Teherré, kihívássá vált a szex? 3 dolgot kell tennetek, hogy ez megváltozzon!

Borítókép: Teherré, kihívássá vált a szex? 3 dolgot kell tennetek, hogy ez megváltozzon! Forrás: Getty Images
Ha szexuális kihívással küzdötök, ha már nem élvezetesek az együttlétek, sőt, nem is kívánjátok igazán, három kulcsfontosságú összetevőt kell megvizsgálnotok. Ha ezeket rendbe teszitek, a szexuális életetek újra változatossá és izgalmassá válik.

A szexuális reziliencia nem más, mint az életünkben bekövetkezett kudarcok, változások – például kisgyermek nevelése, öregedés miatti fizikai változások, fizikai vagy mentális egészségügyi problémák, munkahelyi stressz - visszaszorításának képessége. Egyes párok alkalmazkodnak ezekhez a kihívásokhoz, megoldják őket, míg mások azért küzdenek, hogy visszaállítsák a kielégítő szexuális kapcsolatot.

Bár léteznek stratégiák a szexuálisan rugalmasság fejlesztésére – és itt nem a fizikai adottságokra gondolunk, azonban a legfőbb cél az, hogy elfogadjuk, szexuális életünk idővel változik, reagálva életünk eseményeire. Az átmeneti nehézségek nem szabad, hogy azt jelentsék, végleg el kell búcsúznunk a kielégítő szexuális élettől vagy kudarcra van ítélve a kapcsolatunk. Ha nem hanyagoljuk el életünk e fontos területét, a problémák és a kihívások közös kezelése még segíthet is a párkapcsolatunk megerősödésében.

Mit értékelsz a szexben?

Ahhoz, hogy megtaláld a megoldást, a legfontosabb kérdés, amire érdemes válaszolnod, hogy pontosan mire vágysz és mi az, ami hiányzik: A fizikai elégedettség? Az érzelmi kötődés? Esetleg az intimitás? Vagy mindez egyszerre?

Az érzelmi közelség és az intimitás kulcsfontosságú, hogy motiváltak legyünk a szexuális kihívások megoldására. Nagyon fontos, hogy hol és min van a fókusz, hiszen ezen múlik, hogy mennyire vagyunk képesek a partnerünket értékelni.

Ha szexuális kihívással nézünk szembe, három kulcsfontosságú összetevőt kell figyelembe vennünk:

Elfogadás

Ha szexuálisan ellenállunk és az “Ez van, nincs mit tenni!” hozzáállást alkalmazzuk, akkor nem is fog változni a szexuális életünk. Ekkor ugyanis az energiánkat a frusztrációra fordítjuk. Azonban ha a megoldásra koncentrálunk, és abba fektetünk energiát, akkor képesek is leszünk rá, hogy megtaláljuk a problémából kivezető utat.

Ha például kisgyermekes szülők vagyunk, akkor az elfogadás azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a szex bármikor megszakadhat, és alkalmazkodni is képesek vagyunk hozzá. Ha fiatal gyerekek vannak a házban, akkor azt jelenti, hogy képesek vagyunk megérteni és elfogadni, hogy nem biztos, hogy órákig tartó szexben lesz részünk, és még hangosak sem lehetünk, de tudjuk, hogy ettől még képesek vagyunk élvezni, és szórakoztató is lehet számunkra. Fontos, hogy tartalmas, minőségi együttléteket teremtsünk, hogy felszabadítsuk magunkat az élet nyomása alól. Ahol pedig fizikai korlátok bukkannak fel, azt kell tudni elfogadni, hogy a szexuális menüt módosítani szükséges. Lehet, hogy pár fogás lemarad átmenetileg az étlapról, de ez helyet adhat olyan élményeknek, amiben korábban esetleg nem is volt részünk.

Rugalmasság

A párok intim együttlétei gyakran előre megírt forgatókönyv alapján zajlanak. Ismerik a jól bevált és megszokott mozdulatokat, és azokat ismétlik. Amikor azonban szexuális kihívással állunk szemben, jó, ha képesek vagyunk rugalmasságra, problémamegoldásra, hogy egy új forgatókönyvet írjunk meg. Ez ellentmondhat annak az közhelynek, hogy a jó szexnek magától értetődően és erőfeszítések nélkül kellene jönnie, de ez még konkrét szexuális kihívások nélkül sem igaz. Mint maga a párkapcsolat, így a szex is munkát igényel és ez nem azt jelenti, hogy a pár összeférhetetlen lenne.

Lehet, hogy kompromisszumokat szükséges kötnünk, vagy át kell helyeznünk a hangsúlyt olyan dolgokra, amelyek jobban megfelelnek a jelenlegi életkörülményeinknek. Előfordulhat, hogy az orális szexre szükséges összpontosítanunk, vagy szexjátékokat szükséges beépítenünk a hétköznapjainkba. Lehet, hogy meg kell terveznünk az együttléteket, így szükséges lesz beszélnünk is róla. Ez azonban szintlépés is egyben, mert a szex általában non-verbális jellegű, így annak a kezdeményezése is. Legyen stratégiánk!

Kitartás

A legfontosabb, hogy ne add fel! Vannak olyan párok, akik kipróbálnak egy-két stratégiát, de végül feladják. Ezek a párok általában nem elég rugalmasak, nem igazán adnak esélyt maguknak, hogy olyan stratégiát találjanak, amelyek beválnának számukra. Olykor valóban nehéz, energiát igénylő munka, hogy megváltoztassuk a szokásainkat. Ám ha ezekhez foggal-körömmel ragaszkodunk, úgy változtatni is nehéz lesz.

Nem minden szexuális találkozásra vonatkozik a reziliencia. Van olyan, hogy megszakad a szex, elveszik az erekció, vagy stresszel terhelődünk, és így megöljük a hangulatot. Azonban jusson eszünkbe, hogy ezekben a pillanatokban mindig választhatunk! A pillanatnyi kihívások megoldása éppen olyan fontos, mint a hosszútávúaké. Csak elfogadás, kitartás és rugalmasság szükséges hozzá!

Nézd meg, mik a legfőbb libidógyilkosok és mi lehet a megoldás, hogy visszatérjen a szexuális étvágyatok!