barnaszén brikett,fűtés,faanyag,tél Forrás: Unsplash/Sergei Solo

Ezért éri meg a barnaszén brikett

A magas energiaárak emelkednek, így ha nem szeretnénk, hogy a fűtésszezonban kellemetlen meglepetések érjenek bennünket, érdemes alaposan felkészülni. Ha lehetőségünk van többféle fűtőanyagot is használni, érdemes mindig azt választani, amelyik a legkedvezőbb árú és a legjobban megfelel az igényeinknek. A barnaszén brikett remek alternatíva.

Miért pont a barnaszén brikett?

A Káplár fatelepnél kapható barnaszén brikett két dolog miatt tartozik a kedvelt fűtőanyagok közé: egyszerűen tárolható és hatalmas hő leadására képes. Nagy hidegben, ha gyorsan szeretnénk felfűteni a házat, de nem szeretnénk folyamatosan tenni a tűzre, ez a tüzelőanyag a legjobb megoldás.

Egy kilogramm barnaszén brikett 20 megajoule energiát képes leadni. Ennek főleg a leghidegebb téli napokon vesszük hasznát: sokkal kevesebbszer kell tenni a tűzre, mintha fával fűtenénk. A brikett praktikus és egyenletesen adagolható, ráadásul kis helyen viszonylag sok időre elegendő fűtőértéket tárolhatunk.

Hogyan kell a barnaszén brikettel fűteni?

A barnaszén brikett használata igényel egy kis gyakorlatot, de szerencsére kellő elővigyázatosság mellett nem sok törődést igényel. Először az alágyújtóst és a gyújtóst kell behelyezni a fűtőberendezésbe. Ezekre tegyünk egy-két darab brikettet! Gyújtsuk meg a gyújtóst, és egy kis szellőzés után zárjuk be a fűtőteret!

tüzelő,barnaszén brikett,fűtés,tél
Forrás: Káplár fatelep
Ezért éri meg a barnaszén brikett

A brikettek használatánál arra kell elsősorban ügyelni, hogy ne töltsük túl a tűzteret. Mivel a barnaszén brikett egyszerre nagy hőt tud leadni, ha túladagoljuk, az könnyen túlmelegedéshez vagy izzáshoz vezethet. Ezen kívül azonban a fűtőanyagot bármilyen tűztérben, kandallóban, kályhában, kazánban is alkalmazhatjuk.

Trükkök a gazdaságosabb fűtéshez

Az igazán gazdaságos fűtéshez érdemes gondosan megtervezni, hogyan használjuk a különböző tüzelőanyagokat. Íme néhány tipp, amellyel spórolhatunk a fűtésszámlán.

  • Ősszel ne hagyjuk teljesen kihűlni a házat! Ha a hőmérő higanyszála esik, érdemes egy kis rásegítő fűtést alkalmazni, akár klímával, elektromos fűtőberendezéssel.

  • Az esős napokon érdemes enyhén befűteni, így a falak nem hűlnek át, ha nem süti őket a nap.

  • Inkább naponta többször, gyorsan szellőztessünk, így nem kell újra és újra felmelegíteni a levegőt.

Fő a biztonság

A fűtőanyagok esetében érdemes arra is gondolni, hogy tüzeléskor könnyen szén-monoxid keletkezhet. A briketthez hasonló tüzelő nagy előnye, hogy egyenletesen és biztonságosan ég, így sokkal kisebb eséllyel okoz problémát, mint például a fahasábok.

Mivel ritkán kell kinyitni a tűztér ajtaját, a barnaszén brikett használata jóval biztonságosabb lehet, mint a fával történő fűtés. Ha el tudjuk kerülni a csövek és egyéb alkatrészek izzását és a túlmelegedést, hosszú időre is kellemes meleget biztosíthatunk magunknak.