás.

Bárhogy is döntesz, a színes kínálatnak köszönhetően biztosan megtalálod a magad grillsütőjét a Grillplaza.hu webshopjában.