Ki az, aki nem szereti a Micimackót?

Micimackó,könyv,Milne Forrás: Annie Spratt/Unsplash
A címben feltett kérdésre talán egyetlen fiúcska tette volna fel a kezét, a Micimackó szerzőjének fia, Christopher Robin Milne, akiről édesapja Róbert Gida alakját mintázta.

A barátok

Az 1920-ban született kisfiú szülei egyetlen gyermeke volt, és élete visszavonhatatlanul összefonódott Róbert Gidával és a Százholdas Pagony lakóival. Első születésnapjára kapta szüleitől azt a híres plüssmackót, amelyről apja mintázta Micimackó alakját. Ezt a mackót Christopher a későbbiekben a New York-i közkönyvtárnak adományozta.

A fikció és a valóság

A fiúcskának korántsem volt olyan boldog élete, mint a mesebeli hősöknek. Szülei igazából kislányt vártak, fiuk csalódás volt számukra. Felnőttként Christopher több visszaemlékezésében is megírta, hogy lányosan nézett ki, lányos ruhákba járatták szülei, és hosszú hajat kellett viselnie.

Nyuszi, Tigris és a többiek

A meséből ismert kedves figurák 1925 után születtek meg az író fejében, ugyanis ebben az évben vásárolta meg Cotchford nevű farmjukat, amelyben egy hatalmas kert folyóval és mezőkkel várta Christophert.

Itt kezdte el írni Milne nagysikerű művét. Micimackó, Füles és Malacka alakját fia valódi plüssjátékairól mintázta meg, Bagolyt és Nyuszit ő maga szőtte bele a mesébe, Kanga és Tigris pedig később csatlakozott a csapathoz.

Az iskolás évek

Christophert nagyon fiatalon, 6 évesen bentlakásos iskolába küldték szülei. Az 1930-as években már nagyon ismert volt édesapja könyve, de neki csak fájdalmat okozott, hiszen iskolatársainak csak lehetőséget adott a csúfolódásra.

Micimackó,könyv,Milne
Forrás: mai-konyv.hu
Ki az, aki nem szereti a Micimackót?

Apja nyomdokaiban

A keserű gyermekkor ellenére Christopher matematikai ösztöndíjjal bejutott a Stowe Iskolába, majd a Cambridge-i Szentháromság Kollégiumba. A második világháború azonban neki is gyökeresen megváltoztatta az életét.

Utászként megjárta a közel-keleti és az itáliai frontot, majd hazatérve nem folytatta természettudományos tanulmányait, hanem a Cambridge-i Egyetemen angol irodalomból szerzett diplomát, majd 1951-ben könyvesboltot nyitott.

A frusztráció

Gyermekkorunk kedvenc könyve meglepő módon nem csak őt, hanem még apját is frusztrálta. Alan Alexander Milne ugyanis úgy érezte, hogy beskatulyázza őt a könyv. Tervei között szerepelt még számtalan más téma feldolgozása, de a Micimackó sikere után már nem látta kivitelezhetőnek, hogy más témával jelentkezzen a könyvpiacon.

Pedig fiatal korában dolgozott annál az egyetemi lapnál, ahol tanult, majd a Punch nevű brit szatirikus lapnál jelentek meg novellái a világháború kitöréséig. Számos színdarabot, regényt vagy esszét írt, de a Micimackó sikere után inkább teher volt számára az ismertség, mintsem örömforrás.

Apa és fia viszontagságos életútja ellenére a Micimackón mai napig számos generáció felnőtt, és minden bizonnyal a cseperedő gyermekek egyik kedvenc gyermekkönyve marad még nagyon sokáig.